Astigmat genel olarak kapsamlı göz muayenesi ile teşhis edilir. Astigmat testi, kişilerin gözlerinin ışığa nasıl odaklandığını ölçebilmek ve görüşü iyileştirmek amacı ile gereken optik lenslerin de numarasını belirlemek için yapılır. Görme keskinliği testi: Bu test astigmatı tanımlayacak görme testidir.
Astigmat Nasıl Teşhis Edilir? Astigmat teşhisi için rutin göz muayenesinde; otorefraktör, retonoskopi gibi yöntemlerle astigmat varlığı teşhis edilir. İlerleyen astigmatın tespitinde ise kornea topografileri ölçümü önem arz eder. Erken dönemde teşhis, astigmat tedavisi için çok önemlidir.
Görme keskinliği testi: Astigmatı tanımlamaya yardımcı olabilecek rutin bir görme testidir. Görme keskinliği testinde kişinin belli bir mesafeden (20 fit) bir tabloda bulunan harfleri ve şekilleri okuması istenir.
Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Ölçüm, retinoskop adındaki ışıklı bir el aleti yardımıyla yapılır. Kişiye çeşitli harfler ve işaretler gösterilerek kişinin cevaplarına göre astigmat derecesi teşhis edilir ve kişiye en net görüşü veren optik materyal belirlenir. Ayrıca göz doktoru keratometri yardımıyla hastanın kornea eğriliğinin ölçümünü yapar.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Zamanla astigmat, net görmenizi engelleyen başka semptomlara da neden olabilir. Astigmatizm için LASIK göz ameliyatı da dahil olmak üzere görüşünüzü iyileştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Ancak bu tedaviler içinde doğala en yakın görüşü yakalamanıza olanak sağlayan tedavi lazer göz ameliyatlarıdır.
Astigmatlı kişiler bir şekle sabit baktıklarında yatay ve dikey çizgileri eşit görmezler. Nesneleri genişlemiş, uzamış ve bulanık görürler. 0.50 astigmat veya 0.75 astigmat gibi düşük dereceli astigmatizm genellikle belirti vermezken, yüksek dereceli astigmatizm ciddi görme sorunlarına neden olabilir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Astigmatta Numaralı Gözlük ve Lens Kullanımı
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat Nasıl Geçer? Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir.
0,50-1,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu derecelere sahip astigmat hastaları için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Hatta gözlük bile kullanmaları gerekmeyebilir. Bu yüzden korkmalarına gerek yoktur. Ancak yine de göz doktoruna muayene olmayı ihmal etmemeleri gerekir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
4,00 ve üzerindeki astigmat dereceleri
Gözlük kullanmak gerekir. Bilgisayar, telefon, kitap ve ışık gibi etkenlere karşı gözlerini korumaları gerekmektedir.
2) [CYL]: (CYL) ya da (SİL) olarak adlandırılan değer gözünüzde astigmatizma olduğunu belirtir. Bu değer (+) ya da (-) olabilir. Bu değer genelde -/+0,25 ten -/+6,00 ya kadar olabilir. Eğer bu alan boşsa gözünüzde astigmatizma yok demektir.
Phoropter: Bu testte göz doktoru, phoropter adlı bir alet kullanarak kişinin gözünün önüne lens yerleştirir ve de gözlerin ışığa nasıl bir şekilde odaklandığını ölçer.
Normalde okumak için kullandığınız gözlük yada kontakt lens varsa takınız. Bir gözünüzü elinizle kapatın ve açık olan gözle tam ortadaki noktaya odaklanın. Şemada yeralan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat edin. Her iki gözünüz için ayrı ayrı uygulamayı tekrarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri