Ölen kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise söz konusu borcu kişinin yasal mirasçıları ödemekle mükelleftir. Kredi borcu olan kişinin ölümü sonrası, söz konusu borç kişinin yasal mirasçılarına kendi payları oranında bölüştürülür.
Bankaların müşterilerine kredi kullandırırken hayat sigortası yapmaları yerleşmiş bir uygulamadır. Yapılan bu sigorta, kredi borçlusunun ölümü halinde kredi borcunu teminat altına almakta ve bankaya sigorta poliçesi kapsamında ödeme yapılmaktadır.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Öncelikli olarak kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; vefatı halinde kredi borcu geri ödemesi yapılmaz. Tam tersi mirasçılarına kredi borcu kalır. Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını tercih etmiş ise; sigorta şirketi kredinin tamamını bazı koşullar doğrultusunda öder.
Bu sorunun cevabı, evet alınabilir. Çünkü hayat sigortası kredinin toplam borcu için yapılıyor. Bu durumda kalan borç ödendikten sonra vefat eden kişinin ödemiş olduğu miktarın da mirasçılarına ödenmesi gerekiyor.
İlgili 34 soru bulundu
Ölen kişinin geriye kalan kredi borçlar eğer kişinin hayat sigortası varsa sigorta tarafından ödenir. Sigorta tarafından ödenecek tutar ise sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Ölen kişinin hayat sigortası olamamsı durumunda ise söz konusu borç, kişinin yasal varisine kalır.
Bildirilmeyen, gizli tutulan hastalıktan vefat halinde, ölüm ile gizlenen hastalık arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Mesela kanser hastalığı bildirilmemiş ve ölüm sebebi de kanser hastalığıysa tazminat ödenmez, kredi borcu mirasçılara kalır.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Hayat sigortalarında ana teminat ölüm olması halinde ölüme bağlı hayat sigorta teminat tutarının kişinin mirasçılarına ödenmesidir. Vefatın dışında Kaza Sonucu Maluliyet, Kaza Sonucu Tedavi Masrafları, Kritik Hastalıklar gibi teminatlar için de Hayat Sigortası yaptırılabilir.
Dolayısıyla üzerinde kullara ait borçlarla ölen kişinin, teçhiz ve tekfinden sonra bıraktığı maldan borçları ödenir. Kur'ân'da borçların varislerin payına olan önceliği “Bu (paylaştırma ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır.” (en-Nisâ 4/11) âyetiyle belirtilmiştir.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır. Konu ile ilgili icra alanında çalışan avukatlar ve büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez.
Yasal vade sınırlamalarına göre, 100.000 TL üzerindeki tutarlar için maksimum vade 12 ay, 50.000 - 100.000 TL aralığındaki tutarlar için maksimum vade 24 ay, 50.000 TL ve altındaki tutarlar için ise maksimum vade 36 aya kadar geçerlidir.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Örneğin; geçmiş dönemlerde kredi başvurusu yaptığınızı farz edelim. Sonrasında kredi kartı kullanılmışsa ve 10 yıl boyunca borca dair hiçbir işlem yapılmamışsa borç silinecektir.
Kredi kartı borcunun zaman aşımına uğraması için belirlenen süre 10 yıldır.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmanın Avantajları
Eğer sigortalı hayatını kaybetme, ciddi hastalık, maluliyet veya işsiz kalma gibi bir sorun nedeniyle kredi borcunu ödeyemezse sigortalı yerine sigorta şirketi ödeme yapar.
Peki, kredi hayat sigortası zorunlu mu? Bankalar verdikleri borcu garanti altına alabilmek için hayat sigortasını zorunlu tuttuklarını söyleyebilirler. Fakat yasal olarak böyle bir hakları yoktur. Hayat sigortası yaptırmak istemezseniz bunu bankaya bildirebilir ve sigortayı iptal ettirebilirsiniz.
Kanunen kredi başvurusu yapmak için hayat sigortası sahibi olmak gibi herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Bununla birlikte pratikte kredi çekerken hayat sigortası zorunluluğu bankaların uygulamalarına göre değişiklik gösteriyor.
Ölen kişinin kredi kartı borcunun erken ödenmesi mümkündür. Ölen kişinin kredi kartı, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir.
“Peki, icra takibi sicile işler mi?” sorusunun yanıtı genellikle borcun miktarına, ödeme durumuna ve diğer birçok faktöre bağlıdır. Ancak genel olarak, eğer borç ödenmezse ve icra takibi süreci sonuna kadar ilerlerse, borçlunun siciline bir işleme yapılabilir.
Vefat eden kişinin yakınları bankaya giderek vefat eden kişinin kredi kartını kapatabilir. Kredi kartının kapatılabilmesi için ölen kişinin ölüm belgesi bankaya ibraz edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri