Bir özellik doğrudan gözlemlenemez ve ölçülemez, ancak bir başka özellik yardımıyla ölçülebilirse, bu tür ölçmelere dolaylı (göstergeyle) ölçme denir. Doğrudan gözlem yapılarak ölçülemeyen bir değişkenin, onunla ilgisi olduğu bilinen ya da sanılan başka bir değişkenin gözlenerek ölçülmesidir.
Hava sıcaklığını termometre ile ölçmek dolaylı ölçmedir. Yaylı terazi ile ölçme yapmak dolaylı ölçmedir. Elektronik teraziyle ölçme yapmak dolaylı ölçmedir. Öğrencinin derse karşı tutumunu ölçmek dolaylı ölçmedir.
Herhangi bir niteliği başka nitelikle ilişkilendirmeden gözlemek doğrudan ölçme olarak adlandırılır (Boy sırasına koyma, Terazi ile tartma, metre ile ölçme).
Ölçülmek istenen zihinsel özelliktir. Ancak gözlenen şey belirli bir durumda sergilenen sözlü, yazılı, çoktan seçmeli testlere verdikleri yanıtlardan (Tepkilerden) yararlanarak ölçmedir. Yani bilginin tepkilerden yararlanarak ölçülmesi dolaylı ölçmedir.
EĢit kollu terazinin bir kefesine nesneyi, diğer kefesine de gramları koyarak nesnenin kütlesi ölçülebilir. Bu iĢlem doğrudan ölçmeye örnektir. Bireylerin bilgi, zeka, kaygı, tutum gibi özellikleri ise onlara sorulan sorulara verdikleri tepkiler gözlenerek ölçülür. Bu iĢlem de dolaylı ölçmeye bir örnektir.
İlgili 41 soru bulundu
Ölçme Türleri(Yapılış Biçimine göre)
Ölçülecek niteliğin (özelliğin) doğrudan gözlenmesi sonucu yapılan ölçmedir. Ölçülen özellik ile ölçmede kullanılan aracın niteliği aynı ise bu tür ölçme doğrudan ölçmedir. Bu tür ölçmelerde dolaysız bir şekilde gözlem yapılabildiğinden, ölçülen nitelikler somuttur.
Bir maddenin ortalama hıza sahip herhangi bir molekülünün kinetik enerjisiyle doğru orantılı olan büyüklüğüne denir. Sıcaklık, genleşmeye bakılarak dolaylı yoldan ölçülebilir. Ölçümünde, termometre denilen cihaz kullanılmaktadır.
IQ testi doğrudan zeka testi demek değildir. Zeka oldukça karmaşık bir kavramdır, çok soyuttur ve dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle zekanın tek bir testle ölçülmesi mümkün değildir. Bu nedenle IQ doğuştan sabit değildir; zamanla değişim gösterir.
Dolaylı ölçme; ölçülecek özellikle ilgili olduğu varsayılan, başka özelliklerin gözlenmesi işidir. Örneğin, sıcaklık, başarı, tutum, zekâ gibi özellikler bu tür ölçmeyle ilgilidir.
Dolaylı Ölçme: Dolaylı ölçmede ölçülme istenen ile ölçen farklı cinstendir. Yani elinizde ölçülecek bir nesne var ve bu nesneyi siz onun türünden çok farklı bir şey ile ölçüyorsunuz, işte buna dolaylı ölçme denir. Örneğin; sıcaklığın termometre ile ölçülmesi.
Ölçme bilgisinde ölçmeler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar; Geodezik ölçme ve • Düzlem ölçme dir. Geodezik ölçmelerde küresel izdüşüm düzlemi, Düzlem ölçmelerinde ise yatay izdüşüm düzlemi kullanılır.
Sınıflama ölçekleri eğitimde pek kullanılmaz. toplama-çıkarma-çarpma-bölme gibi matematiksel işlem yapılamaz. Sayma işlemi, yüzde işlemi, Mod (tepe değer) işlemi yapılabilir.
B.
Kontrol listeleri, gözlenecek olan bir performansı oluşturan alt davranışları yapıldı/yapılmadı (var/yok, evet/hayır) şeklinde işaretlemeye yardımcı olan ölçme aracıdır.
Ölçme sonuçlarına ve ölçme işleminin yapıldığı gruba bağlı olarak elde edilen ölçüte “bağıl ölçüt” denir. Sınıf ortalamasının üzerinde puan alan öğrenciler dersten geçer.
Başlıca geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları; yazılı ve sözlü yoklamalar, çoktan seçmeli testler, doğru - yanlış soruları, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma ve esleştirme sorularıdır.
Eşit kollu terazi, kısa bir ifade ile kütle ölçülmesini sağlayan araçlara denir. Eşit kollu terazilerinin kollarının uzunlukları birbirine eşit olur. Kol uzunlukları arasında herhangi bir farklılık olması durumunda bahsedilen terazi hatalı bir ölçümün yapılmasına neden olur.
Teraziler, temel olarak cisimlerin kütlesini ölçmeye yarayan tartma aletleridir. Kütle, bir cismin sahip olduğu toplam, değişmeyen madde miktarına verilen addır. Kütlenin ölçümü gram (gr) ya da kilogram (kg) cinsinden yapılmaktadır. Kütlenin ölçümüne yarayan terazilerin ilkel versiyonları iki taraflı aletlerdir.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir. Sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeğinden oranlı (ratio) ölçeğe doğru gidildikçe karmaşıklığın derecesi artmaktadır.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Hata Çeşitleri Ölçme işlemleri içerisine hata karışma ihtimali her zaman vardır. Çünkü insanın olduğu her yerde hata vardır. Ölçme işlemleri yapılırken de ölçme sonuçlarına istemli veya istemsiz şekilde hatalar karışır. Bu hata şekilleri sabit hata, sistematik hata ve tesadüfî hata olmak üzere üçe ayrılır.
Mutlak Değerlendirme: Daha önceden tanımlanmış, kesin, belli normalara göre değerlendirmedir. Eğitim sistemimizde genellikle mutlak değerlendirme uygulanmaktadır. Okullarda uygulanan geçme notu mutlak değerlendirmedir. Bağıl Değerlendirme: Grubun başarısından çıkarılan norma göre değerlendirmedir.
Elde edilen iki ölçme sonucundan yeni bir ölçme yapmadan, bir bağıntıdan (formül) faydalanarak yeni bir ölçüm elde edilen ölçme türüdür. Alan, hız, yoğunluk, not ortalaması, IQ, Nüfus yoğunluğu, Kişi başına düşen gelir gibi ölçümler türetilmiş ölçme ile elde edilir.
Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alışverişi olur. Alınan ya da verilen enerjiye ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir.
Alternatif ölçme değerlendirme metotları, öğrenciyi merkeze alan, sadece öğrenme ürününü değil öğrenme sürecini de değerlendiren metotlardır. geleneksel metotlardan daha fazla zaman harcamayı gerektirir. izlenir ve bu süreç değerlendirilerek gerektiğinde kullanılan sınıf etkinlikleri değiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri