Genellikle 4 cm açılmanın ardından açılmalar hızlanarak devam edecektir. Bu nedenle, 4 cm açıklık doğumun kritik belirleyicisi olarak kabul görür. Ancak doğumun, yani bebeğinizin doğum kanalından geçerek dışarı çıkmasının gerçekleşebilmesi, rahim ağzı açıklığının 10 cm genişliğe ulaşması ile mümkün olabilmektedir.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer.
Normal doğum, doğumun mümkün olduğunca müdahale edilmeden gerçekleştirildiği süreçtir. Bilimsel olarak; 37-42. gebelik haftaları arasında annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla rahim ağzında açılma ve akabinde bebeğin ve eşinin doğum kanalından geçmesi ile meydana gelir.
38 haftalık gebelikte sancı olur mu? 38 hafta gebelikte yani gebeliğin sonlarına yaklaştıkça rahim gerilmesine bağlı olarak yalancı sancılar oluşmaya başlar. Kasılmalar düzensiz, sıklığı değişken ve daha çok karnın ön kısmında hissedilir. Dinlenince geçer ve rahim açılmasına sebep olmaz.
Rahim ağzında incelme ve genişleme
Anne adayını takip eden doktor rutin muayenelerde rahim genişliğini vajinal muayene ile kontrol eder. Doğumdan bir iki hafta önce rahim ağzı genişliğinin 1-2 cm kadar açılması normaldir. Doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının 10 cm kadar açılması gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Bebeğin kesesinin erkenden açılması ve suyun gelmesi:
Kesenin erken açılması ve suyun gelmesi riski bulunan gebeliklerde, ilişkiye girilmesi uygun değildir.
37 haftalık gebelik 1 cm açılma riskli midir? Gebeliğin 37. Haftasında vücut doğuma hazırlanmaktadır. Bu süreçte rahim ağzının 1 cm. açıklıkta olmasının bir sakıncası yoktur.
Yalancı sancılar , rahim ağzında kesinlikle bir açılma veya incelme gibi durumları meydana getirmezler. Tüm bu sancıların biyolojik nedenlerinde annenin ve rahmin doğum için hazırlanmasından görülmektedir. Yalancı doğum sancılarına egzersiz ve alıştırma kasılmaları adınıda vermek doğru olacaktır.
Özellikle ilk kez doğum yapan kadınlarda dilatasyon daha yavaş gerçekleşir, dolayısı ile 1 ila 3 cm rahim ağzı açıklığı doğumun ne zaman gerçekleşeceği konusunda fazla bilgi vermeyebilir. Aktif doğum eylemi servikal açılmanın 3-4 cm'ye ulaşması ile başlar, bu noktadan sonra rahim ağzında açılma genellikle hızlanır.
Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Rahim ağzında yaşanan değişiklikler, vajina bölgesinde ya da karında hissedilen baskı hissi ve adet sancısı ile benzerlik gösteren sancılanmalar erken doğum belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden herhangi birinin hissedilmesi halinde en yakın hastaneye başvurmak anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeğiniz gebeliğin 38. haftasında doğarsa, gelişimini tamamlamış olarak doğacağı için artık rahatlayabilirsiniz. Bebeklerin 40-2 ve 40+2 hafta arasında doğmaları normaldir. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada bazı doktorlar, en fazla 41. haftaya kadar beklerler.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Hamileliğiniz normalse ve herhangi bir komplikasyon yoksa, cinsel ilişki yapmak ve orgazm olmak erken doğum yapma riskinizi artırmaz veya düşüklere neden olmaz.
Bu süre lohusalık dediğimiz 40 güne karşılık gelen 6 haftadır. Ancak bu süre sonunda da vajina eski haline göre bir miktar geniş kalabilir.
Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi? Hamilelik süresince yaşanan cinsellik, eğer hamilelik sorunsuz geçiyorsa ve bir komplikasyon gelişmemişse bebeğe ve hamilelik sürecine zarar vermez. Cinsel ilişki ve orgazm, düşükle ya da erken doğumla sonuçlanmaz.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri