Merkezi ısıtma sistemi yeni yapılan yapılarda, toplam inşaat alanı 2 bin m2 üzerinde ise zorunludur. Yönetmelik öncesi yapılarda ise zorunlu değildir.
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Merhaba, Binalarda enerji performansı yönetmeliği madde 13 uyarınca,”Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.” denilmektedir.
Doğalgaz merkezi sistem binalarda ısı tek merkezde üretildiğinde enerji düşük maliyete üretilir. Merkezi sistem binalarda ısı konforu yüksek ve konforludur. Binada bir tane ısı üreten kazan olduğundan işletme maliyetleri düşüktür. Bireysel siteme göre %25 daha tasarruflu olup çok konforlu bir yaşam alanı sunar.
Sertifikalı firma tarafından doğal gaz tesisatı tamamlandıktan sonra, doğal gazı fiilen kullanacak kişi veya yetkili temsilcisi Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi`ni imzalar ve ilgili mevzuata göre tahakkuk eden Güvence Bedelini* yatırır.
İlgili 30 soru bulundu
Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
Konut amaçlı kullanım ve konutlarla aynı binada bulunan konut harici kullanımlar için abone bağlantı bedeli, bağımsız bölümün ilk 200 m2' si için 2.135,00 TL +KDV + Damga Vergisi, 200 m2' den büyük yerlerde ilave her 100 m2 için 1.857,00TL + KDV + Damga Vergisi tahsil edilir.
Dışarıdaki havanın sıcaklığına göre sistemin ısısı belirlenir ve tüm dairelere eşit ısı gönderilir. Merkezi ısıtma sistemi tüm dairelere eşit ısı gönderdiği için faturalandırma da eşit olarak yapılmaktadır. Dairenizde çok zaman geçirmiyorsanız ve fatura yükünüzü hafifletmek istiyorsanız kombi tercih edebilirsiniz.
Evet zorunludur. Isı pay ölçer cihazlarının Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliğine göre tüm mahallere takılmasının gerekliliği bildirilmiştir.
Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde kombi ya da soba bulunmamaktadır. Bunun yerine kömür ya da doğalgaz kullanılarak kazan ile açığa çıkan ısı enerjisi boru ve petekler ile dairelere paylaştırılır. Bununla beraber merkezi ısıtma sistemi su için de geçerlidir.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
ısı pay ölçer kanunu iptal edilmesi söz konusu değildir.
Isı pay ölçer sayaçlarına hile yapmak mümkündür, ancak yapılan hilenin tespit edilmesi de mümkündür. baypayo sayaç okuma firmasından hizmet alan bina yönetimlerine düzenli olarak maniple edilen ve hileli sayaçlar bildirilmektedir.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Merkez sistem, belirlenen süre içerisinde yakılan yakıtın toplam fiyatı binada bulunan daire sayısına bölünerek hesaplanır. Mesela, binada kömür yakıtlı kazan kullanılıyorsa, merkezi ısıtma sisteminde aylık faturalandırma, o ay yakılan kömür sayısının toplam daire sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Eğer binada doğalgaz kullanılıyorsa şu örnek hesaplama yapılabilir; 8 daireli bir binanın merkezi ısıtma giderini hesaplamak için aylık toplam tüketim 10.284,00 kwh ve binanın toplam alanı 590,00 metrekare ise bu durumda bölünme sonucunda aylık dönem için fatura ücreti 689,2 TL olmaktadır.
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
NOT: Bina, merkezi sistem ile ısınıyor ise merkezi sistemin sözleşmesini apartman yönetimi adına kurumsal olarak bina yöneticisi yapmalıdır! https://internetsubesi.igdas.istanbul linki üzerinden gerekli evrakı yükleyerek Alo 153 Çağrı Merkezi aracılığı ile tüm abonelik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri