Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
Evet, mahkeme gerekli gördüğü takdirde Whatsapp adlı aplikasyondan davada ilgili kişinin telefon numarasına ilişkin konuşma kayıtlarını talep edebilir.
GSM operatörlerinin kişiler arasında yapılan görüşmeleri kaydetmeleri yasal olarak mümkün değildir. Bu sebeple de operatörlerden böyle bir kayıt istenmesi mümkün değildir.
Mahkeme kararıyla mesaj dökümü aile mahkemesi tarafından tıpkı telefon dökümlerinde olduğu gibi mümkün değildir. İçeriğinin görülmesi mümkün olmasa da yine mesaj atılan tarihler ve saatler ile hangi numaralar ile mesajlaşma gerçekleştirildiğinin istenmesi mümkündür.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
Aynı durum Twitter, Instagram ve WhatsApp için de geçerlidir. Twitter, Instagram paylaşımı ya da WhatsApp mesajları hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilir ise mahkemede delil niteliği taşımayacaktır. Ancak kamuya açık alanda yapılan ve gizli olmayan hesap üzerinden yapılan paylaşım hukuka uygun delil niteliğindedir.
Boşanma davası için tarafların WhatsApp kayıtlarını talep etmesi, telefon ve mesaj dökümleri ile aynı statüde değerlendirilmektedir. Telefon ve mesaj içerikleri ile aynı durumda değerlendirildiği için kişilerden WhatsApp görüşme detayları veya içerikleri talep edilemez.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Hiçbir gsm operatörü ses kaydı tutamaz. Bu konuşmalara ilişkin içerikleri mahkemeye sunamaz. Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Arama ve El Koyma İşleminde Kişinin Tespiti
Hakimin imzasının bulunduğu bu evrakta, suç tarihinde şüphelinin adresinin tespit edilmesi için telefon sinyali araştırılması ibaresi vardır.
Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
Boşanma davalarında, eşler birbirine karşı çeşitli iddialarda bulunabilirler. Bu iddialar arasında sadakatsizlik, şiddet, mal paylaşımı, nafaka gibi konular yer alabilir. Eşler, bu iddialarını kanıtlamak için çeşitli deliller sunabilirler. Bu deliller arasında SMS ve arama kayıtları da yer alabilir.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Mesajın gönderildiği zaman, gönderen gibi bilgiler saklanır ancak mesajın içeriği saklanmaz. Ancak telefonu bir şekilde mahkeme / savcılık emri ile dinlemeye alınmışsa bu mesajlar operatörde kayıtlıdır.
Bu mümkün değil. Operatörler sadece meta-veri saklarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri