Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir.
Özellikle düzenli egzersiz yapan, derin yırtıkları olmayan, genetik olarak dokuları güçlü, iyi beslenen ve sigara kullanmayan hastalarda, doğum sonrası vajina eski darlığına dönebilir.
Vajinal genişliğin tedavi edilebilmesi için vajinoplasti adı verilen ameliyatın yapılması gerekmektedir. Sanıldığı gibi kendiliğinden geçmeyecek olan vajina genişliği yapılan operasyonla birlikte tekrar eskisi gibi dar hale getirilebilir. İç genital bölgede yapılan operasyon, genel anestezi altında yapılmaktadır.
Genelde, normal doğum yapanlarda rahim ağzı enlemesine oval bir şekilde izlenir ancak sezaryen doğum yapanlarda bu durum doğum yapmamış kişiler gibi yuvarlak olarak izlenir. Nihayetinde, doğum sırasında incelen rahim ağzı da doğumdan sonra hızla kapanır ve tamamen eski halini alması 6 ncı haftaya kadar sürebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Doğum sonrası Kegel ve Pelvik kas egzersizleri
Vajinal doğum sonrası iyileşme döneminde kadınlara sık sık Kegel ve bazı pelvik taban kas egzersizlerini yapmaları önerilmelidir. Böylelikle hem doğum esnasında zayıflayan pelvik taban kasları güçlendirilir, hem de vajinanın eski formunu almasına yardımcı olunmuş olunur.
Ne uzun süreli cinsel birliktelikte ne de çok eşlilik durumlarında vajina genişlemez. Vajina yapısı gereği cinsel ilişki esnasında genişler ve daha sonra daralarak eski halini alır. Bu durum ilişki sırasında penisin geçişini kolaylaştırmak için yaşanır.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Vajina genişliği konusunda net bir şey ifade etmek mümkün değildir. Ancak bu alanda objektif ölçümler yapılabilir. Bu objektif ölçümleri yapmaya yarayan en önemli araç ise Kegel cihazıdır. Bu cihaz sayesinde vajinanın kasılıp gevşemesine bağlı olarak genişliğin ne seviyede olduğu daha net bir şekilde belirlenir.
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Doğum dikişleri 3 hafta sonra iyileşir. Parasetamol içeren ağrıkesiciler 4-6 saatte bir alınabilir. Komplikasyonsuz doğumlardan sonra banyoya izin verilir. Doğum ve lohusalık fizyolojisine bağlı doğumdan sonra idrar yapma zorluğu sık görülür.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Normal Doğum Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir? Normal doğum sonrası dikişler vücut yapısına ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir. İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Vajinal gazın en yaygın nedeni vajinada bollaşma ve pelvik kaslarında zayıflamadır. Bu sebeple vajinanın sıkılaştırılmasına yönelik ya da pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine yönelik tedavilerle vajinal gaz probleminden kurtulmak mümkün olabilir.
Ünlü bir kadın doğum doktoru olan Lauren Streicher: “Dünyadaki en büyük penis bile bebeğin büyüklüğüyle karşılaştırılamayacağından vajinanın boyutunu etkilemeyecektir” demektedir. Bu söze istinaden; “çok birlikteliğe girmiş vajina nasıl olur?” sorusunun da kesin bir yanıtı yoktur.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Merhaba, vajina kaslarının çalıştırılarak bu kasların güçlenmesini amaçlayan egzersiz bütününe Kegel Egzersizi denilmektedir. Kegel egzersizi vajinanızda doğum gibi nedenlerden meydana gelen sarkmayı ve genişlemeyi daraltamaz. Vajinanın Kegel egzersizleriyle vajinanın daralması ve sıkılaşması mümkün değildir.
Vajina Kilo Aldıkça Büyür Mü? Gebelik ve obezite gibi durumlarda kilo artışı kaynaklı olarak vajina genişlemeleri görülmektedir.
Kızlık zarı açıklığı hiçbir şekilde sonradan kendiliğinden kapanmaz. İlişkiye giren kızlarda ise genellikle yırtılır ve deforme olur. Uzun süre ilişkiye girilmemesi kızlık zarının tekrar eski haline dönmesini ya da kapanmasını sağlamaz.
"Orgazm bağlanma hormonu yayıyor. Bu hormonlar orgazm sonrasında düşüyor ve düştükçe bir hüzün çöküyor. Mutlak sevinç ve zevkten ayrılmış oluyorsunuz.
Vajina darlığı, doğuştan ya da sonradan oluşmuş durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle hormonal bozukluklar, tümörler ve çeşitli hastalıklar sebebi ile vajina darlığı görülebiliyor. Ancak gelişen teknoloji ile vajina darlığı genital estetik ameliyatı ile düzelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri