Karanfil tohumu ekimi için en uygun zaman Nisan ayı olarak bilinmektedir. Kaç Günde Çimlenir? Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir.
Karanfil kolay bir şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Karanfil tohumu ekiminden sonra yaklaşık olarak 20 gün içerisinde çimlenecektir.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir.
Karanfil çiçeği güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile çok sevilen bitkiler arasında. Yılda iki kere çiçek açmaları da onların daha da çok sevilmesine neden oluyor.
Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır. Hoş kokusuyla evlerde en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.
İlgili 18 soru bulundu
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
İlk aşama olarak sulamadan söz edelim: Karanfil çok sulama gerektiren bir bitki değil. Bu sebeple onu ne zaman sulamanız gerektiğini iyi belirlemeli, toprağının kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer toprağı nemli ise bir süre daha sulama yapmadan devam edebilirsiniz.
Karanfil çiçeği, suya fazla gereksinim duyan bir çiçek türü değildir. Bu bakımdan sulamasının uzun aralıklarla gerçekleştirilmesi mümkündür.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma
Çiçek solduktan hemen sonra keserek alın ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucundan toprağa ekilir. Bir süre sonra yeni filizlenen karanfilleriniz olacaktır. Yaz bitene kadar aynı metodu uygulayabilirsiniz.
Karanfil ağacı günümüzde seralarda ve evlerde de yetiştirilebiliyor. Evlerde küçük saksılarda yetiştirilen karanfil ağaçları büyüdüklerinde sera ve ya bahçeye de konumlabiliyor.
adet çiçek tomurcuğunun renklenip açmaya başladığı devrede hasat edilir. istekleri, çevre koşulları ve karanfil tipi (standart, sprey) göre değişmektedir. ve zarar görmüş çiçekler çıkarılmalıdır.
Sonuçlara göre; karanfil üretimi, diğer kesme çiçek türleri arasında en kârlı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, karanfil üretim kararını etkileyen en önemli faktörler 'üretim masraflarının az olması ve alışkanlıklar' olarak saptanmıştır.
Karanfil yetiştirilecek toprak; süzek, bitki besin maddelerince zengin olmalıdır. Toprak pH' sının 6-7 arasında olması karanfil için uygundur. Alkali topraklarda besin maddesi alımı engellenir, asitli topraklarda çürümeler, çeşitli hastalıklarda artışlar görülür.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
Genellikle Akdeniz havzasında olmak üzere Avrupa, Asya bozkırları ve Güney Afrika'da doğal olarak yetişen 300 kadar çeşit tek yıllık, çok yıllık, minik çiçekli Alpin (yüksek yayla ve dağlarda) olmak üzere karanfil vardır. Bunların 70 kadarı ise ülkemizde doğal olarak yetişir.
C: Karanfil çiçeği kendi içinde farklı anlamları sembolize etmektedir. Beyaz karanfil saflığı, masumiyeti ve şansı simgeler. Pembe karanfil minnettarlığı ve kadının sevgisini sembolize eder. Kırmızı karanfil ise aşkın ve romantizmin simgesidir.
Karanfil Çiçeğinin Anlamı
Duygusallığı da temsil eden pembe karanfil, duygusal kişilere gönderilebilir. Kırmızı karanfil ise aşkı ifade eder. Sevilen birine karşı verilen kırmızı karanfiller, aşkın en güzel halini temsil etmektedir.
Karanfilin bulunduğu ortama göre toprağının kuruma süresi değişir. Dolayısıyla sulama periyodu da değişiklik gösterir. Yani "Karanfil çiçeği kaç günde bir sulanır?" sorusu için belli bir sulama periyodu söylemek mümkün değildir. Bunun yerine toprak kontrol edilmeli ve eğer kuruduysa su verilmelidir.
Özellikle solmaya başlayan karanfil çiçekleri hemen kesilerek arkasından gelen yenilerin gelişmesine imkan sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde karanfil çiçeği gelişim gösteremez ve o çok sevilen çiçekleri açamaz. Genel aşamada ise karanfilin budanması için ilkbahar uzayan sapların kesilmesi gerekir.
Suyu sevmeyen karanfil çiçeğinin toprağı çok sulanırsa karanfil solar. Kuruyan karanfil çiçekleri makas yardımı ile kesilmelidir. Aksi halde çiçek solabilir. Uygun toprak ve saksı olmazsa, karanfil çiçeği büyük ihtimalle solacaktır.
Karanfil bitkisinin yetiştireceğiniz olan saksıda asla drenaj deliği olmalıdır. Drenaj deliği olmaz ise ilave edilen su akıp gidemez ve buda çiçeğin köklerinin kurumasına neden olur. Karanfil çiçeklerinin yetiştirileceği ortam son derece önemlidir.
"Dünyada yaklaşık 90 çeşit karanfil bulunmaktadır. İki yıllık bir bitki türü olan bu çiçeğin ana vatanı ise Doğu ve Kuzey Afrika'dır.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri