Pigmente doğum lekelerinin meydana gelme nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, cilt rengini belirleyen bir madde olan melaninin miktarı ve yeri, pigmente doğum lekelerinin rengini belirler. Pigmente doğum lekeleri kahverengi, siyah, mavimsi ya da mavi-gri renkler halinde gözlemlenebilir.
Derinliğine göre pembe-kırmızı yamalar şeklinde görülen bu lekeler, deri altında daha derin yerleşimli olduğunda koyu kırmızı ya da mor renkte görülebilir. Doğumsal lekeler, damarsal bozuklukların yanı sıra kahverengi yüzeyel lekeler şeklinde veya doğumsal ben şeklinde görülebilir.
Leylek ısırığı veya melek öpücüğü olarak isimlendirilen doğum lekeleri, hemanjiomlar gibi kırmızı veya pembe renkli olsalar da ciltte düz bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Genellikle yüz ve ense bölgesinde oluşan bu doğum lekesi türü, bebek kendini sıktığında veya ağlarken daha belirgin hale gelebilir.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve tedavisi gerekmez. Hemanjiyomlar, Moğol lekeleri ve somon lekeleri gibi doğum lekeleri türleri, çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı doğum lekeleri, görünümlerinden dolayı rahatsızlığa neden olabilir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Şarap lekeleri yenidoğanların yüzde 0.5'inde görülen damarsal doğum lekelerdir. “Kapiller malformasyon” veya “nevus flammeus” olarak da adlandırılırlar. Doğumdan itibaren mevcutlardır ve pembe-kırmızı veya morumsu renkte, deri seviyesinde lekeler olarak görülürler.
Halk arasında gül lekeleri olarak bilinen hemanjiomlar çocuklarda sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomun kelime anlamı "iyi huylu damar tümörü" olsa da aslında urlarla gerçek bir ilişkileri yoktur.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Kan damarlarının gelişme evresinde olması gerektiğinden daha farklı olması bu tip doğum lekelerinin oluşmasına neden olur. Örnek olarak; bir bölgede çok fazla kan damarının olması ya da kan damarlarının normale göre daha geniş olması gösterilebilir.
Bu lekeler, farklı renk, boyut, görüntü ve biçimde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zaman içerisinde büyüme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise bütünüyle kaybolur. Doğum lekeleri çoğunlukla zararsızdır fakat bazıları altta yatan bir tıbbi hususa işaret etmektedir.
Benler (konjenital nevüs)
Benler ten rengi, kahverengi,siyah, şekil açısından düz veya kabarık, boyut açısından küçük veya büyük olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Benler yetişkinlikte de oluşabileceği gibi yalnızca doğumda mevcut olan benler doğum lekesi olarak kabul edilir.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Bebeklerde görülen normal doğum lekelerinden bir diğeri “port şarabı” olarak adlandırılır. Bu lekeler genellikle bebeğin yüz kısmında görülür. Yeni doğan bebekte pek fark edilmeyecek kadar açık renkteyken, giderek koyulaşır. Cilde çok yakın olan kılcal kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşur.
Oksijenli su ya da 90 derecelik alkol ile lekeli bölge ıslatılır. Daha sonra bol su ile durulanarak, normal yıkama adımları uygulanır. Sentetik kumaşlardaki karpuz lekesini gidermek için beyaz sirke, limon suyu ve amonyak kullanılabilir. Limon suyu ve beyaz sirke leke yoğunluğuna göre sulandırılmadan kullanılabilir.
Venöz malformasyonlar. Venöz malformasyonlar, baş boyun bölgesinde en sık görülen doğum lekesi tipidir. Venöz malformasyonlar, normalden daha geniş ve anormal yapıda toplardamarların bir arada bulunması sonucu ortaya çıkmış doğum lekesi tipidir. Ciltten kabarık, mavi-mor renkli leke veya kitle şeklinde görülürler.
Cafe au lait lekeleri: Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir, boyutları çeşitlilik gösterebilen bu lekeler bazen tek başlarında olabilirler ve ya norofibromatozis hastalıkların belirtisi olabilir.
Nadir görülen doğuştan bir hastalık olup doğumsal şarap lekesi (port wine stain) tarzında deride damarsal bozukluklar, doğuştan toplardamarlarda anomaliler ve iskelet ve yumuşak doku büyümesi ile karakterizedir. Nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır.
Eğer sentetik ve renkli bir kumaşa bulaşmış ise sabunlu sudan faydalanmanız yeterli olacaktır. Sabunlu su ile geçmeyen çilek lekeleri için limonlu sıcak su kullanabilirsiniz. Keten ve pamuklu kumaşlarda da çilek lekesi çıkarılabilir. Ürünü bol su ile kaynatıp kuruladıktan sonra lekenin yok olduğu görebilirsiniz.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Güneş ışınları cilt hücrelerinde hasara neden olarak ciltte kahverengi lekeler oluşmasına yol açabilir. Yaş ilerledikçe cilt dokusunun zayıflaması, güneşin zararlı ışınlarına karşı mücadele etme yeteneğini azaltır. Bu yaşlarda güneş ışığına maruz kalmak vücutta kahverengi lekeler çıkması ile sonuçlanabilir.
Deride café-au-lait lekeleri adı verilen açık kahverengi lekeler çocuklarda nörofibromatosizin en yaygın belirtileridir ve genellikle doğumda veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkarlar. Zararsızdırlar, ancak çocuğunuzda altıdan fazla varsa, muhtemelen NF1'e sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri