Doğalgaz açmaya geldiklerinde her şey hazır değilse doğalgazı açmadan giderler. Ocak mocak da bağlamazlar. Ocağı aldığınız yere veya yetkili servise bağlatacaksınız. Belirli standartları var, onlar bilirler ve ona göre bağlantı yaparlar.
doğalgaz projesinde ocak değil, ocak için ayrılan yer belirtilmiştir. kişisel düşüncem gazın açılması için ocağın var veya yok olmasının bir önemi yoktur.
doğalgaz ocak flexini yetkili ustalar yapar, doğalgaz sızdırmazlık testlerini yapıp gerekli kontrolleri sağladıktan sonra gazı kullanıma açar. yetkili ustaların kontrol etmesi çok önemlidir. Doğalgaz Ocak flexi montajı yetkili ustalar tarafından yapılması gerekmektedir.
Genel olarak yetkili kurumlar doğal gaz ocak hortumlarının her beş yılda bir veya aşınma ve yıpranma belirtileri gösteriyorsa daha önce değiştirilmesini tavsiye eder.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararıyla doğalgaz dağıtım sektörü bağlantı ve hizmet bedelleri üst sınırları yüzde 83,33 ile yüzde 84,74 arasında değişen oranlarda artırıldı. Doğalgaz abonelik ücretleri olarak şu anda abone olanlar 1928 lira öderken 1 Ocak 2023 itibariyle tam tam 3545 lira ödeyecek.
İlgili 16 soru bulundu
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir.
Ocağı aldığınız yere veya yetkili servise bağlatacaksınız. Belirli standartları var, onlar bilirler ve ona göre bağlantı yaparlar.
Öncelikle kombilerin, konutların merdiven boşluklarına, ortak kullanıma açık alanlara ve eğer koruyucu bir kabin yoksa açık balkonlara konulmaması önerilir. Özellikle banyo gibi nemli ortamlarda cihazın konumlandırılması kombinin ömrünü kısaltacağı için tercih edilmez.
“Kombinin balkona mı yoksa mutfağa mı koyulması gerekir?” sorusunun sıklıkla sorulmasının nedeni en çok tercih edilen alanlar olması. Ancak bunun net bir cevabı yok. Kullanıma uygun alan olduğu sürece ister balkona isterseniz de mutfağa koyabilirsiniz.
Tüplü ocaktan doğalgaza dönüştürmede yeni enjektör takımlarının alınması gerekmektedir. Bu takımlar ocağın marka ve modeli ile uyumlu olmadığında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra doğalgaz hortumunun da alınması gerekmektedir. Tüm bu bağlantıların yapılmasının ardından ocak sabitlenmelidir.
Bildiğiniz üzere doğal gaz yakan fırın, ocak ve soba bağlantılarında kullanılacak esnek metal hortumlar ülkemizde de artık TS-EN 14800 standardında olmak zorunda. Bu standart, hortumda kullanılacak çeliğin kalitesinden, kaplama malzemesinin yanmazlığına kadar uzanan birçok güvenlik unsurunu içeriyor.
Ancak kombi ve hermetik şofbenler elektrik kesintisi anında devre dışı kaldığından doğalgaz kullanımı da mümkün olmayacaktır. Ayrıca elektrikler kesilmiş olsa dahi ocaklardan doğalgaz kullanılabilir.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Konut amaçlı kullanım ve konutlarla aynı binada bulunan konut harici kullanımlar için abone bağlantı bedeli, bağımsız bölümün ilk 200 m2' si için 2.135,00 TL + KDV +Damga Vergisi, 200 m2' den büyük yerlerde ilave her 100 m2 için 1.857,00 TL + KDV + Damga Vergisi tahsil edilir.
Kombi montajı sadece gaz kuruluşundan yetkili sertifikalı firmalar tarafından yapılır. Kombinin servisi kombi montajı yapamaz bu işleme yetkisi yoktur. Kombi servisi sadece ilk çalıştırma ve garanti onayı işlemi yapabilir.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Yasada değişme yokmu. Tekbaşıma gaz alamaz mıyım.? kolon tesisatı için tüm kat maliklerinin rızası olması gerekiyor. kolon tesisatı yapıldıktan sonra binada 1 daire dahi kullanabilir. tüm kat malikleri iç tesisatlarını yaptırıp kullanmak zorunda değil.
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
E Devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin doğalgaz şirketi ismini yazarak Abonelik Sözleşmesi Başvurusu'na tıklayıp Şartnameyi kabul etmeniz gerekiyor. aşamalarını doldurarak doğalgaz aboneliğinizi internet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yaptı. 1 Ocak 2023 Pazar günü itibarıyla geçerli olacak zamla birlikte abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL'ye, ön ödemeli sayaç değişim bedeli ise 684 TL'ye çıkacak.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri