Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için bir Müslümanın, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler babalar günü gibi günler tertip etmesinde, yılbaşlarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur.
Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz. Ninen pasta alır, 'Allah uzun ömürler versin' diye sana dua eder. Aile içerisinde kutlama yapabilirsiniz."
Demek ki, yaş günü ve doğum günü gibi kutlamaları, yapılış amacı ve doğurduğu sonuçlar itibarıyla değerlendirmek gerekir. Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir: “İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur'an okumaları, Hz. Peygamber (a.s.m)'in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır.
Peki, İslam'da babalar günü varmı diye soracak olursan, islam dininde babalar günü kutlanmaz. Ancak, tabii ki islam esaslarına uygun olarak kutlanan her günün kutlanmasında sakınca bulunmuyor.
İlgili 29 soru bulundu
1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır.
Kuran hediye edebildiğiniz gibi kudsiyetine hürmette bir hafiflik olmayacak şekilde davranılması mubahtır. Mum yakmak ehli kitap ve hurafe dinlerin adetlerindendir. Uzak durulmalıdır. -Dini değerlere hürmetli davranmak kalplerdeki takvadandır.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Camilerde düzenlenen törenlerin yanı sıra çocuklar sünnet edilir, yetimhaneler ziyaret edilir, hediyeler dağıtılır, Kur'an ve ilahiler okunur.
“Peygamber Efendimiz'in doğduğu gün bayramdır. Müslüman alemi bu bayram gününde sevdikleriyle bir arada olup sohbetlerde bulunur ve Peygamberimiz'i anarsa alacağı sevap artar.” Mevlid kandilinde oruç tutmak ya da tutmamak size bırakılan bir tercihtir.
Sual: Doğum gününde, evlilik yıldönümünde pasta yapmak, mum dikmek de caiz mi? Pasta yapılır, meşrubat, çay içilir, yemek yenebilir. Mum dikmek uygun değildir, yapmamak lazımdır.
Doğum gününü kutlamak, gayri müslimlerin icat ettiği çirkin bir adettir, bunu kutlamak câiz değildir. Doğum gününde yapılan ve bugün için takdim edilen ikramdan yemek de câiz değildir.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur.
Bir kişi bir yıl daha hayatta kalması kutlamaya gayet yeterli bir sebep. Ancak parti verilerek bunun çok kişiyle kutlanması hikayesinin başı Mısır'a dayanıyormuş. Mısır'da Firavunlar taç giydiğinde tanrı olarak yeniden doğduğuna inanıldığı için kutlamalar yapılırmış.
Cahiliye döneminde kız çocuklarına yapılan zulmün karşısında duran Hz. Muhammed'in bu görüşleri referans alındığında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamanın caiz olduğu söylenebilir.
Doğum günlerinde israfa kaçmamak şartıyla hediye götürülebilir. Günah olmayan şekilde eğleniyorlarsa, elbette böyle evlilik yıl dönümü veya doğum günü kutlamalarında haram olmaz.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrimüslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz."
Hz. Muhammed Miladi 20 Nisan 571 (12 Rebiulevvel) Pazartesi gecesi tan yeri ağarırken bu evde dünyaya gelmiştir.
Mevlid Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür. Peygamber Efendimiz (sav)'in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir.
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır.
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre; Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yok. Öte yandan din adamlarına göre; bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Kutlu Doğum Haftası'na ilişkin iddialara yönelik, "Hiçbir kardeşimizin kalbinde zerre kadar bir şüphe, bir endişe kalmasın. Bu haftanın dinen bidat olarak adlandırılması asla doğru değildir." dedi.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Almanlar, ruhlarını korumak için çocukların doğum günlerinde mumları söndürmeye başladı. 18. yüzyıl Almanya'sında çocukların doğum günlerini kutlamak için mumları üfleme geleneği yaygınlaştı. Bir çocuk her yaş büyüdüğünde, yetişkinlerin onları kötü ruhlardan koruyabilmesi için oditoryuma benzer bir alana götürülürdü.
Mezara mum yakılmaz. Türbeye hizmet eden, orada ibadet eden fakirlere mum götürülürse, sadaka sevabı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri