Atasözü [1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
"Doğru söz yemin istemez." Bu atasözü, eğer bir kişi doğruyu söylüyorsa, sözlerini doğrulamak için ekstra bir çaba göstermesine veya yemin etmesine gerek olmadığını belirtir. İçten ve dürüst bir şekilde söylenen sözler zaten kendiliğinden güvenilir ve inandırıcıdır.
Doğru söz yemin istemez atasözü de bunlardan birdir. Bu söz doğru bir ifadenin doğruluğunu güçlendirmek için başka bir referansa ihtiyaç olmadığı anlamına gelmektedir. Buna göre, eğer söylenen sözün doğruluğu su götürmez bir gerçekse Tanrı'yı aracı yaparak sözün doğruluğunu pekiştirmeye çalışmanın bir anlamı yoktur.
Doğru Söze Ne Denir sözü soru kalıbında olsa da daha çok birinin söylediklerini onaylamak için kullanılır. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, günlük hayatta da sıklıkla dile getiriliyor. Bu söz birinin fikrini ya da teklifi desteklemek için de kullanılabilir.
[1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Doğru Söze Ne Denir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir konu ile alakalı gerçek bir şey söylendiği zaman kimsenin konuyla ilgili yorum yapmasına gerek yoktur.
"Doğrunun yardımcısı Allah'tır" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, doğrulukta ısrar edenlerin sonunda mutlaka destek göreceğini ve doğrunun her zaman galip geleceğini vurgular. İslam inancında doğru davrananların Allah'ın yardımına mazhar olacağına inanılır.
Doğrunun yardımcısı Allah'tır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
[1] İşlerinde doğruluktan ayrılmayan kişiye Allah her zaman yardım eder.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
Cevap: doğru ile yanlışı, iyiyle kötüyü birbirinden ayırmak için her ikisini de bilmek, tanımak gerekir.
Doğru Söyleyenin Tepesi Delik Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sözüm bir kimseye dokunur mu diye düşünmeyerek doğruyu söyleyen kişi çok düşman kazanır.
[1] Kimi durumlarda yardımlaşarak işlerin kolay kurtulacağını anlatır. [2](Doğru Olmaya Bilir 1. Anlamı Yazın)Yardımlaşma Bazı Durumlarda Gerekli Olabilir.
Cevap: eksikleri, yanlışları, yolsuzlukları bütün çıplaklığıyla ortaya koyan ve eleştiren söz, bu işi yapanlara acı gelir.
"Allah gümüş kapıyı kaparsa altın kapıyı açar " Atasözünün Anlamı: Bir fırsat veya olanak kaybolduğunda, daha iyisi için yeni bir kapı açılır.
"Akıllı bir kez aldanır" Atasözünün Anlamı: Akıllı kişiler, aldatıldıktan sonra aynı hatayı tekrar yapmazlar.
"Deniz dalgasız olmaz, kapı halkasız." Bu atasözü, her şeyin kendine özgü bazı niteliklere sahip olduğunu ve bunların kaçınılmaz olduğunu belirtir. Tıpkı denizin doğal olarak dalgalı olması gibi, bir kapının da bir halkaya ihtiyacı vardır. Her şeyin doğasında olan ve değiştirilemez bazı özellikler olduğunu ifade eder.
Eden bulur, inleyen ölür Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yaptığımız hareketlerin, davranışların ya da işlediğimiz suçların karşılığını bir şekilde göreceğimizi belirtir. İyi ya da kötü ne yaparsak onun sonucunu yaşarız. Aynı zamanda sürekli yakınarak geçirilen bir ömür yerine, harekete geçilmesi gerektiğini ifade eder.
Türkiye Türkçesindeki Benzer Atasözleri: - Allah dağına göre kar verir: Tanrı herkese dayanabileceği ölçüde sıkıntı verir (TDK, 2009). - Ölümden öte köy yoktur: Her insan bir gün öleceğini bilmeli, sonu gelmez istekler peşinde koşmamalı, davranışlarını, işlerini bu bilinçle düzene koymalıdır (TDK, 2009).
Topalla Gezen, Aksamak Öğrenir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kötü insanlarla düşüp kalkanlar, onlardan kötü huy kaparlar.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz. [1] "Bir işe yanlış veya uygun olmayan kişilerle başlandığında, sonuçları istenmeyen şekilde biter" anlamında bir söz.
Söz Ağızdan Çıkar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: mert olan kişi, sözünde durur verdiği sözü yerine getirir.
Laf lafı açar Atasözünün Anlamı: Bir konu hakkında konuşmaya başlandığında, o konudan başka konulara da geçilir ve konuşma genişler. Bu atasözü, iletişimin sadece başlangıç konusuyla sınırlı kalmayabileceğini, bir konunun diğer bir konuya yol açabileceğini vurgular.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri