Gözlemsel araştırma, davranışların dikkatle izlendiği ve kaydedildiği çeşitli deneysel olmayan çalışmalar için kullanılan geniş bir terimdir. Bu araştırmanın amacı, bir değişkeni veya değişkenler kümesini tanımlamaktır. Daha geniş anlamda amaç, belirli birey, grup veya ortam özelliklerini yakalamaktır.
Gözlemsel çalışmalar, ilaçların onaylanmış endikasyonlarında güncel tanı ve tedavi kılavuzlarına uygun olarak tedavisi devam eden hastalarda spontan reçete edilen ilaca ait verilerin toplandığı epidemiyolojik çalışmalardır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Gözlemsel bir çalışma aşağıdaki gibi farklı türlerde olabilir: Kohort çalışması: Bu tür bir çalışma, örneğin hastalık oluşumunun nedenlerini araştırmak ve risk faktörleri ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri bulmak için kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Belli bir ortak özelliğe sahip olan kişilerin hastalığa yakalanma olasılıklarının saptanması için yapılan araştırma kohort araştırmadır. Örneğin masa başı çalışanlarının çoğunda bel ve sırt ağrılarına bağlı olarak bel fıtığı görülmektedir.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Vaka-Kontrol Çalışmaları
Katılımcıların tamamına geçmişte bu etmene maruziyetleri sorularak, vaka ve kontrol gruplarındaki kişiler için prevalans belirleniyor. Katılımcılara geçmişe yönelik sorular sorularak geçmiş alışkanlıklarının irdelenmesine “retrospektif yöntem” adı verilmektedir.
Yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi araştırmaları gibi insana bir hekimin doğrudan müdahalesini gerektirmeden yapılacak tüm araştırmaları, kapsamaktadır.
Bilimsel gözlem, canlı veya cansız varlıkları herhangi bir bilgiye ulaşmak amacıyla, belirli takip metotları ve kayıt yöntemlerini kullanarak, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle dikkatle izleme. Bilimsel bir araştırma metodu olan gözlemin astronomiden doğa tarihine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Açıklama: Prevalans, sağlık sorununun toplumdaki büyüklüğü/sıklığı hakkında fikir verir.
Gözlemsel ilaç çalışmalarında, hastalara ilaç uygulama işlemi, bilimsel araştırma amacıyla olmayıp, rutin tedavi hizmetleri çerçevesinde yapılmaktadır. Bitkisel tıbbi ürünlerin, geleneksel kullanımı çerçevesinde uygulandığı, gönüllüler üzerinde yürütülen klinik araştırmalar.
Bilimsel araştırmanın iki temel türü vardır: temel araştırma ve uygulamalı araştırma.
Tanımlayıcı Araştırma Örnekleri Nelerdir? 1- Bir şirketin toplumun büyük çoğunluğunun en çok tercih ve talep ettiği ürünlerin listesini çıkarmak için yaptığı bir araştırma. 2- Toplumun belli başlı kişiler (örneğin bir sporcu ya da bir yazar) hakkındaki görüşlerini listeleyen ve analiz eden araştırma.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Nitel araştırma, görüş almak için sayısal olmayan verilerin toplanması amacıyla tasarlanmış bir metodolojidir. İstatistikseldir ve yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmıştır. "Neden" sorusuna yanıt veren bir araştırma tasarımına dayalı olarak toplanan verileri temel alır.
Görüşme, nitel araştırmada çoğunlukla kullanılan bir teknik olarak öne çıkmaktadır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Tanımlayıcı ve tanısal araştırma çalışmalarında araştırma tasarımı: Tanımlayıcı araştırma çalışmaları, belirli bir bireyin veya bir grubun özelliklerini tanımlamakla ilgilenen çalışmalardır, oysa tanısal araştırma çalışmaları, bir şeyin meydana gelme sıklığını veya başka bir şeyle ilişkisini belirler.
cinsiyet, meslek, sosyoekonomik durum, medeni durum, mevsimler veya coğrafik bölgelere göre bu hastalık veya sağlık ile ilgili durumun dağılımı nasıldır? gibi sorulara cevap bulunmasını sağlayan epidemiyolojik araştırma tipi tanımlayıcı (deskriptif) araştırmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri