Hastane nöbeti 24 saatlik nöbet esnasında gece doktor kendisine ait nöbet odasında uyur. Hasta gelince haber verilir ,bakar ve yatar. Kadrolar sınırlı olduğundan vardiya durumunda daha sık sıra geleceğinden bu da istenmez.
Ayda bir doktorun 14 nöbet tutması yasak; ama bu tabii ki uygulanmıyor. Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor.
Avrupa Birliği Mahkemesi'nin 03.10.2000 tarihli SİMAP, 09.09.2003 tarihli JAGLER ve 11.01.2007 tarihli VOREL kararında, hekimlerin nöbetler dahil haftalık çalışma sürelerinin en çok 48 saat olabileceği belirtilmiştir.
Özellikle kapasitesi yüksek üniversite ya da devlet hastanelerinde, sürekli acilde çalışan doktorların yanı sıra, her klinikte birden fazla nöbetçi doktor bulunur. Klinikteki nöbetçiler hem o klinikte yatan hastalardan sorumludur, hem de acilin ihtiyaçlarına cevap vermek zorundadır.
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin getirdiği sınırlamayla artık asistanların, 3 günde birden daha sık olmamak kaydıyla, ayda en çok 8 nöbet tutacağını açıklayan Koca, gece nöbeti tutan asistanların ise ertesi gün görev almayacağını kaydetti.
İlgili 22 soru bulundu
Madde düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere, nöbet tutan çalışanlara ertesi gün görev verilmemesi esastır.
Nöbet tutan çalışanın çoğunlukla ertesi gün nöbet izni kullanarak çalışma yapmaması sebebiyle, normal mesai devam çizelgeleri de mutlaka getirtilmelidir.
Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı, Hava ve Uzay Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik ve Tıbbi Patoloji bölümlerinde istisnai durumlar olmadığı müddetçe hiç nöbet tutulmuyor. Adli Tıpta ve Sualtı Hekimliğinde icap nöbetleri tutuluyor.
Cerrahların günün büyük bir bölümünde ayakta olmaları ve haftada en az 50-60 saat ve belki de nöbetçi olarak çalışmaları gerekmektedir. Çalışma saatleri çok düzensiz olabilir ve o gün için hangi ameliyatların planlandığına bağlı olarak bazı günler diğerlerinden daha uzun olabilir.
Yani gündüz hastaneye gelemeyen vatandaşlara mesai saatleri dışında poliklinik hizmetleri verilecek. Hastanelerde dahiliye, çocuk hastalıkları, kulak-burun-boğaz (KBB), genel cerrahi ve kadın doğum alanlarında gece de poliklinik hizmetleri verilebilecek.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak. Ayrıca hamile bayan personele, gebeliklerinin 24. haftasını tamamladıktan sonra doğum öncesi izne ayrılıncaya kadar nöbet yazılmayacak. Tedavi ve muayene olmak için Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarına gelen sağlık personeline öncelik tanınacak.
2 - Branş nöbeti uzman başına ayda 5 (beş) nöbetten fazla olduğunda İl Sağlık Müdürlüğü ve başhekimliğin değerlendirmesi ile beş nöbetin üzerindeki nöbetler icapçı olarak tutulabilir.
Uzman tabiplerin normal nöbet ücreti 75,89 TL olup, riskli birimlerde nöbet tutan uzman tabipler için bu ücret 113,83 TL olarak ödenmektedir. Resmi ve dini bayramlarda nöbet tutan uzman tabiplerin ücreti ise 94,86 TL olarak belirlenmiştir.
'Bir cerrah ameliyat başına 60-70 bin lira alıyor!
Doktorlar için bugün resmi tatil değildir.
Randevu sistemiyle çalışan hastanelerde 12.30 ila 13.30 saatleri arasında doktor ve personeller için öğle molası vaktidir. 13.30'da tekrar görevlerinin başına geçen hastane çalışanları akşam 16.00'ya dek çalışıp mesailerini bitirmektedirler.
Hizmette 25 yılını doldurmuş personel, çalışma barışının bozulmaması ve hizmette aksama olmaması kaydıyla, mümkün mertebe nöbetten muaf tutulacaktır.
Başhekim talimatı: Profesör, doçent ve uzman hekimler eşit sayıda nöbet tutacak.
Acil Tıp Uzmanı; acil servisin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten, acil servisteki hasta bakım hizmetlerini yerine getiren ve bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur. SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Bu düzenleme yasal olmadığı gibi, biyolojik ve etik de değildir. Hem 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda hem de 4857 Sayılı İş Yasasında düzenlenen günlük çalışma sürelerine aykırıdır. Zaten uygulama kabiliyeti de bulunmamakta, nöbetçi personel gece uygun bulduğu bir yerde uyumak durumunda kalmaktadır.
Kbb, göz, üroloji, ortopedi gibi klinik branşlara acil nöbeti yazılabilir ancak kendi branşları dışındaki hastalara ilk yardım dışında müdahale, tanı ve tedavi yapmaya zorlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri