Bu konuda birçok farklı yol izlenir ama çoğu kez hamilelik haftası yanlış hesaplanır. Çünkü hamilelik haftası döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki tıbbi hesaplamalarda ay değil hafta kullanırız. Yani doktorunuz size kaç aylık değil, kaç haftalık gebe olduğunuzu söyleyecek. Bu hesaba göre, zamanında bir gebelik, 40 hafta, 280 gün sürer ve bu ortalama 9 ay 10 güne tekabül eder.
Peki hamilelik kaç hafta sürer? Zamanında bir gebelik, 40 hafta, 280 gün sürer ve bu ortalama 9 ay 10 güne tekabül eder. Bebeğin doğum tarihi son âdet tarihinin ilk gününden ortalama 40 hafta sonrası olur. Bu süre hamileliğin gidişatına göre 2 hafta önce ya da sonra olabilir.
Gebeliğin ilk yarısında ultrason gebelik haftasını tayin etmede kesin veriler verir. Son adet tarihindeki hafta ile ultrasondaki hafta (CRLye göre) arasında 7 günden fazla fark var ise son adet tarihi ultrasondaki hafta baz alınarak düzeltilir.
35. hafta gebelik sürecinin 8 ay 3 haftalık zaman dilimine tekabül eder. Bu dönem gebeliğin son evresi olan üçüncü trimester (son 3 ay) içerisinde olup doğuma kalan süre ise ortalama olarak 5 haftadır.
İlgili 25 soru bulundu
Hamileliğin hafta hafta takibi, sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için önemlidir. 7 haftalık hamilelik 1 ay üç haftaya denk gelir. Bu durumda gebeliğin yaklaşık 2 aylık olduğunu söylemek mümkündür.
Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır; 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık.
Kaç haftalık hamileyim nasıl hesaplanır? Hamilelik haftasına, bulunduğunuz günden son adet dönemi tarihini çıkartıp sonucu 7'ye böldüğünüzde ulaşabilirsiniz.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir. Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir.
Keyifli bir süreç olan gebeliğin süresi hesaplanırken baz alınan zaman, son adet kanamasının ilk günüdür. Aslında henüz anne adayının gebe olmadığı adet tarihinin ilk gününden hesaplanmasının sebebi, gebeliğin tam olarak kaçıncı gün başladığının net olarak bilinmemesinden kaynaklanır.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Ailenize ve dostlarınıza ise bu haberi hemen verebileceğiniz gibi hamileliğin 12. haftasına kadar da bekleyebilirsiniz. Anne adayları düşük riskinin olabildiği ilk 12 haftayı bekledikten sonra bu sevinci yakınlarıyla paylaşmayı da tercih edebiliyor.
Hamilelik ayını kolaylıkla hesaplamak için, gebelik haftasını 4'e bölmek gerekir. Bir anne adayı eğer 16 haftalık hamile ise 16÷4=4 aylık hamiledir. 20 haftalık bir gebelik 20÷4=5 aylık bir gebelik demektir. 28 haftalık gebelik anne adayının 28÷4=7 aylık hamile olduğunu ifade eder.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
Ultrasonografi ile rahim içi bir gebelik son adet tarihine göre 4. - 5. hafta aralığında bakılan transvajinal ultrason muayenesinde gestasyonel kese adı verilen gebelik kesesi 1-3 mm civarında izlenir. Ancak 4. haftada embriyo henüz ultrasonla görülebilecek boyutta değildir.
Gebelik kesesi genel olarak 4 hafta+3 gün gibi erken bir dönemde saptanabilir.
5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur? 5. haftalık bebek anne karnında amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Henüz bir nokta boyutunda olsa da ince bir tüp görüntüsüne sahiptir.
Örneğin en son âdet kanamasının ilk günü 20 Nisan olan bir anne adayı, bu tarihten 3 ay geriye gidilip üzerine 7 gün eklendiğinde 27 Ocak haftasında doğum yapacağı sonucuna varılabilir. Gebelik hesaplaması yapmak anne adayları için oldukça önemlidir.
Gebeliğin 280 günlük yani 40 haftalık süresi 3 takvim ayı olacak şekilde 3 eşit döneme bölebiliriz. Ortalama 40 haftalık gebelik sürecinde normal bebek doğumu 2 hafta önce ya da sonra olabilir. Yani 40 hafta ( - + ) 2 haftalık bir süreçten bahsedilebilir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
Hamileliğin 5. haftasında, bebeğin bir görüntüsünü ultrasonda görmek mümkündür. Bebek yaklaşık 1,5 milimetre olmasına rağmen, fark edilebilir bir hale gelmiş olabilir. Her bebeğin farklı geliştiğini unutmamak önemlidir, bu nedenle hamileliğin 5. haftasındaki görüntü her kişi için farklı görünebilir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
9 ay 10 gün süren gebelik, hekimler tarafından aylık olarak değil, haftalık olarak hesaplanır. Bunun temel sebebi, son görülen adet kanamasının ilk gününün gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri