3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
EPDK, Doğalgaz dağıtım şirketlerince 20 yılını dolduran sayaçların müşterinin talebi olmaksızın yeni sayaçlar ile değiştirilmesinin mevzuata uygun olduğunu, 14 yılını doldurmuş olan sayaçlarda da tamir edilemezse değiştirilebileceğini bildirdi.
Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş için aboneden sayaç veya sayaç değişim bedeli talep edilmemektedir. Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş yapmanızla ödeme şekliniz değişecek ve sözleşmeniz yenilenerek sonradan ödemeli doğal gaz kullanımı yapacağınız için Güvence Bedeli talep edilmektedir.
Abone tesisatlarına takılı olan mevcut su sayaçları; çalışmama, patlak olma, periyodik muayene yapılmama (10 yılda bir muayene edilip damgalanmama), standart dışı olma, yüksek tüketime itiraz edilme gibi nedenlere bağlı olarak İdare tarafından değiştirilmektedir.
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir. Doğalgaz güvence bedelini kiracı mı öder? Dağıtım firmalarına ödenen güvence bedeli evin içerisinde oturan kiracı tarafından ödenir.
İlgili 41 soru bulundu
3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Su sayacının arızalanması, okunamaması ,patlaması veya 10 yıllık periyodik muayene süresinin dolmasından dolayı sayaç değişim ücreti olarak 40,00 TL alınır.
Sayaç değişimi veya sökme takma işlemlerinde dağıtım şirketi tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Yalnızca, tüketicinin ölçüm değerlerinde hata olduğunu kontrolünü talep etmesi durumunda sayacın sökülmesi takılması gerekirse, tüketiciye sayaç sökme-takma bedeli yansıyabilir.
Bozulan, patlayan, camı kırık ve mührü kopuk vb. su sayaçlarının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda abonelerimiz, su faturası ile SASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Daire Başkanlığı 1 nci kattaki Saha ve Sayaç Kontrol Şefliğine başvurmak zorundadırlar.
Doğal gaz aboneleri sayaç montaj ve bağlantı malzemesi bedeli ödemeyecek. Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından abonelerden talep edilen, abone bağlantı bedeli kapsamındaki sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri bu kapsamdan çıkarıldı.
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre doğalgaz dağıtım şirketleri 2021 yılında abone bağlantı bedeli olarak en fazla 749 lira alabilecek. Yeni sayaç bağlantısı için ödenecek ücretler, sayaç tipine bağlı olarak 30-306 lira arasında olabilecek.
E Devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin doğalgaz şirketi ismini yazarak Abonelik Sözleşmesi Başvurusu'na tıklayıp Şartnameyi kabul etmeniz gerekiyor. aşamalarını doldurarak doğalgaz aboneliğinizi internet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.
Elektronik (kartlı) sayacımı, mekanik (faturalı) sayaç ile nasıl değiştirebilirim? Başkentgaz Mobil, e-Devlet üzerinden veya Abone İşlem Merkez'lerinden elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş işleminizi yapabilirsiniz.
Doğalgaz sayacı nasıl taktırılır? Doğalgaz sayacı, abonelik açtıran kişiye verilir ve belirlenen randevu gününde yetkili personel tarafından takılır. Doğalgaz açma işlemi, doğalgaz dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilir.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Sayaç arızasından dolayı dağıtım şirketi tarafından tüketiciye geri ödeme yapılması gereken durumlarda ise sayacın fazla ölçüm yaptığı sürenin tümü dikkate alınarak tüketiciye alacak tahakkuk ettirilecek.
Son Okuma Tarihi: Söz konusu faturanın tutarının belirlenmesi için sayacın son okunduğu tarihtir. Sonraki Okuma Dönemi: Bir sonraki tüketimin ölçümünün ne zaman yapılacağını ay ve yıl olarak burada görebilirsiniz. Fatura Dönemi: İlgili fatura için tüketim ölçümünün yapıldığı tarihi ay ve yıl olarak gösteren alandır.
Ön ödemeli sayaç, abonenin önceden ödediği miktarda doğal gaz kullanmasını sağlar. Sistem, peşin ödenen kredinin abone tarafından sayaca yüklemesi esasına dayanır. Kartlı doğal gaz sayacı, kısıtlı geliri olan hanelerin tüketimi kontrol etmesi açısından faydalıdır. Kartlar sayaca özel olarak üretilir ve kopyalanamaz.
Fırat Tutşi, “ 3516 sayılı ölçüler ve ayarlar kanununa göre 10 yıl da ömrünü tamamlamış su sayaçlarının değiştirilmesi gerekiyor.
Tarife kapsamında, su sayaçlarının ayar ve parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti, anma debisine göre 48 lira ve 67 lira olacak. Elektrik sayaçları ayar ücretleri, tek fazlı sayaçlar için 37 lira, üç fazlı sayaçlar için 48 lira olarak uygulanacak.
Sayaç Açma Kapama Bedeli Nedir? Dağıtım şirketlerinin doğal gaz arzını geçici olarak durdurma, sayaç sökme ve takma gibi hizmetleri için abonelerinden mevzuatta belirtilen miktarda tahsil ettiği bedeldir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yaptı. 1 Ocak 2023 Pazar günü itibarıyla geçerli olacak zamla birlikte abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL'ye, ön ödemeli sayaç değişim bedeli ise 684 TL'ye çıkacak.
Buna göre, elektrik abonelerinden, tüketilen enerjiye göre (çok tüketenden çok, az tüketenden az) alınan sayaç bedelleri bundan sonra sabit olarak uygulanacak. Her okumada sayaç bedeli olarak Orta Gerilim (OG) abonelerinden 4,16 lira, Alçak Gerilim (AG) abonelerinden de 0,41 lira sayaç okuma bedeli alınacak.
04.02.2022 tarihinde sayacımızın değişmesi gerektiğine dair bir bildirim aldık. Yaklaşık 775 TL güvence bedeli gibi bir ücret ödedik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri