Doğal gaz aynı zamanda sıvıya dönüştürülebilir ve gelecekte petrol kaynakları azaldıkça giderek araçlarda yakıt olarak kullanımı artabilir. Ancak her ne kadar doğal gaz en temiz fosil yakıt olsa da yakılması hala küresel ısınmaya sebep olan bir sera gazı olan karbondioksit salar.
Doğal gaz, en temiz yanan fosil yakıt olarak kabul edilir.
1-Diğer fosil yakıtlara göre daha temizdir:
Kömür, fuel oil vb. yakıtlar gibi kurum, is, kül gibi yanma artıkları bırakmaz. Doğal gazda hava kirliliğine neden olan kükürt bulunmadığından yanma sırasında hava kirliliğine etkisi düşüktür.
Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir.
Kömür , petrol ve doğal gaz gibi yakıtlar fosil yakıtlardır. Günümüzde kullandığımız enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Milyonlarca yıl boyunca , bitkilerin ve hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar oluşmuştur. Fosil yakıtlar delerek (sondaj ) veya kazarak yeryüzüne çıkarılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir. Fosil yakıtlar yapılarında yüksek oranda karbon bulunan doğal kaynaklardır. Canlı kalıntılarından elde edilen bu enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğalgaz bulunur.
Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaları Güneş, Rüzgar, Biyokütle, Jeotermal, Hidrolik, Hidrojen ve Okyanus Enerjisi (Dalga ve Gel-Git) olarak sıralanabilir.
Geleneksel katı ve sıvı yakıtların tamamı yanma sırasında atmosfere çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri bulunan değişik emisyon gazları salınımı yaparken temiz enerji olarak da adlandırılan doğal gazın çevre üzerinde kirletici etkileri yok denecek düzeydedir.
Bir petrol türevi olan doğal gaz: yanıcı, havadan hafif, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Başta metan (CH4) ve etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşur. Yer altında, genellikle petrol ile birlikte veya gaz rezervuarlarında bulunur.
Doğal gaz, organik maddelerin yeryüzünün alt katmanlarında milyonlarca yıldır süregelen kimyasal ayrışması sonucunda oluşmuştur. Yer altından çıkarılan doğal gazın gaz kullanıcıya ulaştırılabilmesi için önce arındırma, bileşenlerinden ayırma işlemi gerçekleştirilir.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
Güneş enerjisi en önemli ve en yoğun olarak kullanılan temiz enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ile hem hanenin hem de sanayi kuruluşlarının elektrik enerjisine olan ihtiyacı karşılanabilir. Güneş panelleri sayesinde bir evin hem ısınma, sıcak su elde etme hem de diğer elektrik ihtiyacının giderilmesi sağlanır.
Temiz enerji; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik gibi doğal enerji kaynakları kullanılarak üretilmektedir. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı sırasında fosil yakıtların aksine karbon emisyonu meydana gelmez. Böylece, düşük karbon ayak izine sahip çevre dostu enerji üretimi sağlanmış olur.
Dünya fosil yakıt rezervinin yüzde 63,7'sini kömür, yüzde 18,2'sini petrol, yüzde 18,1'ini doğal gaz oluşturmaktadır.
Havanın aşırı ısınmasında kazandaki gazların istenilen biçimde dışarı atılamadığından gazın daireye dağılması söz konusudur. Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir.
Başlıca bileşeni metan olan hidrokarbon gazlarından oluşmuş, genellikle petrol yataklarında ham petrolle birlikte bulunan, yakıt olarak kullanılan gaz anlamına gelir. Bu kelime genellikle doğalgaz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı doğal gaz şeklinde olmalıdır.
Doğal gaz temizdir ve çevre dostudur
Yandığında arkasında kurum ve is gibi kalıcı atıklar bırakmaz; evinizi kirletmediği gibi doğayı ve çevreyi de kirletmez. Doğal gaz kullanan şehirlerde hava kirliliği hissedilir düzeyde azalmaktadır; bu sebeple doğal gaz daha yaşanabilir bir gelecek için önemli bir role sahiptir.
Doğal olarak saf atmosfer az veya çok miktarda, büyük bölümü suni olan yabancı maddelerin üretimi ile kirletilir. Bunların Bu kirleticilerin başında, özellikle enerji üretiminde kullanılan, Karbon kökenli yakıtlar petrol ürünleri ve endüstriyel kirleticiler gelmektedir.
Doğal Gaz Çevreye Zarar Vermez
Diğer yakıt türlerine göre daha temizdir; içerisinde kükürt ve organik kükürt bileşikleri yok denecek kadar azdır. Bu sebeple diğer yakıtlar gibi atmosferi kirletmez.
Halkımız gönül rahatlığıyla LPG'li ve doğalgazlı araçları tercih edebilir. Bu sayede de çevremizi ve havayı daha temiz hale getirme şansı yakalamış olacağız” diye konuştu.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik ve dalga yer almaktadır.
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Bu alternatifler arasında en çok konuşulanlardan biri, yakıttan ziyade bir enerji taşıyıcısı olan hidrojendir. Hidrojen o kadar çok yönlü bir element ki, ulaşım ve ısıtma için yakıt da dahil olmak üzere, gazın şu anda kullanıldığı bazı yerler için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri