1219 sayılı Yasanın 5. maddesi ile “Hususi muayenehane açmak veyahut evinde muayenehane tesis eylemek” konusunda hekimlere izin verilmekte; aynı Yasanın 12. maddesi ile de “sanatını icra etmek üzere bir mahalde kayıtlı olan herhangi bir tabibin bizzat dükkan ve mağaza açmak suretiyle her türlü ticaret yapması” ...
Yaygın kanaat bu yönde. Ancak, sadece hekimler değil 1219 sayılı kanuna göre; diş hekimleri, hemşire, ebe ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurları da mesleklerini serbestçe yapabilirler.
Kimler Muayenehane Açabilir
Öncelikle muayenehane açmak için hekim olma şartı bulunmaktadır.Hekim dışında, sağlık personeli de dahil hiçbir kimse muayenehane açamaz ve işletemez.
1-Kamuda tam süreli hekim olarak çalışanlar limited şirketlerde müdür, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi ve her iki şirkette de herhangi bir şekilde direkt veya vekalet yoluyla temsilci olmamak kaydıyla yani sadece ortak veya hissedar olabilirler.
Muayenehane açabilir miyim? 18/01/2014 tarih ve 28886 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun ile 1219 sayılı Kanun'un 12 nci maddesinin (c) bendi çerçevesinde, devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olan hekimler muayenehane açamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Doktorlar, yasadan geri dönülmesi amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı. 6 Ekim'de Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hekimlerin özel muayenehane açabilmesi için bir hastane ile anlaşması şartı getirildi. Bu yasa ise serbest çalışan doktorlar cephesinde büyük yankı uyandırdı.
Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Sağlık Bakanı: Tıp merkezlerinde çalışan hekimlere iki yerde daha çalışma izni sağlandı
Sağlık Bakanlığı'nda ve hastanelerde yönetici olmak isteyen doktorlarda sağlık yönetimi, işletme, hukuk ve kamu yönetimi alanlarında lisans, yüksek lisans ya da doktora aranıyor. Tıbbın yanında ikinci diplomaya sahip olanlara öncelik tanınıyor.
Özel Sağlık Kuruluşu ile Kadrolu Hekim arasında bir “Hizmet Alımı Sözleşmesi” olursa bu durumda da Hekim; Türk Ticaret Kanununa göre Tacir sayılır.
İşbu maddeye göre Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açamazlar.
Muayenehaneler de, (bir üst bölümde aktardığımız yargı kararı sonucunda) Yönetmeliğin düzenleme kapsamına girmekte, yani “işyeri” olarak kabul edilmektedir.
Muayenehanesi bulunan hekimler, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde özel hastanelerde yapabilirler.
Doktorluk branşı konusunda işyeri hekimliği açısından bir sınırlama yoktur. Her branştan doktor, işyeri hekimi olabilir. İşyeri hekimi olabilmek için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alarak iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmak gereklidir.
Danıştay 10. Dairesi, üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyesi statüsündeki doktorların, muayenehane açabileceğine hükmetti.
Bu şartlar altında değerimizi yokluğumuzla hissettirmek zorunlu hale gelmiş ve yönetim kurulumuz 11 Temmuz 2023 Salı günü iş bırakma eylemi yapma kararı almıştır. Kıymetli meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
CEO olmak için belirli bir eğitim şartı yoktur çünkü farklı alanlarda görev yapan şirketlerde CEO olmak mümkündür. Fakat genelde İşletme Bölümü, İktisat Bölümü mezunları CEO olur. İyi bir CEO olmak için kişinin alanında deneyim kazanması, yabancı dil bilmesi gerekir.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir. Ayrıca hastane yöneticiliğine ilişkin yüksek lisans ya da doktora yapan kişiler daha avantajlıdır.
Bu düzenlemelerle, özel sağlık kuruluşlarının fatura veya serbest meslek makbuzu karşılığında hekimlerden hizmet almaları mümkün hale getirilmiştir. Ancak bu düzenlemelerde, hekimlerin sanal şirketler kurmalarını veya sanal muayenehaneler açmalarını zorunlu kılan hiçbir ibare yoktur.
Özel Hastane Doktor Maaşları
Özel hastanelerde çalışmayı tercih eden doktorlar, 2023 koşullarında ortalama 20.000 TL civarında maaş alırlar. Hasta yoğunluğuna düzenlenen sözleşmeye bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterir.
Pratisyen Hekim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 236 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Pratisyen Hekim maaşları 37130 TL'dir. En düşük Pratisyen Hekim maaşı 29710 TL iken, en yüksek Pratisyen Hekim maaşı 58660 TL'dir.
Çünkü muayenehane açma yasağı yeniden getirildi. Bilindiği üzere, 1219 sayılı Yasanın 12. maddesi değiştirilerek hekimlerin muayene açmaları yasaklanmış, Anayasa Mahkemesi'nin maddedeki bir düzenlemeyi 16.7.2010 günlü E:2010/29, K:2010/9 sayılı Kararıyla iptal etmesi üzerine bu yasak kalkmıştı.
açmaman için bir engel yok.
Kanuna göre bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten diş hekimleri ve hekimler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri