Güzel Konuşmanın Önemi Konuşmayı diksiyon kabiliyetleri ile daha doğru bir şekilde gerçekleştirmek, kurulan iletişimin daha etkili olmasını sağlar. Bunun yanı sıra güzel konuşma kişinin iletişim becerilerini geliştirir ve kişiyi daha etkin kılar. Hitabet gücü, insanlarda etki bırakmayı kolaylaştırır.
Güzel konuşma becerisi, etkili iletişim kurma yeteneğimizin gelişmesine yardımcı olur. Aktif dinleme, empati kurma ve açık iletişim yeteneklerini geliştirmek. Güzel konuşma becerisi, sosyal çevremizi zenginleştirerek kişisel gelişimimize katkı sağlar. Farklı deneyimler yaşamaya ve yeni insanlarla tanışmaya açık olmak.
Konuşma yeteneği insanı insan yapan niteliklerin başında gelir. Onun duygularını, düşüncelerini isteklerini bütün incelikleriyle açığa vurmasına, yaşamını sürdürebilmesine olanak sağlar (Aksan 1995: 11). Gündelik yaşamda dilin yeri besbellidir.
Güzel konuşma, insanın, karşısındaki kişilerle önceden planlanmış olsun ya da olmasın etkili iletişim kurmasıdır. Duyguları doğru ifade etmek, dilek ve düşüncelerini de doğru ve etkili bir şekilde karşıya aktarmaktır. Güzel konuşmak için sadece ağız değil onlarca organ aynı anda koordine bir şekilde çalışmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Ø Kişinin imajını düzelten, sempati ve itibar kazandıran ve daha inandırıcı olmasını sağlayan “olmazsa olmaz” diksiyon kuralları ve konuşmanın öneminin bilincinde olacaklar, Ø Sesimizi ve Türkçe'yi karşı tarafı etkileyecek biçimde doğru ve güzel kullanma tekniklerini öğreneceklerdir.
Güzel Konuşmanın Önemi
Kendini doğru ifade edebilme, gönülleri fethetme, dinleyenleri kolay ikna edebilme, meslekte başarı ve saygınlık kazanma, diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurabilme vb. güzel konuşmaya bağlıdır.
Dili doğru kullandığımızda o iyi bir iletkendir; yanlış kullandığımızda ise kötü bir iletkendir. Biz dili ne kadar iyi tanıyor, dili ne kadar iyi kullanıyorsak iletişimimiz o kadar iyi olacaktır. Dil bizi başkalarına, başkalarını ve başka nesneleri bize yansıtan bir aynadır.
Anlatma becerilerinden biri olan konuşma bireyin duygu ve düşüncelerini sözle an- latmasıdır. Konuşma, bireyin toplumsal hayat içerisinde iletişim kurmasını sağlayan en etkili araçtır. Sağlıklı olan her birey, konuşma yetisiyle doğar.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
Bu yönüyle bakıldığında, güzel konuşma, ifade etmeye çalıştıklarımızın muhatabımıza doğru aktarılmasını sağlayan söylemlerin, diksiyon olarak adlandırdığımız ses, söyleyiş ve bedenin iletimde aldığı rollerin bütününün de işe koşulduğu araçların tamamıdır.
Güzel ve pürüzsüz söz söyleme sanatına "Belagat" denir ve güzel konuşmak bilgi, deneyim, kültür, kendine güven gerektirir.
Filozoflar, argümanlarını ortaya koyarken mantığa dikkat eder ve dili doğru kullanmaya özen gösterir. Filozofun dil ile ifade ettiği düşünceler, içinde barındırdığı mantıksal tutarsızlık ve anlam bozuklukları yüzünden kolayca çürütülebilir.
Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir araçtır; dil kendi kanunları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlıktır. Dil bir ulusu birleştiren, koruyan ve o milletin ortak malı olan sosyal bir müessesedir. Dil yüzyıllar boyu gelişerek meydana gelmiş bir sosyal kurumdur.
Argo, küfür, kabalık içerikli söz ve kelimelerden sakınmalıyız. Bol bol edebi eser okumalıyız. İnternetteki zararlı yazışmalardaki yanlış Türkçe'nin hayatımıza girmesine müsaade etmemeliyiz. Bol bol kompozisyon yazmalı ve elimizi alıştırmalıyız.
Güzel konuşma becerisini edinmiş kişiler; okul, iş ve toplum hayatında daha başarılı olurlar. İyi bir diksiyona sahip kişilerin toplumda daha fazla ilgi gördükleri ve hemen fark edildikleri unutulmamalıdır. Doğru ve güzel konuşabilmek aynı zamanda bir kültür göstergesidir.
İyi bir diksiyon, mesajın net ve anlaşılır bir şekilde iletilmesini sağlar. Doğru telaffuz, vurgu, tonlama ve nefes kontrolü, konuşmacının sözcükleri doğru bir şekilde ifade etmesini ve dinleyicilerin mesajı kolayca anlamasını sağlar.
Sorulara ve itirazlara yanıt verebilecek yetkinlikte, konusuna hakim; ciddi, saygılı, nazik ve soğukkanlı, hazırlıklı ve planlı, gözlemci, konuşma ortamını kontrolü altında tutabilen, iletişim halinde olan, dinleyicisinin yorulduğu anları konuşmasına çekebilen, giyimi özenli.
Dil ve Diksiyon
İnsan sosyalleşirken en önemli ileitşim aracı olarak dilini kullanır. Dil konuşmanın en temel dinamiğidir. Dilin konuşulma tarzına da üslup denir. Dil ve üslup diksiyonun önemli unsurlarıdır. 3 farklı konuşma tarzı vardır.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Diksiyon diğer bir deyişle hitabet olarak da bilinir. Yakın anlamlı bu kelimeler etkili konuşma anlamını da taşır. Diksiyonun hedefleri arasında ise; metinlerdeki duygu ve düşünceleri dinleyenlere etkili bir şekilde aktarmaktır.
Hızlı- bozuk konuşma (cluttering) nedir? Konuşmanın anormal bir hızda ve düzensiz olması olarak kısaca tanımlanan hızlı- bozuk konuşma (cluttering) hakkında yapılan araştırmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Hızlı-bozuk konuşma da kekemelik gibi bir akıcılık bozukluğudur ancak kekemelikten farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri