3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK), 20 yılını dolduran doğalgaz sayaçlarının müşteri talebi olmaksızın değiştirilmesinin mevzuata uygun olduğu bildirildi.
Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş için aboneden sayaç veya sayaç değişim bedeli talep edilmemektedir. Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş yapmanızla ödeme şekliniz değişecek ve sözleşmeniz yenilenerek sonradan ödemeli doğal gaz kullanımı yapacağınız için Güvence Bedeli talep edilmektedir.
Abone tesisatlarına takılı olan mevcut su sayaçları; çalışmama, patlak olma, periyodik muayene yapılmama (10 yılda bir muayene edilip damgalanmama), standart dışı olma, yüksek tüketime itiraz edilme gibi nedenlere bağlı olarak İdare tarafından değiştirilmektedir.
Su sayacının arızalanması, okunamaması ,patlaması veya 10 yıllık periyodik muayene süresinin dolmasından dolayı sayaç değişim ücreti olarak 40,00 TL alınır.
İlgili 42 soru bulundu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı.
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir. Doğalgaz güvence bedelini kiracı mı öder? Dağıtım firmalarına ödenen güvence bedeli evin içerisinde oturan kiracı tarafından ödenir.
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
Doğalgaz proje fiyatları 2023 yılında temmuz ayı sonrası için 2000 TL + KDV olarak belirlenmiştir.
E Devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin doğalgaz şirketi ismini yazarak Abonelik Sözleşmesi Başvurusu'na tıklayıp Şartnameyi kabul etmeniz gerekiyor. aşamalarını doldurarak doğalgaz aboneliğinizi internet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre doğalgaz dağıtım şirketleri 2021 yılında abone bağlantı bedeli olarak en fazla 749 lira alabilecek. Yeni sayaç bağlantısı için ödenecek ücretler, sayaç tipine bağlı olarak 30-306 lira arasında olabilecek.
Elektronik (kartlı) sayacımı, mekanik (faturalı) sayaç ile nasıl değiştirebilirim? Başkentgaz Mobil, e-Devlet üzerinden veya Abone İşlem Merkez'lerinden elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş işleminizi yapabilirsiniz.
3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Sayaç değişimi veya sökme takma işlemlerinde dağıtım şirketi tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Yalnızca, tüketicinin ölçüm değerlerinde hata olduğunu kontrolünü talep etmesi durumunda sayacın sökülmesi takılması gerekirse, tüketiciye sayaç sökme-takma bedeli yansıyabilir.
Doğalgaz sayacı nasıl taktırılır? Doğalgaz sayacı, abonelik açtıran kişiye verilir ve belirlenen randevu gününde yetkili personel tarafından takılır. Doğalgaz açma işlemi, doğalgaz dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilir.
Doğal gaz aboneleri sayaç montaj ve bağlantı malzemesi bedeli ödemeyecek. Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından abonelerden talep edilen, abone bağlantı bedeli kapsamındaki sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri bu kapsamdan çıkarıldı.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 73 doğalgaz dağıtım şirketlerinin sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Güvence bedeli her yıl ilgili şirket tarafından güncellenir. Söz konusu ücret 2023 yılı için 0-200 m2 arasında büyüklüğü olan meskenler için 2.135 TL'dir. Meskenin büyüklüğü 200 m2'den büyük ise her 100 m2 için 1.857 TL ekstra güvence bedeli talep edilir.
Sayaç arızasından dolayı dağıtım şirketi tarafından tüketiciye geri ödeme yapılması gereken durumlarda ise sayacın fazla ölçüm yaptığı sürenin tümü dikkate alınarak tüketiciye alacak tahakkuk ettirilecek.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek. Ücretsiz doğalgazın 44.2 milyar TL'lik maliyeti Hazine'nin borçlanmasıyla karşılanacak.
ANLAMI. Sayacın dış kutusuna zarar verici müdahalede veya şebekeden sökülmesi nedeniyle vanasını kapatmıştır. Ekranda CEZALI ibaresi çıkar, bu durumda ALO 185'i arayabilirsiniz.
Doğal gaz faturalarınızı anlaşmalı bankalar üzerinden, Bursagaz Müşteri Hizmetleri Merkezi'nden ve tüm PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı ile Bursagaz web sitesindeki Fatura Ödeme menüsünden de ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
Onların okuma-faturalandırma sistemi diğer klasik sayaçlı sistemlere göre biraz farklı ama endişe etmesinler, kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğal gazdan yararlanacak." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri