Bir de mutfağınızda doğalgaz bağlantısı varsa, karar verilmiş sayılır. Ancak yakıt olarak LPG (tüpgaz) kullanacaksanız, tüplü ocak almadan önce bir kez daha düşünmeniz gerekir. Tablodan göreceğiniz gibi, doğalgaza kıyasla LPG ile pişirmenin maliyeti 3 kattan daha fazla.
Ev başına yılda ortalama 1.490 TL tasarruf sağlıyor. Doğal gaz tüm dünyada en güvenli yakıt olarak kabul edilirken, alternatif ısınma yöntemlerine göre de tasarruf sağlıyor. Tüp yerine doğal gaz kullanarak ev ekonomisine yılda yaklaşık 1.490 TL kazandırmak mümkün.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır. 50 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 50 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.53 metreküp doğalgaz tüketir.
CNG gaz yani sıkıştırılmış doğalgaz günümüzde benzin, dizel ya da LPG yerine kullanılabilen alternatif bir yakıt olarak bilinmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Tablodan göreceğiniz gibi, doğalgaza kıyasla LPG ile pişirmenin maliyeti 3 kattan daha fazla. Siz 12 kilogramlık büyük bir LPG tüpüne 108 TL öderken, mutfağında doğalgaz kullanan bir komşunuz aynı miktar pişirme için sadece 32 TL ödeyecektir.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
LPG birçok alanda kullanılan ve oldukça ucuz bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Ayrıca LPG hiçbir şekilde doğaya zarar da vermemektedir. Bu nedenle daha çok evlerde ve araçlarda kullanımı mevcuttur.
Yapılan araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken LPG'li araçlarda 12 litre hesaplanıyor. Litre olarak LPG daha fazla tüketildiği görülse de iki yakıt arasındaki yarı yarıya fiyat farkı nedeniyle en az % 40 tasarruf yapabiliyorsunuz.
1m3 doğal gaz; • 1,05 lt Benzin'e, • 1 lt Motorin'e, • 1,3 lt LPG' ye eşdeğerdir.
Doğalgazlı Ocak Tüple Çalışır Mı? : Doğalgazlı ocak tüple çalışmaz, tüplü ocak dönüşümü mutlaka yapılmalıdır. Doğalgazlı ocağın tüple çalıştırılması durumunda beklenmedik sorunlar ve tehlikeli sonuçlar meydana gelebilir.
Doğal gazın henüz kullanılmadığı bölgelerde kombilerin LPG gazı ile kullanılması mümkündür. Kombinin LPG ile kullanım gücü en çok 12 000 kcal/h civarında tutulmalıdır. iki adet paralel veya bir kollektör yapılarak üç adet paralel olarak çalıştırılabilir.
Ham petrolün rafinelerde arıtılmasıyla veya doğal gazdan elde edilen LPG, çelik tüplere doldurularak tüketiciye sunulur. LPG, bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye'deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Ev ortamınız 22 derecelik bir ısıdaysa ideal ısıya ulaşmışsınız demektir. Kombiyi fazla yakarak hem ekonomik hem de sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Kombiniz sürekli açık kalmalıdır. Eğer evde çok vakit geçirmeyen bir bireyseniz kombinizi eve gittiğinizde yakabilir ve tüm gece yakmayı sürdürebilirsiniz.
50 derecede ne kadar doğal gaz yakar: 50 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,53 metreküp doğalgaz tüketir. Yani fatura saat başına yaklaşık 1 lira, 20 kuruş artı KDV gösteriyor.
Birçok kişi farkında bile değil: Doğalgazda herkesin yaptığı hata cepleri yakıyor. Tam yoğuşmalı kombilerde 50 derece ve altında ayarlarsanız tasarruflu şekilde kullanabilirsiniz. Vatandaşlar doğal gaz faturalarını hafifletmek için tasarruf yolları arıyor. Tüketimi azaltmak için kombi ayarına ve yalıtıma dikkat..
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Kombi en düşük derecede yanarken dakikada yaklaşık 0.007 metreküp gaz harcar. Dolayısıyla bir günde 10 metreküp gaz harcamış olursunuz. Yani ayda toplamda 300 metreküp gaz harcamış olursunuz. Öte yandan eviniz tamamen soğuduğunda, yeniden ısıtmak için çok fazla gaz harcamanız gerekece.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Haftalık Anketimizde ziyaretçilerimize En İyi LPG Markası (Otogaz Sistemi) hangisi sorusu yöneltildi. Toplam 1.495 oyun kullanıldığı anketimizde uzunca bir süre başabaş giden iki markadan BRC ipi göğüsleyerek 407 oyla toplam oyların %27'sini alarak birinci oldu.
2000-3500 arası en verimli devirlerdir. saygılar. fakat aracı doğru devirde kullanmak ve ekonomik tüketimi yakalamak konusunu direk lpg li araçla sınırlandırmamalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri