Üretim faaliyetleri sonucunda elde edilen gelirin hesaplanması işini Türkiye İstatistik Kurumu piyasadan aldığı fiyatlara göre hesaplar.
Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.
Bunlar; maaş, ücret, faiz, kira ve kar'dır. Ekonomide elde edilen bu faktör gelirlerinin toplanması sonucu milli gelire ulaşılır. Harcamalar yönteminde milli ekonomide belli bir süre içinde tüketime ve yatırıma yapılan harcamalar toplamı olarak GSYH'a ulaşılır. Bu toplamda tamamlanmış mal ve hizmetler ele alınır.
MİLLİ GELİR
➢ GSYİH =C+I+G ➢ C: özel tüketim harcamaları ➢ I: özel yatırım harcamaları ➢ G: devlet harcamalarını göstermektedir .
Milli Hasıla (MH): Bir milli ekonomide, bir yıllık iktisadi faaliyet döneminde oluşturulan mal ve hizmetler toplamına milli hasıla denir (Köklü, 1973:24).. (Kenna, 1979:13) ve ekonomide bir yıl içindeki net başarısını gösteren bir kavramdır(Karakayalı, 1991:17). çıkarılmasıyla Milli Gelir elde edilir (Pekin, 1988:67).
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de GSMH, SMH ve MG'i hesaplamakla görevli olan kurum Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) dür. DİE hesaplama işlemlerinde Üretim Yöntemini esas almakta ve bu yöntemi Gelir ve Harcamalar Yöntemleri ile desteklemektedir.
IMF projeksiyonlarında Türkiye'nin 2023 yılında GSYH'de ilk kez 1 trilyon dolar çıtasını aşmakla birlikte yine aynı sırada yer alacağı öngörüldü. ABD, 25 trilyon 464,5 milyar dolarlık milli geliri ile 2022 yılında da en büyük ekonomi konumunu sürdürdü.
Ürettiği kadar gelire sahip olan ve geliri kadar üreten bir toplumda gelir ve harcama birbirine denktir özdeştir. Toplam hasıla, toplam gelir ve toplam harcamaları ile uğraşan muhasebe dalına Milli Muhasebe denir. ◦ Üretim açısından ve harcamalar açısından GSYİH birbirine eşittir.
Milli gelirde bir artış olduğu durumda para piyasasında işlem güdüsüyle para talebi artacak, nominal para arzı sabitken para talebindeki bu artış faiz oranlarını arttıracaktır. Faiz oranları ve milli gelir arasında para talebi üzerinden oluşan bu aynı yönlü ilişki nedeniyle LM eğrisinin eğimi pozitiftir.
Kişi başına milli gelir, bir ekonomide belirli bir dönemde, genellikle de 1 yılda, üretilen toplam mal ve hizmetin piyasa değeri demek olam milli gelirin ülke nüfusuna bölünmesiyle elde edilen ortalama bir büyüklüktür.
Gelirler Yoluyla: Bu metodda milli gelir, ekonomik faaliyete katılan üretim faktörlerinin gelirlerinin (kar, ücret, faiz, kira) toplanması yoluyla hesaplanır.
Safi yurt içi hasıladan dolaylı vergiler çıkıp sübvansiyonlar eklendiği zaman yurt içi gelir elde edilir. Yurt içi gelire, net dış dünya faktör gelirleri eklendiği zaman millî gelir elde edilir.
Fonksiyonel gelir dağılımı, milli gelir içinde üretim faktörlerinin payları, yani daha çok sermaye, faiz, rant payı ile ücret payı mukayese edilerek verilmektedir. Fonksiyonel gelir dağılımı: Gelirin emek gelirleri (ücret, maaş, yevmiye) ile emek dışı gelirler (kar, faiz, kira gelirleri) arasındaki bölüşümüdür.
Milli gelir bir ülkede belli bir dönemde (genellikle 1 yılda) üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam parasal değerine eşittir.
2022 yılında cari fiyatlarla 15 trilyon 6,6 milyar TL olan GSYH nüfusa bölündüğünde kişi başına ortalama milli gelir 176 bin 589 liraya geldi. Yıllık ortalama kurla yıllık milli gelir 905,5 milyar dolar ederken, aynı hesapla kişi başına GSYH de 10 bin 655 dolar oldu.
Kişi başına düşen milli gelirde 2021 yılında Türkiye dünyada 78. sırada bulunuyor. IMF verilerine göre 2021'de kişi başına 9 bin 528 dolar düşüyor.
“Denge millî gelir düzeyi” basitçe, aynı anda para arzı=para talebi ile yatırımlar=tasarruflar dengesini ifade eder. “Bütçe dengesi” kısaca, devlet gelir ve gider denkliğinin sağlandığı durumdur.
Türkiye'nin milli geliri (GSYH)
2021'de Türkiye'nin GSYH'si 806,8 milyar dolara dünya ekonomisinin büyüklüğü ise 96,29 trilyon dolara kadar çıktı.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ekim 2023 tahminlerine göre Türkiye'nin 2023 sonunda GSYH'si 1 trilyon 155 milyar olacak.
Bu alanda ilk resmi çalışmalar 1951 yılında İstatistik Genel Müdürlüğünce başlatılmış, Birleşmiş M i l letlerin ortaya koyduğu yöntemlerden de yararlanılarak Türkiye İçin bir Milli Gelir hesaplama yöntemi geliştirilmiştir. 1972 yılı na kadar ara ara geliştirilerek bu yöntem uygulanmıştır.
Kişi başına düşen milli gelir ise gayri safi milli hasılası demektir. Yani ülkede elde edilen net kazanç ülkenin toplam kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen milli gelir de hesaplanmış olunur. Kişi başına düşen milli gelir ise toplumsal refahın analizini ortaya koyan bir olgudur.
Milli gelirden ücretli kesimlerin ve sermaye sahiplerinin aldığı pay ise işgücü ödemeleri ve net işletme artığında görülüyor. İşgücü ödemeleri, işçilerin elde ettiği gelire göre hesaplanırken net işletme artığı ise şirkete yani sermayedara kalan kısmı tanımlıyor.
Ekonomik Durum
Bunun yanı sıra ülkedeki yoksulluk, işsizlik ve enflasyon rakamları da son derece düşük düzeydedir. Kişi başı millî geliri 60 bin dolar civarında iken, satın alma paritesine göre bu rakam 120 bin doların üzerindedir.
23- Suudi Arabistan- 64.836 dolar
Bu ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 64.836 dolar. Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor.
Şu anda Dubai'de kişi başına düşen yıllık milli gelir 25 bin doların üstünde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri