Kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, kanundan sonra yapılan satışlar için ise aracı satan sorumlu olacak. - Örneğin, kanun çıkmadan 15 Mayıs 2023'te aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan ek vergiyi ödeyecek.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
İlgili 38 soru bulundu
Araç Alım-Satım Vergisi Nedir? Diğer tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi araç alım ve satım işlemlerinden de belirli oranda KDV alınıyor. Uygulama, halk arasında araç alım-satım vergisi olarak da adlandırılıyor. Yakın zamana kadar araç alım ve satım işlemlerinde %1 KDV uygulaması mevcuttu.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı.
ARAÇ NOTER ÜCRETİ 2023
Geçen sene noter araç satış ücreti 420 TL'ydi. 2023 yılında ise bu ücret 932,65 TL oldu. Tüm ikinci el araç satışında söz konusu bedel tahsil edilecek.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Araç muayene masrafı ve yakıt giderleri de aracı satın aldıktan sonra düzenli olarak ödenmesi gereken giderler arasında yer almaktadır. En önemli giderler arasında sigorta ve kasko ücretleri de yer almaktadır. Yasal prosedürlere uygun olarak aracı satan kişiden aracı satın alan kişiye geçen bir sorumluluktur.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Araç satışı sırasında aracın üzerinde vergi borcu olduğu öğrenildiği anda vergi borcunun ödenmesi gerekir.
Peki Arabanızı Satarken Katma Değer Vergisi olacak mı ? Şirketinize ait bir aracınız var ise satarken % 1 katma değer vergisi hesaplayarak fatura kesmeniz gerekmektedir. ( Binek araçlar için ) Ama kurumlar vergisi/Gelir vergisinde vergi ödememe imkanınız var.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Ruhsatı Kayıp Araç Satışı
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Noterde araç devri yaparken kimlik belgesi, trafik tescil belgesi ve trafik sigortası poliçeni yanında bulundurman gerekir. Bu belgeleri karşılıklı olarak noter görevlisine teslim ettiğinde hem alıcı hem de satıcıya satış sözleşmesi sunulur. Sözleşmeyi imzalamadan önce araç bedelini alıcıdan tahsil etmen gerekir.
Noter vekalet ücretleri 2023 yılında listedeki gibidir; Tapu vekalet ücreti: 304 TL olarak belirlenmiştir. Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir.
2023 yılı noter'de araç satış işlemleri için noter'e ödemeniz gereken tutar ise 391,15 TL'den 933 TL 'ye yükselmiştir. Son fiyat zamları ile 2023 yılı noterde araç devir işlemleri ve plaka değişikliği için ödemeniz gerek tutar 933 TL'dir.
Noter ücreti Madde 1 - Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 8,66 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Buna göre ilk taksit ödemeleri Ağustos sonuna kadar, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek. MTV ödemeleri, her yıl 2 taksite bölünüyor. MTV ödemelerinin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında yapılıyor. Son gün ise 31 Temmuz 2023.
Motorlu taşıt sahipleri; sahip oldukları taşıtlar için yılda bir defa, isteğe bağlı olarak iki eşit taksitte motorlu taşıtlar vergisi ödemekle yükümlüydü. Ancak MTV 2023 yılı için getirilen ek vergiyle birlikte önemli bir değişikliğe uğradı.
Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri