Direksiyon sınavlarında uygulanan 5 temel parkur ve trafik ortamında araç kullanımına bakılır. Bunlar; araç tanıma ile başlayıp, panik fren, 25 metre geri gelme, paralel park, rampa kalkış ve L park parkuru şeklindedir.
L park yaparken ise park alanına tek seferde girmelisiniz. Araç belirlenen alana girdikten sonra bir ileri bir de geri manevra hakkınız bulunuyor.
Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Sınavı (MTSKS) sınavıyla sürücü adayları tespit ediliyor. En az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Direksiyon sınavından da en az 70 puan alan sürücü adayları ehliyet almaya hak kazanıyor.
İlgili 39 soru bulundu
L Parka yanaşırken sağ sinyalimizi veririz, yanaşırken aracın hızını iyice düşürmeliyiz. L'ye girerken dubalar ile kaldırımı ortalayarak düz bir şekilde (kaldırıma paralel olarak) dubalar ile kaldırımın arasına gireriz, "L Dönüş Alanı" Tabelasını yanında dururuz.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
f) Araç seyir halindeyken iç ve dış aynalardan trafiğin akışını kontrol etmiyor. g) Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor. ğ) Güzergahı bilmiyor, güzergah dışına çıkıyor. h) Genel olarak araç kullanma becerisi zayıf.
Direksiyon sınavı her ay düzenli olarak yapılır. Aday için belirlenen bu tarih genelde adayın elektronik sınava girdikten sonraki 21 gün içerisinde gerçekleşir. Direksiyon sınavı toplamda 5+30 dakika olarak iki ayrı bölümden ve toplamda da 35 dakika sürer.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir.
Direksiyon eğitimleri trafikte 14 derstir. Her ders 50 dakika sürer. Bir günde 2 ders saatine kadar direksiyon dersi alabilirsiniz. Yazılı ve direksiyon için ayrı ayrı olmak üzere 4 (Dört) sınav hakkı vardır.
Sınav sonucunuzu sürücü kursunuzu telefonla arayarak öğrenebilirsiniz. Eğer direksiyon sınavınız 35 dakikadan az sürmüşse gözetmen sizin ehliyet almaya yeterli olmadığınızı düşünmüş ve sınavı erkenden sonlandırmıştır. Bu durumda sınavdan kesinlikle kaldınız demektir.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
L park alanına sinyal vererek, aracın sağ tekerleri yol çizgisinin üzerine veya sol kısmına gelecek şekilde kaldırım çizgisine hiza alarak dur.
En İyi Cevap. Paralel zor L park kolaydır.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Direksiyon sınav sonucunu sürücü kursunuzu arayarak öğrenebilirsiniz. Kimi kurslar kursiyerlerine direksiyon sınavı sonucunu sms olarak da gönderebiliyor. Mesaj gelmezse kursu arayarak sonucu aynı gün içerisinde öğrenebilirsiniz.
Araba çalıştırılırken ayak debriyaja basılı tutularak vites 1'e alınır. Ardından el freni indirilir. Ayak debriyajdan yavaşça kaldırılır ve gaz pedalına hafifçe basılır. Bir süre ilerledikten sonra hızlanmak için vites yükseltilir.
El freni uyarı ışığı her zaman açık
Genellikle bu, arabanızı park ettiğinizde el frenini çektiğinizde etkin kalır, ancak el freni çekildiğinde kırmızı uyarı gösterge panelinden kaybolur.
Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız. Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır. Dönüş esnasında sinyalin atması durumunda sinyali tekrar verip vermediği kontrol edilecektir. Sürücü adayı bu aşamada sağ sinyal vererek yanaşacaktır.
Bu nedenle “2023 ehliyet ücretleri ne kadar?” sorusunu cevaplarken sınav ücreti de göz önünde bulundurulmalıdır. İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur.
Direksiyon sınavından başarısız olduktan sonra 3 defa daha girebilirsiniz. 4 hakkınızdada başarısız olursanız, 4 hak daha açılarak 14 direksiyon dersi ücreti ödersiniz. Dersleriniz biter bitmez ilk sınava alınırsınız.
Direksiyon sınavı esnasında sizin ile birlikte araca binecek olan yetkililer, aracın çalıştırmanızdan hız kurallarına uyup uymamanıza, eğimli yolda aracı hareket ettirebilmenizden geçiş kurallarına uyup uymamanıza göre pek çok değerlendirme kriterlerine göre size puan verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri