Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Yeni doğan bebeklerin %30 ila 50'sinde ise somon lekeleri adı verilen doğum lekeleri görülür. Bu izler, deriden görülebilen kılcal kan damarlarının genişlemesinden veya kümeleşmesinden kaynaklanır. En sık alın, göz kapakları, üst dudak, kaş arası ve boynun arkasında görülür.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar. Şarap lekeleri pembe veya kırmızı olarak başlayabilir ve koyu kırmızı veya mor renk alabilir. Zamanla solmazlar ve tedavi edilmezse koyulaşabilirler. Cilt ayrıca çok kuru, kalın veya pürüzlü dokuda olabilir.
Doğum lekeleri yüzde veya vücutta herhangi bir yerde meydana gelebilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görüntü ve biçimde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zaman içerisinde büyüme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise bütünüyle kaybolur.
Buna göre, anne adaylarının hamileyken aş ermesi sonucu canının çektiğini yiyememe durumunda vücutta aş erilen yiyeceğin şeklinde izler oluşmaktadır. Lekenin şekline göre annenin hangi yiyeceği canının çektiğini ancak yiyemediğini göstermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Bebeklerde görülen normal doğum lekelerinden bir diğeri “port şarabı” olarak adlandırılır. Bu lekeler genellikle bebeğin yüz kısmında görülür. Yeni doğan bebekte pek fark edilmeyecek kadar açık renkteyken, giderek koyulaşır. Cilde çok yakın olan kılcal kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşur.
Hamilelik döneminde salgılanan östrojen hormonu kadınların güneşin zararlı ışınlarına karşı hassasiyetlerini arttırır. Özellikle yüz, eller ve elmacık kemiklerinin güneşten korunması oldukça önemlidir. Bu bölgeleri korumak için güneş ışınlarını engelleyen şapka, eşarp ve eldiven kullanılabilir.
Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, bebeğin dış görünümündeki sıra dışılıkları anne adayının beslenmesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirtti.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Cerrahi tıraşlama (doğum lekesi ameliyatı) uygulaması, doğum lekelerinin fiziksel olarak giderilmesinde etkili bir yöntem iken lazer tedavisi vasküler doğum lekelerinin daha az görünür hale gelmesinde etkilidir.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Anneler doğumdan sonra bebeklerini ilk kucaklarına aldığında vücutlarının herhangi bir yerinde belli belirsiz, açık ya da koyu doğum lekesi görebilirler. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra değil birkaç hafta sonra görülebilir. Genellikle zararsız olarak bilinen lekeler oluşum şekillerine göre sınıflara ayrılmaktadır.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Benler (konjenital nevüs)
Benler ten rengi, kahverengi,siyah, şekil açısından düz veya kabarık, boyut açısından küçük veya büyük olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Benler yetişkinlikte de oluşabileceği gibi yalnızca doğumda mevcut olan benler doğum lekesi olarak kabul edilir.
Bebeklerin alnında "melek öpücüğü", ense kökünde "leylek ısırığı" adlarını alan bu doğumsal lekeler zamanla solarlar. Tedavileri gerekmez.
Hamilelikte yüzde kırmızı lekeler genellikle hamileliğin 4. ve 5. ayında ortaya çıkıyor. Bu dönemdeki hormonlar ve melanositlerden fazla üretilen melanin nedeniyle ciltte kırmızı veya koyu renkli lekeler meydana gelir.
“Melek öpücükleri”, “Café au lait lekeler”, “Belgin Doruk beni” veya “leylek ısırıkları”; tüm bunlar bazılarımızın cildindeki lekeler, hepimizin bildiği adıyla doğum lekeleri için kullanılan metaforlardır.
Hamilelikte Cilt Ne Zaman Lekelenir? Bazı batıl inançlara göre hamilelikte cildin, bebeğin cinsiyetinin belli olmasına yakın zamanlarda lekelendiği ve meme ucunda özellikle koyu renkli lekelerin bulunması bebeğin erkek olacağına, lekenin bulunmaması ise bebeğin kız olacağına yorumlanmaktadır.
Net sınırlı, açık veya koyu kahverengi renkte, vücudun her yerinde olabilen birkaç mm ile 20 cm üzerinde olabilen lekelerdir. Kahverengi doğum lekesi tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Kozmetik nedenlerle tedavi yapılmaktadır.
'Vajina estetiği dinen caiz mi?'
Bundan sonraki yaşamında yeniden daha iyi bir cinsellik yaşabilmesi için vajina estetiği yaptırmasında hiç bir sakınca yoktur..
Evli ya da evlenecek kişinin eşi ya da kendi isteyebilir. Vücuttaki anormal bir yapıya müdahale edilebilir. Bu da dinen caizdir.
Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri