Bu dönemde doğum günleri yalnızca çocuklar için kutlanmış; çocuklar büyüme çağına geçtikten sonra bu tür organizasyonlar son bulmuştur. Her yıl doğum günü pastasına bir adet daha fazla mum dikmenin ise 1746 yılında Kont Ludwig von Zinzindort'un doğum gününde gerçekleştirildiğine inanılmaktadır.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır. Firavunların taç giyme törenlerinden sonra tanrıya dönüştüklerine dair inanış, bu törenlerin de doğum günü olarak kabul edilmesine neden olmuştur.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
En sonunda Yunan kültürünü de etkileyince pasta mevzu ortaya çıkmış. Yunanlılar, Ay Tanrıçası Artemis'in yeniden doğuşunu kutlamaya başlamışlar. Kutlamaları daha ileriye taşıyıp pasta kesme âdeti de eklemişler. Her ayın altıncı günü, üzerinde mumlar bulunan pastalar kesiliyor, kutlamalar yapılıyordu.
İlgili 19 soru bulundu
Sevdiklerimizin özel gününü kutlarken evde etli yemek vermek ya da dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük aktiviteler ayarlanabilir. Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır.
Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'i onurlandırmak için yuvarlak kekler yaparlardı. Pastanın üzerindeki yanan mumlar ayın parıltısını temsil ediyordu ve mumlardan çıkan duman göklerde yaşayan tanrılara dua ve dilekleri taşıyordu. Birçok eski kültür de dumanın duaları cennete taşıdığına inanılıyordu.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshab-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebu Bekir de, halifeyken, Eshab-ı kiramı toplar, Resulullah efendimizin doğumundaki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz. Ancak, kutlamalara hakim olan öğenin, yabancı kültüre imrenme ve onları taklit duygusu olması durumunda ise caiz değildir.
Tarihte Yapılan İlk Doğum Günü Kutlaması
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
Toya benzer bir başka kutlama da “Ad Günü”, yani Türkiye'deki doğum günü. Bildiğimiz kadarıyla eski Türk geleneğinde ad günü çocukların doğumundan sonra adlarının konduğu gün. Eski Türkler çocuğa ad koymaya çocuğun doğumundan daha fazla önem verirlermiş.
Tarihte malum olan ilk doğum günü kutlaması M.Ö. 3000'lerde Eski Antik Mısır Uygarlığında yapılmıştır ve ilk kutlamayı yapan kişi ise Kleopatra'dır. Ortalama 5 bin yılık geçmişe dayanan doğum günü kutlaması ilk defa Firavun hanedanından “kendisini kutsal tanrı olarak betimleyen” biri tarafından kutlanmıştır.
Pasta kelimesine her ne kadar 13'üncü yüzyılda rastlanmış olsa bile, pastanın tarihi aslında kadim zamanlara kadar uzanıyor. İlk kek bugün yediğimizden çok farklı olarak, balla tatlandırılmış bir ekmeğe benziyormuş.
İlk bilinen örneklerine 12. yüzyılda rast- lanan pastanın, pasta adıyla isimlendirilmesi de 13. yüzyılda görülmüştür. Tarihte pastacılığın, insanların ilk olarak ekmeği elde edip, bal ile tatlandırmasıyla başladığı bilinmektedir (Atan, 2017).
Hindistan'ın Thrissur kentinde, 1500 aşçı ve fırıncı bir araya gelerek 6.5 kilometrelik bir pasta yaptı. 10 santimetre kalınlığında, 27 ton ağırlığındaki vanilyalı pastanın dünyanın en uzun pastası olduğunu belirten girişimciler Guinness Rekorlar Kitabı'na adlarını yazdırmak için rekorun tescil edilmesini bekliyor.
Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının On birinci gecesini On ikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.
Hz. Muhammed 12 Rebiülevvel'de, yani 20 Nisan 571 yılında doğmamıştır. Zira Hz. Muhammed'in İslami sahih kaynaklara göre gerçek doğum tarihi 17 Haziran 569'dur.
allah'ın doğum günü yoktur. ihlas suresinde açıkladığı gibidir ; doğmamıştır.
Doğum günü kutlamak, ibadet değil, âdettir. Ayrıca, herkes miladi yıla göre kutlarken, hicri seneye göre kutlamak, fitneye de sebep olabileceği için miladi yıla göre kutlamakta mahzur yoktur.
Noel, Hz. İsa'nın doğum günü demektir. 1 Ocak tarihi ise İsa'nın doğumu olarak algılansa da aslında bir tarihsel takvim olan Miladi Takvimin ilk günüdür.
MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU? Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur.
Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı. Çinliler de mevsimsel döngü için ayın çok önemli bir rolünün olduğuna inanırlardı. Ay Tanrıçası Heng O'ya sunmak için hasat zamanı hilal şeklinde pastalar yapıp kutlamalar yaparlardı.
Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı. Bir kişi, yeni bir yaş aldığında kötü ruhlardan korunması için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri