Namus cinayeti ise kadınların, aile namusunu ve şerefini kurtarmak amacıyla aile üyeleri tarafından öldürülmeleridir. Namus nedeniyle adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten adam öldürme suçunda haksız tahrikin derecesine göre faile verilecek ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla, müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasıdır.
Haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçunu işleyen kişi hakkında verilecek olan cezada müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır.
Yeni namus baskısı suçunun cezası asgari bir yıl, azami altı yıl hapis cezasıdır. Genital sakatlama suçları için verilen cezanın uzunluğu, suçun hafif suç, normal derecede suç veya ağır suç olmasına göre değişmektedir. Ciddi bir suç için azami ceza on yıl hapis cezasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Namus cinayeti ise kadınların, aile namusunu ve şerefini kurtarmak amacıyla aile üyeleri tarafından öldürülmeleridir. Namus nedeniyle adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
İftira davası, asliye ceza mahkemesi tarafından görülür.
Namus, kadınların cinsel davranışlarındaki ahlaki kurallara bağlılık anlamını taşımaktadır. Cinsel saflık ve bakirelik anlamının (Kardam, 2007) yanı sıra namus kavramı, kadının ve ailesinin saygınlığını ve ahlaki durumunu da kapsamaktadır.
Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.
Literatürde bazı ülkelerin kültürü bazıları "namus kültürü", "onur kültürü", bazıları "görünür imaj kültürü" olarak olarak ele alınmaktadır. Yunanistan, Kıbrıs, İtalya, İspanya, Türkiye, Orta Doğu ve Arap ülkeleri, Latin ve Güney Amerika kültürleri namus kültürü olarak ele alınır.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Boşanma davası kesinleştikten sonra sanığın eski eşini, boşanma davasının kesinleşmesinden öncesine dayalı sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi sebebiyle öldürmesi durumunda haksız tahrik hükümleri uygulanmaz. Kasten öldürme suçu Türk Ceza Kanunu madde 81'de düzenlenmiştir. Bu suçun cezası müebbet hapis cezasıdır.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Kanun koyucu, kasten işlenen suçlarda üç yıl; taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az hapis cezalarının infazının ertelenebileceğini düzenlemiştir. Sanığa hükmedilen hapis cezalarının bu sürelerden fazla olması halinde, hapis cezasının infazı ertelenemez.
Örneğin, insan öldürme suçundan 18 yıl hapis cezası alan hükümlünün koşullu salıverilmesi için cezaevinde 12 yıl kalması gerekir. Denetimli serbestlik uygulandığında ise hükümlü 11 yılda, yani 1 yıl erken tahliye edilmiş olacaktır.
Mükerrirler Açısından İnfaz Yatar Hesaplama
Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının, Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının, Süreli hapis cezasının üçte ikisini infaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.
Diğer bir deyişle, namus cinayeti, kadının toplum tarafından dayatılan cinsel normlardan sapılması şüphesiyle öldürülmesidir (Faqir, 2001, s. 66).
Ferc kelimesi hakikat olarak cinsel organlar, mecaz olarak da iffet ve namus demektir.
Namusunu temizlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ahlak ve onuruna ters düşen bir durumdan kurtulmak için birini veya kendini öldürmek.
Adaletsizliğe ve zulme menfaatleri gereği ses çıkarmamak namussuzluktur. Kin ve nefret dolu olmak, insanların felakete uğramalarını temenni etmek namussuzluktur. Çok bencil olmak ve kendini her şeyden üstün ve önde görmek, kendini aşırı abartmak namussuzluktur.
Dünyanın pek çok yerinde namus kavramı İnci'ye (2013:286) göre, bireyin topluma kabul edilmesi açısından önemlidir. Bu konudaki başarısızlık kişinin utanç duymasına ve statü kaybetmesine neden olmaktadır. Hatta bazı toplumlarda erkeklerin bu namusunu kaybetmesi erkekliğini kaybetmesi anlamını taşımaktadır.
Arsız bir konuda utanmayan ve sıkılmadan bunu tekrar eden kişilere denmektedir. Ayrıca yüzsüz ve gözü doymayan kişilere de arsız kişi denmektedir. Arsız kişiler yılışık kişilerdir ve utanmadan istek ve ısrarlarında devam ederler.
İftira suçu TCK m.267/5 – 6'da düzenlendiği şekliyle işlenirse; yani iftira sebebiyle mağdurun ömür boyu hapis (müebbet hapis, ağırlaştırılmış müebbet hapis) cezasına mahkum edilmesi durumunda, iftira suçunu işleyen kişinin 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmolunur.
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Tehdit suçu ile mağdurun huzurlu yaşantısı bozulmuş olup hayatını sukün içinde sürdürebilmesi fail engellenmiştir. Bu kapsamda kişilik değerleri zedelenen tehdit suçunun mağduru, uğramış olduğu manevi zararının giderilmesi için hukuk mahkemelerinde Manevi Tazminat davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri