Vücudundaki yara izlerini ya da istenmeyen görünümü kamufle etmek isteyen herkes medikal dövme yaptırabilir. Ayrıca doğum lekesi üstüne dövme yaptırarak kamufle etmek de seçenekler arasındadır. Bu işlemlerde genellikle renkli ve büyük ölçekli dövmeler tercih edilir.
Doğum lekeleri yüzde ya da vücutta herhangi bir yerde oluşabilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zamanla büyüyeme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise tamamen kaybolur. Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır ancak bazıları altta yatan bir tıbbi durumu gösterir.
Yara izinin hâlâ önemli ölçüde iyileşmek için zamanı varsa, bu yara izi üzerinde bir dövme ile müdahale etmeye çalışmak yara tam iyileşmediği için iyi sonuç vermeyecektir. Dövme ustası ne kadar çabalarsa çabalasın, eğer yara tam iyileşmemişse bulanıklaşmayı engellemek imkânsız hale gelecektir.
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
· Lekenin oluştuğu bölgeye süt ile temizleyebilirsiniz. Süt aynı zamanda kuru ciltlere de iyi gelmektedir. · Süt kullanmak istemiyorsanız limon veya limon suyu da kullanabilirsiniz. Limon hem cildinizi parlatır hem de cilt lekelerini azaltır.
İlgili 40 soru bulundu
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
Vasküler doğum lekeleri, doğumdan önce veya doğumdan kısa bir süre sonra cilt yakınında bulunan damarların bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı gelişmesi ve aşırı büyümesinden kaynaklanan, genellikle kırmızı renkli olarak görülen cilt lekeleridir.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Doğum lekesi tedavisinde en yaygın kullanımı olan lazer, pulse dye lazerdir. Pulse dye lazere dirençli vakalarda KTP lazer dedenebilir. Derin yerleşimli doğum lekelerinde, daha derin dokulara inme özelliği olan long pulsed ND:YAG lazer tedaviye eklenebilir.
Ne tür bir dövme olursa olsun silindikten sonra eski yerinde az da olsa bir iz kalmaktadır. Bu iz daha çok beyaz bir renkte hafif kabarıklık olarak görülmektedir. Zaman içerisinde görünüm olarak azalan bu alana isterseniz sonrasında yeniden başka bir dövme yaptırabilirsiniz.
Faça izlerinden genellikle tıbbi yöntemler kullanarak tam anlamı ile kurtulabilmek mümkün olmuyor, ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın izler tamamen ortadan kaldırılamıyor. Bu nedenle dövme ile faça kapatma en çok tercih edilen yöntem oluyor.
Dövme yapmak ve yaptırmak caiz değildir.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Pigment hücrelerinin artımıyla oluşan pigmente doğum lekeleri, 2. Vasküler (damarsal) doğum lekeleri. Pigmente doğum lekeleri sütlü kahverenginden koyu mor siyah renge kadar değişen renklerde olurken, vasküler lekeler kırmızı-pembe renkte olur.
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Doğum lekeleri yüzde veya vücutta herhangi bir yerde meydana gelebilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görüntü ve biçimde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zaman içerisinde büyüme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise bütünüyle kaybolur.
Halk arasında gül lekeleri olarak bilinen hemanjiomlar çocuklarda sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomun kelime anlamı "iyi huylu damar tümörü" olsa da aslında urlarla gerçek bir ilişkileri yoktur.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri