Kısaca, herhangi bir sistemin veya kişinin değişmez formüller, her yerde ve her zaman geçerli olduğunu ileri sürdüğü mutlak bilgiler (olduğunu) sunması dogmatizmdir. Dogmatizmin karşıtı septisizm yani şüphecilik, kuşkuculuktur.
Dogmatizm Ölçeği (Dogmatism Scale) geliştirmiştir1.Dogmatizm, otoritelerce ileri sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin bilgi sayan anlayıştır. Temelde skolastik gelenekten beslenen ve günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretiler bu ad altında anılır.
Dogmatik kelimesine Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman, 'Felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı biri yolla ortaya konuluşu' biçiminde ifade etmek mümkün. Özellikle deney bilgisini ve kanıtları bir kenara bırakmak suretiyle, onları hiçe sayarak inanç öğretileri çıkaran bir düşünce yapısıdır.
Bugünlerde gerek "pragmatik" gerekse "dogmatik" sözcüğü olumsuz çağrışımlara açık. Pragmatik kişi koşullara göre farklı davranan, dogmatik kişiyse kendi bildiği doğruları incelemeden karşıt görüşleri kestirip atan olarak anlaşılıyor.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
İlgili 17 soru bulundu
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Dogmatizm, herhangi bir iddiayı, önermeyi, düşünceyi v.s. yi hiçbir tartışma yapmadan, eleştiriye tabi tutmadan, sadece duygulara, kişisel eğilimlere dayanmak suretiyle doğrulamak, benimsemek eğilimidir.
Felsefe, siyaset, ekonomi, din ve hukuk sahaları da dogmatizmin etki alanının dışında değildir ve kalamaz.
Dogmatizm bir düşüncenin doğru olabilirliği ya da duruma göre doğru olabileceğini değil anlaşılan haliyle ve her durumda kesin doğru olarak kabul edildiği bir tutumu ifade etmektedir.
Dogmatizmi benimseyen kişiler kendi fikir ve inanışlarının mutlak doğru olduğunu da ileri sürerler. Dogmatizmde eleştiri, tartışma ve fikir beyanları ortaya atılmaz. Geçmişten günümüze dogmatizme pek çok örnek verilebilir. Özellikle orta çağda dogmatizm çok gelişmiş ve zirve noktasına ulaşmıştır.
Dogmatik düşünceye sahip olan kişilerde genellikle, herhangi bir konuda oluşan yeni fikirlere karşı durma durumu gözlemlenir. Bu tutumlarla birlikte her fikre olumsuz olarak bakarlar. Bu davranışa sahip olan kişiler, genellikle yeni fikirleri eleştirmez ve sorgulamazlar. Bu duruma karşı yetersiz olduklarını gösterir.
Bilim, kanıtlar üzerine inşa edilir ve yeni kanıtlar ışığında eski bilgiler her zaman değişime açıktır. Bu bakımdan bilim, dogmatik değildir.
bilimin doğması "varlık vardır." anlayışı ve varlığın var olup olmadığının bilim içerisinde hiçbir şekilde sorgulanamaz oluşu kendisini dogmatik kılar. dinler için nasıl tanrı'nın varlığı sorgulanamaz ise bilim için de varlık sorgulanamaz.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Dinin ve din adamlarının buyruklarının sorgulanmaksızın doğru kabul edildiği düşünce tarzıdır. Dogmatik düşüncenin tam zıttı ise akılcılık yani rasyonalizmdir.
Dogma; aklın, bilimin süzgecinden geçmemiş, analizine uğramamış, doğruluğu sorgulanmadan kabul edilmiş herhangi bir görüş, inanış, teori veya bilgiye denir. Bu bilgiye, sorgulamadan inanıp ittiba edenlerin yaptığı ise dogmatikliktir.
İnanç esasına bağlı olan dini bilgi dogmatiktir. Yani dogmalar (inaklar), tartışılmaz. Bunların doğruluğundan hiçbir zaman kuşku duyulamaz. Bu açıdan da dini bilgiler mutlaktır.
Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin ana- lizleri değişebilir.
Bu sebeple dinin ve bilimin konusu olan Allah'ın âyetlerinin her ikisinin de birbiriyle çelişmesi, birbirini yalanlaması asla söz konusu olamaz. Bu yönüyle bakıldığında görülecektir ki bilim ve din aynı hakikatleri farklı lisanlarla ifade ederler. Birbirinin rakibi ve alternatifi değil, birbirinin tamamlayıcısıdırlar.
Bilim ile dinin çelişmesi gerekmez. Soruyu “Nasıl bir din anlayışı bilim ile bağdaşabilir?” şeklinde soralım. Bilim, dünya ile ilgili bilgiyi deney ve gözlemlerden edinmektir. Dünya bilgisinin dünyayı gözleyerek edinileceğini kabul eden bir din anlayışı elbette bilim ile çelişmez.
Popper, doğrulanabilirlik ilkesine karşı yanlışlanabilirlik ilkesini savunarak bilim felsefesinde eleştirel tartışmanın ne denli önemli ol- duğunu açığa çıkarmıştır.
Kümelenen, katlanmış ve kümeli birikmiş, birbirine eklenerek büyüyen anlamları taşımaktadır. Felsefede Kümülatif Ne Demek? Felsefede kümülatif kelimesi ele alındığında, felsefe biriminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi birikimi üzerine yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelmektedir.
Bu görüşe göre doğruluk ve gerçeklik, insanın bireysel kanaatlerinin ve davranışlarının sonucudur. Dolayısıyla insanı, diğerlerinden ayıran, öne çıkaran ve kişisel fayda sağlayan davranış ahlaklıdır. Diğer bir ifade ile pragmatik felsefeye göre davranışın sonunda bir fayda varsa bu davranış doğrudur.
Uzlaştırmacı, Cumhuriyet savcısı tarafından atanmış avukat veya hukuk eğitimi almış uzmandır. Uzlaştırmacı, suçla ilgili taraflar arasında gerçekleşen uzlaştırma görüşmelerini yöneterek hukuki anlaşmazlıkları çözmeye çalışır.
Sokrates, kendisinin ebe olduğunu ve insanda doğuştan varolan bilgileri açığa çıkardığını, başka bir deyişle doğurttuğunu söylemektedir. Buradan hareketle, insanın boş bir zihinle dünyaya gelmediği, potansiyel olarak bilgileri taşıdığı ve açığa çıkarması gerektiği söylenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri