- Krokide yön okları bulunur ve kağıdın bir yerinde kuzey-güney tarafını gösteren bir ok çizilmelidir, - Önemli olan caddeler, yollar, tarihi yerler ve sokaklar krokide gösterilir. Ayrıca önemli yerlerin isimleri yazılır. Görüldüğü üzere krokide kullanılan birçok farklı unsur vardır.
Özellikle kroki çizerken bazı araç ve gereçlerden faydalanmamız iyi olur. Mesela bunlar içerisinde cetveller, gönye ve pergel ile beraber renkli kalemler olabilir. Böylece kuşbakışı evimizin etrafında bir kroki çizerek çok kolay şekilde adresimizi bulabilir ya da tanıdığımız bir insana tarif edebiliriz.
Kroki; Bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine ölçüsüz bir şekilde kabataslak olarak çizilmesidir. Kroki çizilirken mesafeler ölçülmez, sadece kabataslak bir çizim yapılır.
Bir arazi, kavşaklar, sokaklar, binalar gibi herhangi bir yerin herhangi bir ölçeğe bağlı kalmaksızın özelliklerini ve çevresi ile olan ilişkilerini gösteren çizimlere kroki denir. Kroki en kısa haliyle; bir yeri, bölgeyi kuşbakışı olarak kabataslak çizmek olarak da tanımlanabilir. Kroki bir mimari terimdir.
Önemli yerler şematik olarak gösterilir. Krokinin çizildiği kâğıdın bir köşesine kuzey-güney doğrultusunu gösteren bir ok konulur.
İlgili 28 soru bulundu
- Krokide yön okları bulunur ve kağıdın bir yerinde kuzey-güney tarafını gösteren bir ok çizilmelidir, - Önemli olan caddeler, yollar, tarihi yerler ve sokaklar krokide gösterilir. Ayrıca önemli yerlerin isimleri yazılır.
Uzunluklar ve yer şekilleri krokilerde göz kararı ile belirlenmektedir. Önemli yerler, tarihi yapılar ya da kurumsal binalar ise krokilerde şematik olarak gösterilir.
➢ Durum krokisinde, noktanın bulunduğu yer ve çevresindeki cadde, sokak, bulvar ve önemli binalar isimleri ile belirtilmelidir. Noktadan bir önceki ve bir sonraki poligonların yerleri ve yönleri krokide belirtilmelidir.
Krokilerde kullanılan simgelerin ne anlama geldiğini gösteren bir bölümün olması krokinin anlaşılmasını kolaylaştırır. verilir. ➢ Önemli yerlerin, sokak ve caddelerin isimleri yazılır.
Kroki: Bir yerin kuşbakışı olarak görünümünü kabataslak (ölçeksiz) şekilde kağıt üzerine çizilmesi kroki olarak bilinir.
Kroki çizmek için gereç olarak kağıt, kalem, silgi, ölçme ve kontrol aletlerinin bulundurulması yeterlidir. Beyaz çizgisiz kağıt kroki çiziminde kullanılabileceği gibi kareli kağıt da kolaylık sağlayacaktır (Şekil 1.2). kareli kağıtlar da bulunmaktadır. Kurşun kalemin yumuşak uçlu olanı tercih edilmelidir.
KROKİ: Görülen yada tasarlanan şeyi not alır gibi ayrıntısız olarak çizmek.
Krokilerde gerçek uzunlukların ne kadar küçültüldüğü belli değildir. Krokisi çizilecek yerdeki cisimlerin boyutu, ölçüm yapılmadan göz kararı ile çizilir. Bu nedenle krokiye ölçek konulmaz.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır. Bir taslak olarak çizilen krokiler, haritalardan farklıdır.
Uygulamada söz konusu krokilerin kim tarafından düzenleneceğine dair kesin bir kural bulunmamaktadır. Diğer mühendisler tarafından düzenlenebileceği gibi LİHKAP tarafından düzenlenmesi de mümkündür.
Plan bir tür büyük ölçekli haritadır.
Kroki çizimi, bir yerin tarif edilmesinde ve o yerin insanın gözünde canlandırılmasını sağlamak amacıyla sıklıkla başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Kroki ile, bir yerin çizimi kuş bakışı olarak, kabataslak bir şekilde çizilmektedir. Bu çizime bakarak da insanlar aradıkları yeri daha rahat bulabilmektedir.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
( ) Önemli yerler şematik olarak gösterilir. ( ) Kroki çizerken yönlere dikkat ederiz. ( ) Krokide geometrik şekiller, semboller ve çizgiler kullanabiliriz. ( )Krokinin çizildiği kâğıdın bir köşesine kuzey-güney doğrultusunu gösteren bir ok konulabilir.
Parça gerçek ölçüsünde çizilmişse ölçek, gerçek büyüklük ölçeği; büyütülerek çizilmiş ise büyütme ölçeği; küçültülerek çizilmiş ise küçültme ölçeğidir.
Harita üzerindeki bütün noktalar ve çizgiler, bir ölçüye ve kesin bir ölçeğe dayanılarak çizilirler. Krokide ise durum asla böyle değildir. Krokide ölçü genellikle hiç yapılmaz veya çok kaba olarak yapılır, örne ğin adımlanır, ölçek de aynı şekilde çok kaba olarak kullanılır veya hiç kullanıl maz.
Kroki: Herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine, ölçüsüz biçimde ve kabataslak şekilde çizilmiş hali ne kroki denir.
Sokağımızın, mahallemizin ya da semtimizin, kuş bakışı görüşünün küçültülerek, ölçüsüz olarak düzlem üzerine çizilmesine, kroki denir. Kuş bakışı, yüksek bir yerden aşağıya doğru bütün genişliği içine alabilecek şekilde bakmak demektir.
4. sınıf sosyal bilgiler dersi ''Yer Tarifi Yapalım - Kroki'' konu anlatımı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri