Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir. [12] Satılan şeyin alıcıya teslimi, bir paranın ödenmesi, doktorun muayene yapması, avukatın mütalaa vermesi gibi edimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
borçlunun bir defada ifa ettiği edimlerdir. bir diğer ifade ile alacaklının ifa menfaati, zaman içindeki tek bir davranış ile yerine getirilmektedir. borçlunun ifa davranışı belli bir süreye yayılmamaktadır. örneğin bir kasabın dükkanına aldığı eti teslim etmesi, eti alanında parayı ödemesinde olduğu gibi.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Örneğin: satıcının sattığı malı teslim etme edimi ani edimdir. Kiracının her ay kira bedelini kiraya verene ödemesi de ani edimdir. Sürekli edim, kesintisiz bir fiil veya davranışla ifa edilen, yani belli bir süre borçluyu devamlı uymakla yükümlü edimlerdir.
Borç ilişkisi kuran sözleşmeler, “ani edimli sözleşmeler” ve “sürekli sözleşmeler” olarak da ayrılır. Şayet sözleşmeden doğan borçların ifası bir anda gerçekleşiyorsa ani edimli sözleşmeler söz konusudur. Örneğin satış, eser, bağışlama sözleşmeleri böyledir.
İlgili 23 soru bulundu
Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.
Eser sözleşmesinde tarafların edimleri birbirinin karşılığını oluşturmakta olduğundan tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Ayrıca niteliği itibariyle sürekli bir sözleşme olmayıp ani edimli bir sözleşmedir.
Kişisel edim ve maddi edim, Ani edim ve sürekli edim, Bölünebilen edim ve bölünmez edim.
Parça Borcu (species) ve Cins Borcu (genus)
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir. Mesela 100 kg buğday borçlanması gibi.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
– Aralıklı ve Dönemli Edimler: Borçlunun zaman içinde düzenli olan veya olmayan aralıklarla borcunu ifa etmesi gereken hallerde söz konusudur. Örn; kira bedeli ödeme borcu. İfa aralıkları düzenli ise dönemli, periyodik edim söz konusudur.
Temerrüt; bir borçlunun, borç sözleşmesinin kararlaştırılan hüküm ve koşullarına göre borç verene borçlarını ödeyemediği durumu ifade eder. Mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, borçlu için kredi puanının zarar görmesi, yasal işlem ve hatta iflas dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56).
Ani Edimler: borçlunun bir veya birden çok hareketle bir defada yerine getirdiği edimlerdir. Sürekli Edimler: Borçluyu belli bir süre boyunca devamlı uyma yükümlülüğü altında tutmaktadır. Dönemsel Edimler: borçlunun belli bir zaman içinde periyodik aralıklarla edimini tekrarlayarak ifa etmesidir.
İrade özgürlüğü ilkesi, adından da anlaşılacağı üzere tarafların hür bir biçimde iradelerini borç ilişkisine yansıtması ve bu iradelerinin herhangi bir biçimde sakatlanmamasını ifade eder.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Altın sikke, pa ra değildir. Dolayısıyla altın ile borçlanma ilk planda bir değer sağlama borcu olmayıp, belli bir çeşitten malın borçlanılması- dır, yani cins (nevi) borcudur.
I.
TBK m. 89/2 gereğince para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim ye- rinde ödenir. Bu nedenle para borçları, alacaklıya götürülmesi gereken borçlardandır4. An- cak bir para borcunun kıymetli evraka bağlanması halinde; borç, kıymetli evrak ibraz edi- lince ödeneceğinden aranılacak borç haline gelir.
Cins borçları ise doğdukları anda borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilirler. Bu borçlara da aranacak borçlar denir.
Etiket: Adi Borç
1. Ticari iş karinesi MADDE 19– (1) Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Misli borç kapsamındaki mallar, herhangi bir mahalden birebir aynısı bulunabilen mallardır.
Burada Müteahhit ile işi verdiği Alt Yüklenici arasındaki ilişki bir “Taşeron” ilişkisi olmakta ve sözleşme, yine inşaat sözleşmesi gibi bir eser sözleşmesi niteliğinde olmaktadır.
İnşaat sözleşmesi, eser sözleşmelerinin bir türüdür2. Eser sözleşmesi TBK m.470 hükmünde “yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşme” olarak tanımlan- maktadır3.
Eksik borçlar, geçerli olarak doğan borçlardır. Borçlu tarafından ifa edilebilir. Borçlu, bu borçları ifa ettiği zaman, iadesini de talep edemez. Eksik borçların ifa edilmesi sebepsiz zenginleşme ve bağışlama olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri