3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş için aboneden sayaç veya sayaç değişim bedeli talep edilmemektedir. Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş yapmanızla ödeme şekliniz değişecek ve sözleşmeniz yenilenerek sonradan ödemeli doğal gaz kullanımı yapacağınız için Güvence Bedeli talep edilmektedir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK), 20 yılını dolduran doğalgaz sayaçlarının müşteri talebi olmaksızın değiştirilmesinin mevzuata uygun olduğu bildirildi.
Abone tesisatlarına takılı olan mevcut su sayaçları; çalışmama, patlak olma, periyodik muayene yapılmama (10 yılda bir muayene edilip damgalanmama), standart dışı olma, yüksek tüketime itiraz edilme gibi nedenlere bağlı olarak İdare tarafından değiştirilmektedir.
Elektronik (kartlı) sayacımı, mekanik (faturalı) sayaç ile nasıl değiştirebilirim? Başkentgaz Mobil, e-Devlet üzerinden veya Abone İşlem Merkez'lerinden elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş işleminizi yapabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir. Doğalgaz güvence bedelini kiracı mı öder? Dağıtım firmalarına ödenen güvence bedeli evin içerisinde oturan kiracı tarafından ödenir.
Abone İşleri Dairesi bürolarına veya 185'i arayıp başvuru yapılır. Sayaç değişimi iş emri hazırlanır. Sayaç değişimi için başvurulan adreste, saha ekipleri tarafından su sayacı söküm-takım işlemi gerçekleştirilir. Sökülen sayaç üzerinde endeks ile son fatura arasında endeks farkı olursa ,endeks farkı tahakkuk edilir.
Bu kapsamda alınan karar doğrultusunda, doğalgaz sayaçlarının arızalanması halinde tüketicilere geriye dönük en fazla 1 yıl süreyle borç çıkarılabilecek. Sayacın daha uzun süreyle bozuk olduğunun tespit edilmesi durumunda dahi dağıtım şirketi 1 yıldan fazla borç tahakkuk ettiremeyecek.
Sayaç değişimi veya sökme takma işlemlerinde dağıtım şirketi tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Yalnızca, tüketicinin ölçüm değerlerinde hata olduğunu kontrolünü talep etmesi durumunda sayacın sökülmesi takılması gerekirse, tüketiciye sayaç sökme-takma bedeli yansıyabilir.
E Devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin doğalgaz şirketi ismini yazarak Abonelik Sözleşmesi Başvurusu'na tıklayıp Şartnameyi kabul etmeniz gerekiyor. aşamalarını doldurarak doğalgaz aboneliğinizi internet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.
Doğal gaz aboneleri sayaç montaj ve bağlantı malzemesi bedeli ödemeyecek. Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından abonelerden talep edilen, abone bağlantı bedeli kapsamındaki sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri bu kapsamdan çıkarıldı.
Doğalgaz sayacı nasıl taktırılır? Doğalgaz sayacı, abonelik açtıran kişiye verilir ve belirlenen randevu gününde yetkili personel tarafından takılır. Doğalgaz açma işlemi, doğalgaz dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilir.
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre doğalgaz dağıtım şirketleri 2021 yılında abone bağlantı bedeli olarak en fazla 749 lira alabilecek. Yeni sayaç bağlantısı için ödenecek ücretler, sayaç tipine bağlı olarak 30-306 lira arasında olabilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yaptı. 1 Ocak 2023 Pazar günü itibarıyla geçerli olacak zamla birlikte abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL'ye, ön ödemeli sayaç değişim bedeli ise 684 TL'ye çıkacak.
Aslında tutar mukayesesinini mevsimsel olarak yaparsanız hata ihtimaliniz azalabilir. Evinizde sıcak su kullanımı da sarfiyata etki eden diğer faktör olduğunu bilmelisiniz sarfiyatı artıran diğer faktörde alt ve üst komşunun tek odada ısıtması ayrıca daireler arası ısı izolasyonun olmaması gaz sayacını hızlı döndürür.
Kredi Al : Sayaçtaki gaz bitmiş ve vana kapalı durumda, yeni gaz ya da kredi yükleyerek vana açılabilir. Ceza : Sayaca yetkisiz müdahalede bulunulmuş. Sayacın vanası kapalı ve cezalı durumda.
Abonenin; faturasını son ödeme tarihinden itibaren on beş gün içerisinde ödememesi halinde en az üç gün önceden haber verilmek suretiyle doğal gaz arzı durdurulabilir.
Su sayacının bozuk olduğunu anlamanın en kolay yolu sayacın normalden daha fazla dönmesidir. Sayacın bozuk olup olmadığını anlamak veya su kaçağı olup olmadığını anlamak için; dış tesisatın vanalarını kapatınız, eğer vanaları kapattığınız halde halen sayaç dönüyorsa kesin olarak su sayacınız bozulmuş demektir.
Sayaç dahil abone bağlantı bedeli üst sınırı ilk bağımsız bölüm sayısı (BBS) için 656,70 TL + KDV dir, bundan sonraki ilave her BBS için 570,50 TL + KDV olarak abone bağlantı bedeli artırılır.
Onların okuma-faturalandırma sistemi diğer klasik sayaçlı sistemlere göre biraz farklı ama endişe etmesinler, kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğal gazdan yararlanacak." dedi.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek. Ücretsiz doğalgazın 44.2 milyar TL'lik maliyeti Hazine'nin borçlanmasıyla karşılanacak.
Açıklanan kararname sonrasında 1 yıllık süreyle konutlarda 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor.
ANLAMI. Sayacın dış kutusuna zarar verici müdahalede veya şebekeden sökülmesi nedeniyle vanasını kapatmıştır. Ekranda CEZALI ibaresi çıkar, bu durumda ALO 185'i arayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri