Doğum Öncesi Muayeneler Ne Sıklıkla Yapılmalıdır? Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Gebelik doktor kontrolleri kaç haftada birdir? Hamilelikte doktor kontrolleri, ilk 28 hafta boyunca ayda bir, 28-36. haftalar arasında iki haftada bir 36. haftadan sonra ise her haftadır. Eğer 40. haftada doğum olmazsa bebeğin suyunun düzenli kontrolü için bu sıklık 3 günde bire düşürülür.
Haftada anne adayında görülecek değişiklikler nelerdir? Bu haftadan sonra doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Bu hafta itibarı ile yaklaşık olarak iki haftada bir kontrole gitmeniz gerekecek.
Gebelik takiplerinin sıklığı nasıl olmalıdır? Bebek tekse ilk 3 ay, 2-3 haftada bir takip uygundur. Daha sonra aylık takibe devam edilir.
İlk Kontrol
Regl zamanınız 7-10 gün arası geciktiyse; gebelik, idrar veya kan testi pozitif çıktıysa ilk kontrolünüzün zamanı geldi demektir. Öncelikle ultrason ile gebelik kesesinin yeri tespit edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu kararları verirken kendi güvenliğinizi ve refahınızı düşüneceğiniz gibi aynı zamanda bebeğinizi de düşünün. 36 haftalık olmadan önce mutlaka doğum planınızı tamamlamış olan ve aynı zamanda 36. Hafta itibari ile bu planı tekrar bir gözden geçirin.
Doğum Öncesi Muayeneler Ne Sıklıkla Yapılmalıdır? Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanı yada hastanenin takibinde olan gebelerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.
İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir.
Dolayısıyla okurumuz en kısa sürede hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür. Altını çizelim hamileliği bildirmek değil hamileliği gizlemek işçiyi yasal olarak sıkıntıya sokar. Aynı zamanda kadın işçinin ve bebeğinin de bağlığını tehlikeye atar.
32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Anne karnında hareketli olan bebeğin ultrason görüntülemelerinde farklı pozisyonlarda görüntülenmesi mümkündür. 32 haftalık bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimdir. 32 haftalık bebeğin kilosu ise yaklaşık 1700 grama ulaşmıştır.
NST'yi yapabilmek için gebeliğin 3. trimestere girmiş olması gerekir. NST testi genellikle 32. haftadan sonra yapılmakla beraber yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalarda da yapılabilir.
Gebelikte vajinal yolla yapılan herhangi bir işlemin zararı olmayacağı gibi muayenenin de bir zararı yoktur. Doktorunuz sizi uyarmadığı sürece (plasentanın aşağıda yerleşmesi gibi durumlar da vajinal muayene yapılmaz) elle, spekulum veya ultrasonla vajinal muayene rahatlıkla yapılabilir.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Jinekolojik muayene sırasında hafif bir rahatsızlık hissi olabilir ancak unutulmamalıdır ki bu muayene sırasında ağrınız olmayacaktır. Muayene süresi yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer.
Hayır, tarama testi ideal olarak ilk trimesterde (11-14 hafta arasında) bu konuda eğitim almış bir hekim tarafından yapılmalıdır. Bu dönemde yapılamamışsa ikinci dönemde (15-20 hafta arasında) yapılması yeterli olur. Nadiren her iki dönemin birlikte kullanıldığı durumlar da olabilir.
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
MADDE 10 – (1) Çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla analık ve süt izninde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesi hükümleri uygulanır. MADDE 11 – (1) Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.
37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
Hamileliği hafta hafta takip etmek hem bebek hem de anne sağlığı için oldukça önemlidir. Anne adayının veya bebeğin sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı sürece ilk 32 haftada ayda bir son 8 haftada ise ayda iki defa olacak şekilde ultrasona girmek yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri