Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Doğumdan sonraki ortalama ilk 5 günde salgılanan süte “kolostrum” denir. Kolostrumun miktarı, görünümü ve içeriği daha sonra gelen olgun sütten farklıdır ve yenidoğanın ilk günlerdeki gereksinimlerini karşılaması açısından büyük önem taşımaktadır.
Sonuç olarak; Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebek emzirilmesi için anneye verilmelidir. Kolostrum sütünün bir damlası bile bebek için oldukça önemlidir. Başlangıçta az miktarda gelen ağız sütü bebek için yeterlidir.
Doğumdan hemen sonra salgılanmaya başlayan anne sütüne kolostrum denir. Halk arasında ağız sütü olarak da bilinen kolostrum annenin salgıladığı ilk süttür. Bu süt, bebeğin büyüme ve gelişmesini destekleyen zengin bir içeriğe sahiptir.
Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren 'ön süt' tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür. Buna 'son süt 'denir.
İlgili 24 soru bulundu
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Cevap: Kocanın, karısının göğüslerini emmesi caizdir. Sütün mideye ulaşmasıyla haramlılık meydana gelmez. Başarı Allah'tandır!
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Kolostrum (“ağız sütü” olarak da bilinir) anne memelilerin yeni doğan için doğum yapmadan hemen önce ürettikleri özel bir süttür. Anneler doğumun hemen ardından yenidoğanı bu sütle beslerler ve bu süt yalnızca kısıtlı bir süre (genellikle 3-4 gün) mevcuttur.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
AĞIZ SÜTÜ TÜKETİM MİKTARI
Yenidoğan buzağılara verilmesi gereken ağız sütünün miktarı buzağının vücut ağırlığının yaklaşık %10- 12'si civarında olmalıdır ve bu miktarın yarısı doğumu takiben ilk 3-4 saat içerisinde, diğer yarısı ise 6-12 saat içerisinde verilmelidir.
“Emmeye başladığında bebeğin aldığı ilk süt önsüt olarak adlandırılır. Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar.
Yenidoğan emzirme sıklığı kişiden kişiye farklılık gösterse de gün içerisinde ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerekir. Yenidoğan bebeklerde emzirme süresi ise bebeğin sarf ettiği enerji, midesinin büyüklüğü gibi kriterler ile farklılık gösterir. Normal şartlarda bir bebek tek bir memede 15-20 dk kalmalıdır.
Avuz sütü; Yeni doğum yapmış hayvandan ilk günlerde 3 gün içinde alınan sütten yapılır. İnek, koyun, keçi veya mandanın doğumundan hemen sonra sağılan ilk sütü ile yapılan bir tatlı çeşididir. Neredeyse yoğurt kıvamında olan bu süt oldukça yoğundur. Tadı ve görüntüsü normal süte kesinlikle benzemez.
Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir. Olumlu düşünmesi ve bebeğinin emmeyi başaracağını düşünerek kendini motive etmelidir.
Bu şekilde doğum yapan anneler, bebeklerini doğumdan hemen sonra emzirmeye başlar. Fakat bazı annelerin sütleri ise birkaç gün veya bir hafta gelmez. Bu durumda bebeğin süt gelene kadar mama ile beslenmesi gerekir. Ayrıca sütün gelip gelmediği de her gün kontrol edilmelidir.
3) Kolostrum üretimi 3-4 gün sürmekte olup, doğumdan sonra 2 saat içerisinde buzağıya verilmelidir. 4) Doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde içirilecek kolostrum miktarı buzağının doğum ağırlığının yaklaşık %10' una ulaşmalıdır. 5) Bu, ortalama bir buzağıya ilk 12 saatte yaklaşık 4-4,5kg kolostrum verilmesi demektir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
CEVAP Bir erkek uzun süre cinsel ilişkiye girmez veya boşalmazsa vesiküla seminalis adı verilen meni keselerinin salgısı ya pasif basınç ve buna eklenen idrar yapma dışkılama gibi basınç arttırıcı aktiviteler sonucu idrar yolunun arka kısmına kaçak yaparak boşalır ya da gece uykuda rüyalanma tabir edilen şekilde ...
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.
Bu nedenle eğer süt kapasiteniz düşükse bebeğinizin iki memeyi de emmesi gerekir. Ama eğer süt kapasiteniz fazla ise bebeğinizin tek bir memeyi emmesi yeterli olur. Bebeğiniz tek veya iki mememi emecek buna kendisi karar verir. Sizin yapmanız gereken tek şey sadece teklif etmek olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri