Soya sütü faydaları olduğu kadar zararlara da sahip bir bitkisel besindir. Soya sütü proteinleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Soya sütü tüketiminden sonra cilt kızarması, ağız karıncalanması, kaşıntı, şişmeler, karın ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akması ve nefes almada zorlanma gözlenebilir.
Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda çalışma, fitoöstrojenlerin meme kanserine neden olabileceğini göstermiştir. Ayrıca buna bağlı olarak bir başka araştırmada soya tüketiminin kanserojen olma potansiyeli olan meme hücrelerinin üremesini arttırabildiği görülmüştür.
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
Hızlı bozulma özelliği olduğu için 1 – 2 günde tüketilmesi önerilen soya sütü laktoz alerjisi olanların içebileceği bir süttür. Hücre yenilenmesine olumlu etkileri bulunur. Bitkisel bir süt olduğu için içerisinde kolesterol barındırmaz. Bu nedenle kolesterolü bulunan kişilerde severek tüketebilir.
Soya sütünü tüketenler için “bu kadarı zararlı” diye bir sınır verilmemiştir. Ancak, günde 400-500 gramdan fazla tüketmemekte fayda var.
İlgili 27 soru bulundu
Mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor. Laktoz içermediği için laktoz toleransı olanların da rahatça kullanabileceği soya sütü, mide ve gaz sıkıntısı yaşamanızı engelliyor. Bazı araştırmalar soya sütünün karın bölgesindeki yapılanma üzerinde de etkili olduğunu göstermiştir.
Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir.
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
Soya sütünü hazır olarak büyük marketlerde bulmanız mümkün. Soya sütünün faydalarına geri dönersek proteini yüksek lifli bir içecek olmasının yanı sıra içinde yer alan izoflavon. İzoflavon, meme kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine karşı korunma sağlıyor.
Seçenekler: 250 ml107,80 TL/lt. 1 lt40,70 TL/lt.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
-Kanser hastalarına bolca soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler doğru değildir. Çünkü, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler, yüksek dozda alındığında östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium (yumurtalık ve rahim) kanserlerine yol açabilir.
Yine de 14 klinik çalışmayı değerlendiren 2006 tarihli bir derlemede yazarlar, ne soya ne de izoflavonların ötiroid bireylerde tiroid fonksiyonunu etkilemediği sonucuna varmışlardır3.
Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
Badem, Hindistan Cevizi, Soya; hepsi kullanılabilir, hepsi glutensiz!
Şekersiz ve tuzsuz olan Alpro soya sütü, genetiğiyle oynanmamış soya fasulyesinin zengin içerikli kremsi sütüdür. Fındıksı tadı ve zengin besin değeri sayesinde Alpro soya sütü, size doğal bir lezzet sunarken sağlıklı yaşam kalitenize de değer katıyor.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
İNEK SÜTÜ protein, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. 1 su bardağı kadar inek sütünde 8 gram protein bulunuyor. Bunun yanı sıra kalsiyum ve D vitamini açısından da zengin olan inek sütünün en büyük dezavantajı laktoz içermesi.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
1 bardak soya sütü yaklaşık 95-100 kalori arasında oluyor. Bu değer inek sütüne oranla oldukça az.
Soya alerjisi olan bireylerin soya içerikli gıdaları tüketmesi durumunda oluşabilecek reaksiyonlar değişebilir. Reaksiyonlara örnek olarak ishal, karın ağrıları, egzama, kurdeşen, astım ve alerjik şok gösterilebilir.
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri