Kelebek vanalar; gaz, sıvı, parçalı veya viskoz gibi akışkanları kontrol altında tutmak için kullanılan kompakt yapılı, sızdırmazlık sağlayan ve diğer vanalara göre çok daha az yer kaplayan bir vana çeşididir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
İzleme anahtarlı kelebek vana; bölgesel kontrol sağlamak amacıyla su hatları üzerinde kesme vanası olarak kullanılan vana türüdür. İzleme anahtarlı kelebek vana ne işe yarar; Yangın tesisatında bulunan tüm vanaların konumunun görülebilir ve elektriksel olarak izlenebilir olması gerekmektedir.
Küresel vananın hangi yöne doğru açıldığını, hangi yönün doğru olduğunu merak ediyorsanız küresel vanalar saat yönüne doğru döndüklerinde açılırlar.
İzlenebilir kelebek vanalar yangın tesisatlarında kullanılırlar. Hayatlarımızı emanet ettiğimiz itfaiyecilerin en sık kullandığı sistem elemanlarından biri olan kelebek valfler aynı zamanda binalardaki yangın musluklarında ve yangın söndürme sistemlerinde de karşımıza kolaylıkla çıkabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Kelebek vanalar, akışın akıp akmadığını gösteren bir manivela koluna sahiptir. Vanayı açmak için kolu kısmen çevirin. Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin.
Wafer Kelebek Vanalar
Başka bir deyişle, tek yönlü akış için üretilen sistemlerde herhangi bir geri akışın önüne geçmek için, kelebek vanaların wafer versiyonu, sıkı bir sızdırmazlık ve iki yönlü basınç farkına karşı korumak üzere tasarlanmıştır.
Sızdırmazlık konusunda küresel vana kelebek vanaya göre daha güvenilirdir. Kelebek vana da sızdırmazlık açısından iyi sonuçlar verir ancak özellikle gaz taşınan hatlarda küresel vanalar daha fazla tercih edilmelidir. Küresel vananın tercih edilmesi gereken bir diğer durum ise yüksek basınçtır.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
DVD Kelebek Vanalarında klapeyi iki parçalı mil yataklamaktadır. Bu millerden bir tanesi dişli kutusu hareketini klapeye iletmektedir. Dişli kutusundaki bir hareket, mili kendi ekseninde döndürür ve mil, bağlı olduğu klapeyi döndürerek vananın açılıp kapatılmasını sağlar.
İzleme anahtarı vananın içerisinde bulunur. Vananın üzerinde açık / kapalı olma durumunu gösteren bir panel bulunur. İzleme anahtarlı kelebek vana sahip olduğu veri kabloları sayesinde tesisatın merkezine açık ve kapalı bilgisini ulaştırır. Vananın izlenebilmesi sayesinde kesme vanalarının kapalı unutulması önlenir.
Bölgesel kontrol vanası olarak kullanılmak amacıyla geliştirilmiş bir bölüm ile diğerini bir birinden ayırmada kullanılan kelebek vana; yangın sistemlerinde kullanılan vanaların konumunun görülebilir ve izlenebilir olması gerekliliğinden dolayı; vana, volan ile verilen hareketi mile üzerine akuple edilmiş dişli kutu ...
Flanşlı Çift Eksantrik Kelebek Vana
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
Redüktörlü Küresel vana; akışı durdurmak veya başlatmak için küresel şekilli bir disk kullanan çeyrek turlu bir dönme hareketi yapan valfidir. Valfin ortasında bir açıklığı olan bir kürenin açılması yoluyla çeşitli tipteki sıvıların akışını yönlendiren ve modüle eden mekanik bir cihaz olarak tanımlanır.
Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür.
Kendi ekseni etrafında çeyrek dönüşlü hareket yapabilen klapesi ve sızdırmazlık sağlayan contaya sahip, akışı durdurmak, düzenlemek veya başlatmak için kullanılan ekipmanlardır. Redüktörlü kelebek vanalar modüler olarak dizayn edilmiştir.
Pnömatik Aktüatörlü Vana Ne İşe Yarar? Pnömatik aktüatörlü vana, mekanizmasını çalıştırmak için basınçlı hava veya gaz kullanan bir vana türüdür. Vana tipik olarak bir valf gövdesi, bir aktüatör ve bir kontrol sisteminden oluşur.
Oturmalı tip (glob) vanalar; bir milin ucuna bağlı klapenin, akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile, akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Glob vanalar klape tipine bağlı olarak, farklı akış karakteristiğine sahip olurlar.
Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
PEX uçlu radyatör köşe vana, içinden geçen akışı kontrol etmek için salmastra kullanılan bir vana çeşididir. Radyatörlerin kapatılıp açılmasını ve su geçiş hızı ayarını sağlar. Bir tarafı radyatöre kolayca montaj imkanı sunarken, diğer tarafı PEX borulara doğrudan bağlanabilmesi için tasarlanmıştır.
Pinç vanalar aşındırıcı, korozif ve lifli ürünlerin blokajı ve ayarlanması için ideal armatür çözümünü oluşturmaktadır. Pinç vanalar emülsiyonlar, çamurlar, tozlar, gaz biçimli maddeler, basınçlı hava, pudra, granül, pelet gibi materyallerin blokaj veya ayar armatürü olarak giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır.
Küresel vana, yuvarlak bir disk sayesinde akışkanın yönlendirilmesini sağlayan endüstriyel bir çözümdür. Bu vana türü, genellikle yüksek basınç ve sıcaklık uygulamalarında etkin şekilde kullanılır. Petrol, gaz, kimyasal maddeler ve endüstriyel sıvılar gibi çeşitli akışkanların yönetiminde kritik bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri