Edinilen bilgilere göre; TPAO, Brezilya'dan bir yüzer üretim platformu satın aldı. Platform, Türkiye'nin doğalgaz üretimine dair ihtiyaçlarına göre revize edilmek üzere Singapur'a gönderildi. Söz konusu platform, 360 metre genişliğinde, diğer bir deyişle yaklaşık 4 futbol sahası büyüklüğünde olacak.
Fotoğraf, Kırklareli Kıyıköy yakınlarında bulunan Rusya kaynaklı gazın Karadeniz'in altından döşenen borularla Türkiye ve Avrupa'ya iletildiği hat Türk Akım için alım terminalinin inşaatında Mart 2019'da çekilmiş.
Sinop-1 ve Yassıhöyük-1 kuyularında petrol aramaları dünyanın en büyük ikinci platformu 'Leiv Eirikson' ile yapılır. Yassıhöyük-1 ve Sürmene-1 kuyularının sondaj operatörlüğünü üstlenen Türkiye Petrolleri dünyada ultra derin denizlerde bu işi yapabilen 12 büyük şirketten birisi olur.
Keşiften sadece 32 ay sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreni ile bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya Sahası'ndan ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp Allah'ın izniyle gaz çıkartacağız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
İlgili 18 soru bulundu
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
Ülkemizde doğal gaz Adıyaman, Edirne, Mardin, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Düzce illerinde çıkarılmaktadır.
Karadeniz'de gaz keşfinin serüveni
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Ağustos 2020'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi.
TürkAkım projesi ile Rus gazı Karadeniz üzerinden Avrupa'ya iletiliyor. 935 kilometrelik doğal gaz boru hattı yıllık 31 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip. Dev proje, 2020 yılında devreye girdi.
2020 yılında keşfedilen ve toplam büyüklüğü 710 milyar metreküp olan Karadeniz Doğal Gazı artık evlerde kullanılmaya hazır. Gaz 20 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile karada yakılmış olacak.
Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi, Tükiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan tümüyle bağımsız bir özel kuruluş olup, Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi ile bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anomin Ortaklığı arasında İnhisari Olmayan Marka Lisans Sözleşmesi” imzalanarak başta “Türkiye Petrolleri ...
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş.'nin yönetimini devraldı.
Bakan Dönmez ayrıca Karadeniz gazında konutlara öncelik verileceğini ifade ederek, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamının 25-30 yıl boyunca Karadeniz'den çıkacağını aktardı; "Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor.
Petrol emaresine rastlanan Sürmene kuyusunda, petrolün 4.800 metre derinlikte bulunduğu ifade edilmiştir. Bu kuyuda petrolün çıkarılabilmesi için daha detaylı araştırmalar yapılması gerekmektedir. Bu araştırmalar, büyük sondaj platformları kullanılarak gerçekleştirilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
BOTAŞ Türkiye Varlık Fonu Portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. 1974 yılında kurulan BOTAŞ, 1995 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak yapılandırılmış olup 24 Ocak 2017 itibari ile Türkiye Varlık Fonu bünyesine katılmıştır.
İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş, kısaca İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT ve bazı iştiraklerin katılımıyla 25 Aralık 1986 tarihinde, İstanbul'un doğalgaz alt yapısını, dağıtımını ve işletimini sağlamak amacı ile kurulmuş bir şirkettir. 2013 yılı toplam çalışan sayısı 5420'dir.
Karadeniz gazı, Zonguldak açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildi. 710 milyar metreküp rezervlik doğalgaz denizin 2200 metre altında bulundu.
Hisselerin yüzde 51'i Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), kalanı Kanadalı Foinavon Energy ile Tiway Turkey'in oldu.
Tam adı, Trillion Energy. Kanada şirketi. Bu şirket, tamamı Türkiye'ye ait olan, 'mavi vatan' sınırları içindeki Akçakoca sahasının yüzde 49'una ortak edildi.” iddiasında bulunmuştu.
Türkiye, 2023 yılında doğalgaza ilişkin önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Karadeniz gazı, Mart ayında konutlarda kullanılabilecek. 2023, Türkiye için enerjide kilit adımların atıldığı bir yıl olacak.
Türkiye'de doğalgazın gitmediği 5 il var. Bunlar; Tunceli, Ağrı, Hakkari, Artvin ve Şırnak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
4,6 milyar Sm3 depolama kapasitesiyle denizlerde Avrupa'daki en büyük depolama tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, ülkemize kesintisiz enerji sağlamak adına kritik önem taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri