Dolayısıyla şartları yerine getiren kişilerin başvuru yapması önerilir. Doğum parası almak isteyen kişilerin tamamlanması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir: Doğum tarihinden 12 ay önce sigortalı olunması gerekir. 12 aylık süreçte minimum 90 günlük sigorta ödemesinin yapılmış olması beklenir.
👉Doğum Parası İçin Kaç Gün Sigortalı Olmalı
Güncel olarak doğum parasının alınabilmesi için annelerin en az 90 gün sigortalı olmaları gereklidir. 3 ay boyunca sigortalı bir işte çalışmasının ardında doğum iznine çıkmak isteyen anneler, bu ücreti almaya hak kazanırlar.
DOĞUM PARASI ALMA ŞARTLARI 2023
Bebeğin sağ olarak doğması gerekiyor. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Doğum parası almak isteyen kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
Doğum yardımı Türkiye Cumhuryeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi her anneye verilmektedir. Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan 'doğum parası (çocuk yardımı, süt parası)' sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 2023 yılı net asgari ücret 8 bin 500 oldu.
Doğum yardımı direkt olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilir. Dileyen kişiler internetten e-Devlet üzerinden doğum yardımı başvurusu gerçekleştirebilir. Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri üzerinden yapılabilir.
DOĞUM (RAPOR) PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR
-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. -Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
Doğum yardımı uygulaması mevzuatında son başvuru tarihi ile ilgili bilgi verilmemiştir. Bu yüzden son başvuru tarihi yoktur. Canlı doğumdan sonra başvurulabilir.
Doğum parası alınabilmek için yeni annenin doğum parası alabilmesi için işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi, rapor süresince 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şartı bulunuyor. Anneler, çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışma hakkından yararlanabiliyor.
ÇOCUK DESTEĞİ ŞARTLARI NEDİR? Türkiye Aile Destek Programı'ndan yararlanma şartı: Hanede kişi başına düşen aylık gelirin, net asgari ücretin 1/3'ü yani; 1.833,45 TL'nin altında olması. İhtiyaç sahibi olduğuna kanaat getirilen herkes destekten yaralanabilecek.
Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.
DOĞUM PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR
-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. -Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.
Kanuni hakkı olan 8 hafta doğumdan, 8 hafta doğumdan sonraki iznini kullanması gerekmektedir. Şayet çalışılırsa ve bu tespit edilirse doğum parasına hak kazanmaz. Doğum parasının alınabilmesi için çocuğun dünyaya sağlıklı gelmesi gerekmektedir. Yani düşük yapmış anne adayları doğum parası hakkından faydalanamamaktadır.
ŞSY Programı kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin aylık 100 TL (en fazla 72 ay), gebe kadınlara aylık 200 TL (en fazla 9 ay), lohusa kadınlara aylık 300 TL (en fazla 2 ay) ve hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL tutarında nakdi yardım yapılmaktadır ...
DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.
Ayrıca 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için yapılacak doğum yardımı başvuruları için de herhangi bir son başvuru tarihi gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Süt parası yardımının diğer ismi emzirme ödeneğidir.
Süt yardımı( Emzirme ödeneği) olarak ta 2023 yılı için 520 TL verilmektedir. Doğum yapan SGK'sı olsun olmasın şartları taşıyan her T.C. vatandaşı anneye Doğum Yardımı yapılmaktadır. Şartları taşımak kaydıyla her iki yardımı birlikte almaya engel yoktur.
Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir. Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir. Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.
2023 RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR? Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
Hanede bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek sağlanacak. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Yanık, “Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlayacağız” dedi.
Yenidoğan Çocuk Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Bu yardımı alabilmek için öncelikle ailenin ilgili nüfus müdürlüğüne gidip çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi'ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Sonrasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır.
Doğum izni parası ne zaman ödenir, analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar gibi sorular da doğum iznine ayrılan annelerin merak ettiği bir diğer konudur. Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, yani doğum izni parası ortalama 2 ay içinde annelerin hesabına yatırılmaktadır.
Süt parası doğumun ardından yaklaşık iki ay içerisinde ödenir. Bu ödemeyi PTT'ye giderek TC kimlik numarasını söyleyip alabilirsiniz. Ödemeler yalnızca babalara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri