Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Fakat genel olarak bu süreç emziren annenin daha geç, emzirmeyen annenin daha erken regl olmasıyla özetlenir. Doğumdan sonra eğer anne adayı emzirmiyorsa doğumun ardından 2,5-3 ay sonra yumurtlama başlar ve anne regl olmaya devam edebilir.
Doğum sonrası annenin vücudu doğum öncesi haline geri dönecektir fakat adet süreniz biraz uzayabilir. 8-16 hafta arasında değişmekle birlikte adet görme gerçekleşecektir. Fakat bu durum için endişelenmenize gerek yoktur. Emzirme dönemi boyunca bebeğiniz çok sık emiyorsa yine adet görmeniz mümkün olmaz.
Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir. Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar.
Regli Olmak Emzirmeyi Etkiler mi? Halk arasında “annenin adet olması sütün kesilmesinin belirtisidir” şeklinde bir inanış vardır. Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Bebeğini emzirmeyen annelerde 4-8 hafta içinde doğum sonrası tekrar adet başlar. Ancak bebeğini emziren annelerde bu süre 1 yıla kadar çıkabilir.
İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur.
Doğum sonrasında vücut yaşadığı değişimler nedeni ile anne kırk gün boyunca bedenin değişimlerinin farkını yaşar ve regl görülür. Regl görülmesi âdetin ilk başında olmaktadır. Doğum yapan anne 40 gün bitiminde hemen sonra gördüğü ilk kan adet kanı olabilir.
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir. Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür.
Anne, adet periyodunda ise emzirmemeli!
Annenin adet döngüsünün sütün içerisine bir etkisi olduğuna dair bulgu yok. Anne, adet gördüğü dönemde bebeği emzirmeye devam etmelidir.
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Doğumu takip eden 8. haftadan sonra gerçekleşen herhangi bir vajinal kanamada kadının gebe kalma potansiyelinin geri döndüğünün kabul edilmesi gerekir. Emzirme ile uygulanan doğum kontrolüne Laktasyonel Amenore Medotu (LAM) adı veriliyor.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
İlk adet kanamasında genellikle yoğun kanama görülmemektedir. Bu dönemde genç kızlarda hafif lekelenme şeklinde bir kanama süreci geçirilir. Adet kanının rengi belirli zamanlarda farklılık gösterebilir. İlk önce vajinal akıntı rengi olan kahverengi akıntı olabilir.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Doğumdan hemen sonra rahmin tekrar küçülmeye başlaması ve kendini toparlaması süreci kanama ile kendini gösterir. Bu kanama, normaldir. Hatta normalleşmenin bir belirtisidir. Ancak doğum sonrası kanamanın miktarı çok fazla ise ya da 6. haftadan sonra hala devam ediyorsa mutlaka sağlık görevlisine başvurmak gerekir.
Halk arasında lohusalık olarak bilinen doğum sonrası ilk 40 günün sonunda gerçekleşebilecek kanamadır. Kırk sonu/başı kanaması olarak bilinen, ilk bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali olan ve adet kanamasına benzeyen durumdur. Aslında ilk 6 ve 18 ay içerisinde gerçek ve düzenli bir adet görülmez.
Bu inanışın doğru olan kısımlarından elbette söz edeceğim ancak sütün ve emzirmenin bir korunma yöntemi olmadığının altını çizmekte de fayda var. Emzirme döneminde prolaktin yüksekliğinden ötürü genellikle yumurtlama olmaz ve kan östrojen hormon düzeyi düşüktür.
Her ne kadar emziren bir annenin hamile kalma ihtimali belli bir süreye kadar düşse de emzirmek bir korunma yöntemi değildir.
Doğum sonrası korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneler" dir. Emzirme döneminde prezervatif kullanımı gebelikten koruduğu gibi aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur.
Emzirmeyi hiçbir değişiklik yapmadan kendi haline bıraktığınızda bebeklerin sıklıkla 3 ile 4 yaş arasında emmeyi bıraktığı görülür. Yani emzirmeyi bırakma sürecinizi kendi haline bıraktığınızda bunun ne kadar süreceği siz ve bebeğinize bağlıdır.
Yine de sütün ayran ve yoğurt da benzemeyen özellikleri, adet dönemini hiçbir şekilde e yine de sütün ayran ve yoğurt da benzemeyen özellikleri, adet kanamasını hiçbir şekilde etkilemez, adeti kesici bir etkisi de haliyle olmaz.
Bebeğiniz bir yaşından küçükse, anne sütünün yerine formül mama koymanız gerekir. 1 yaşından büyükse, öğün azaltarak süt kesmeye devam etmek en doğrusu. Yeni bir öğünü kesmek için birkaç gün bekleyin. Hatta zamanınız varsa daha uzun süre bekleseniz daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri