Son olarak doğal gaz, doğal hali ile kokusuzdur.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Kombiden gaz kokusu gelmesi durumu önemli sorunlar teşkil edebilir. Gaz kokusu geldiğinde kombinizi kapatarak yetkili servise başvurmanız gerekir. Kokuyu gidermek için müdahalede bulunmadan servisi beklemelisiniz. Kombi bakımının düzenli olarak yapılması böyle bir problemin yaşanmasını engeller.
Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir. Havadan ağır gazların tabanda hafif gazların ise tavanda birikmesi gerçeği LPG yakıtlı ocak ve cihazların bulunduğu mahaller için alt ve üst havalandırma menfezlerini zorunlu kılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Doğalgaz kokusuz bir gaz olsa da çürük sarımsak kokusunu andırır. Buna benzer bir koku duyduğunuzda hemen kapıları ve pencereleri açmalısınız. Kaçak olduğunu çürük yumurta kokusu aldığınızda da anlayabilirsiniz. Kaçak oluşumunun en temel sebebi gaz birikmesinden kaynaklanmaktadır.
Kombi içerisinde bulunan gaz valfinden veya geç ateşleme nedeniyle kombi bacasından gaz kokusu geliyor olabilir. Böyle bir durumda kombinizin gaz giriş vanasını kapatarak uzman bir kombi servisine danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
Doğalgaz Ocak Hortumu Yanar mı? Doğalgaz ocak hortumları, yanmazlar. Ancak, hortumların içinde bulunan doğalgaz, yanma koşullarına maruz kaldığında yanabilir.
- DOĞAL GAZ ACİL için 187'yi, diğer acil durumlar için 112 Acil Çağrı numarasını arayabilirsiniz. 2. Adınızı, soyadınızı ve size ait iletişim bilgilerinizi veriniz. 3. İhbara konu olan bölgenin adresini belirtiniz gerekirse tarifini yapınız.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
Hava ve Doğalgazın Karışımı: Sızın sonrasında alana yayılan gaz, hava ile birbirine karışır. Bu karışım belli bir orana geldiğinde (5-15) patlama tehlikesi oluşur. Kıvılcım / Ateşleme: Sızıntı sonrasında hava ile karışan doğalgaz sıkışır ve en ufak bir kıvılcım ya da ateşleme sonrasında patlama gerçekleşir.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Gazınız, lif bakımından zengin gıdalardaki kükürt nedeniyle çürük yumurta gibi kokabilir. Kükürt, bozulmuş yumurta gibi kokan doğal bir bileşiktir. Birçok sebze sülfür bazlıdır. Bu, şişkinliğe ve kötü kokulu gaza neden oluyorsa, diyetinizde basit değişikliklere gidebilirsiniz.
Bu kokunun nedeni arasında birçok neden gösterilebilir. Bunlardan bazıları: Lağım kokusu, atık su gider sistemindeki çeşitli atıkların bozulması veya çürümesi. Bu esnada çürüme olayı ile ortaya lağım gazı çıkmaktadır. Bu gaza bazı yerlerde metan gazı da denilmektedir.
Bu durumda yanma ürünü olarak karbon monoksit yerine karbon monoksit gazı oluşmaktadır. Karbon monoksit çok zehirli bir gazdır.
Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız. Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayınız.Daha hızlı havalandırmak için süpürge kullanabilirsiniz. Ana vanayı kapatınız. Elektrik düğmelerini kullanmayın, hertürlü elektrikli cihazı açıp kapamayınız, fişten çekmeyiniz.
Hermetik veya bacalı doğalgaz sobasından gaz kokusu geliyorsa yetkili servis elemanı önce soba brülör bağlantı flexini kontrol eder. Doğalgaz sobası kazanında çatlak olup olmadığı kontrol edilir. Doğalgaz sobasının tüm rakor bağlantılarının sızdırmazlık kontrolü yapılır.
Doğal gaz borusunu gizlemek için en sık başvurulan yöntemlerden birisi hasır iplerdir. Bu ipler hem pek çok renge ve tarza uyum sağladığı için hem de uygulaması kolay ve maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilir. İhtiyacınız olan sadece hasır ip ve silikondur.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
250 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Doğalgaz Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Doğalgaz Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri