Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Dolaylı Duygusallık: Modelin duygulandığını gözlemleyen bireyin bundan etkilenerek duygulanması, duygusal yaşantı geçirmesidir. Yani bireyin başka bireylerin yaşantılarını gözleyerek dolaylı olarak korku, kaygı gibi duyguları yaşamasıdır. Örneğin evde annesinin ağladığını gören çocuğun da ağlamaya başlaması gibi.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
Sosyal Bilişsel kuramın bir diğer önemli noktası, öğrenmenin dolaylı bir süreç olduğu vurgusudur. Bu süreç dolaylı pekiştirme, dolaylı ceza, dolaylı duygu ve dolaylı güdülenme şeklinde ifade edilmiştir.
Dolaylı pekiştirme: Bandura'ya göre modelin davranışı pekiştireçle bitmişse gözlemci tarafından daha fazla model alınmaktadır. Örneğin, bir öğrenci başarısından dolayı takdir belgesi almışsa, bu ödül diğer öğrencilerin model alma davranışını olumlu etkileyecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Dolaylı güdüleme; model olan davranış olumlu şekilde ürünle sonuçlanırsa o davranış kabul edilir. Dolaylı duygu; modeli gözlemleyen birey korku, sevgi vb. pek çok duyguyu bu gözlemlerden öğrenir.
Dolaylı olarak gözlenebilen davranışlar. Bu gruptaki davranışlar doğrudan gözlenemez ancak sadece tahmin edilir, hissedilir. Örneğin, sevilme, anlama, unutma gibi davranışlar.
İnsanlar başkalarının deneyimlerini gözleyerek çok şey öğrenmektedirler. Bu nedenle dolaylı öğrenme kapasitesi sosyal bilişsel kuramın bir başka deyişle gözlem yoluyla öğrenmenin temelidir.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
1. birbirinden nicel ya da nitel olarak farklı uyarıcıları ya da nesneleri ayırt edebilme yeteneği; ayırt etme. Koşullamada, bu yetenek farklı uyarıcılara farklı tepkiler vermede gereklidir.
Dolaylı Duygusallık (Vicarious Emotional Arousal) : Başka birisinin davranışını gözlemlerken oluşan empati durumu, gözlemlenen kişide meydana gelen davranış- sal koşullanmayı temel alan bir duygusal koşullanmaya neden olur (Neill & Fleming, 2003). Birçok duygu gözlem yoluyla kazanılır.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Bandura' ya göre öğrenmeyi etkileyen ve modelden edinilen dolaylı yaşantılar; dolaylı pekiştirme, dolaylı ceza, dolaylı güdülenme ve dolaylı duygudur.
Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura'nın yaptığı çalışmalarla gelişen ve günümüzde eğitim ve psikoloji alanında büyük ölçüde kabul gören bir öğrenme kuramıdır. Sosyal öğrenme kuramının temelinde gözlem ve başkalarının yaptığı davranışları taklit etmeye dayalı dolaylı bir öğrenme vardır (Bandura, 1977).
Bilişsel kuramlar temel olarak bilgiyi anlamlı kılmaya ve öğrenenlerin yeni bilgileri bellekteki mevcut bilgilerle ilişkilendirmelerine yardım etmeye odaklanır. Öğretimin etkili olabilmesi için öğrencilerin mevcut şemalarına veya zihinsel yapılarına dayanması gerekir.
Organizmanın/bireyin istenilen davranışlarının sıklığını artırmak için ortama istenilen uyarıcının (olumlu pekiştireç) verilmesidir.
Bandura tepkisel ve edimsel koşullanma yoluyla öğrenmeyi kabul etmez. Öğrenme tepkisel ve edimsel koşullanma ile sınırlı değil. İnsan öğrenmelerin büyük bir kısmı ''model alma'' yoluyla dolaylı bir şekilde gerçekleşir.
a. Öz-yargılama (self-judgement): Öz-yargılama, öğrencinin bir öğrenme çabasından sonra kendisini yargılamasıdır. Öğrenci, kendi performansını bir başkasının performansıyla ya da herhangi bir standartla karşılaştırarak kendi öz-değerlendirmesini (self-evaluation) yapabilir.
Dolaylı Anlatım; Herhangi bir konuda başkasından öğrendiğimiz bir haberi başkasına aktarmamıza denir. Örneğin: Arkadaşım okula geleceğini söyledi. Doğrudan Anlatım; Öykü, roman gibi yazın türlerinde, olayların kahramanın ağzından anlatılmasıdır.
Eğer bu cümleyi başka bir arkadaşınıza "kafeye gideceğini söyledi" şeklinde iletirseniz işte burada dolaylı anlatım yapmış olursunuz. Dolaylı anlatıma verilebilecek bazı örnekler şunlardır: Gelecek sene olimpiyatlara katılacağını söyledi. Şirkette çalışan kişi sayısının bu yıl artacağını belirtti.
Genel olarak başkasından alınmış olan bir sözün, cümledeki yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarması olayına dolaylı anlatım denir.
Sosyal Güdü: Sonradan öğrenilen, başka bireylerle ilgili olan , kendini gerçekleştirebilmeyi sağlayan güdülerdir. Başarı , güvenlik, beğenilme, ait olma gibi unsurlar sosyal güdülere örnek olarak verilebilir. ▶ Bazı durumlarda sosyal güdüler fizyolojik güdülerin önüne geçebilir.
duygu yoğunlaştırıcı etki=> model alınan kişinin. duygularından etkilenmektir. duygusal bir filmde. ağlamanız gibi.
Bilinçli Güdüler: alınan ürün ya da markanın niçin alındığının farkında olunduğunda sahip olunan güdülerdir. Bilinçli Olmayan Güdüler: farkında olunmayan güdülerdir ve pek çok insan temel olarak aldıklarını bazı ürünleri neden aldıklarının farkında olmayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri