SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri, muayene olunacak bölüme göre değişiklik göstermektedir. Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir.
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Çalışmayan veya düzenli olarak prim ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler, devlet hastanelerinde muayene olabilmek için 'paralı hasta muayene ücreti' olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çalışmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabiliyor. Muayene ücretleri haricinde tahlil ücretleri de ayrıca çıkmaktadır.
Sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin devlet hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih edebilmektedirler. Bu kişiler hastane muayene ücreti ödemekle yükümlüdürler. Muayene ücreti hastanelerde doktorun unvanına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Devlet hastanesi, bir devlet tarafından finanse edilen ve işletilen bir hastanedir.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde çalışmadığı için sigortası olmayan eşi veya ailesi üzerinden sigorta kaydı bulunmayan veya düzenli sigorta primi ödenmeyen kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığının diğer hastanelerinden vatandaşın hizmet alması açısından hiçbir farkı olmayan hastanelerdir. Hastanelerimizde sosyal güvenlik kurumunun koyduğu küçük bir katkı payı var. O da normal bir devlet hastanesinde 6 lira, eğitim hastanesi ise 7 lira katkı payı alınır.
Şehir Hastanelerinde Sunulan Sağlık Hizmeti Nedeniyle Vatandaşlarımızdan Ek Bir Ücret Alınmamaktadır.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 25.08.2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılarak görev ve yetkileri, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne verilmiştir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
İşte Sağlık Bakanlığı acil hasta tanımını genişletti ve sosyal güvencesi olmayanların da acilde bedava bakılacağına hükmetti. Hatta özel hastane sağlık güvencesi olmayan hastaya ilk müdahaleyi yaptıktan sonra 24 saat sonrası gereken işlemler ve fiyatları konusunda detaylı bilgi verecek isterse tedavisini yapacak.
Gerek helikopter ve gerekse uçak ambulanslar da dahil olmak üzere ülkemizdeki 112 acil ambulans hizmetlerinin hepsi ücretsiz olarak sunulmakta olup, sosyal güvencesine bakılmaksızın yerli yabancı tüm hasta ve yaralılar bu hizmetten herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilmektedir.
Hekimlerimizin mesleki konularda takdir yetkisi bulunmaktadır. Hastalarımız nüfus cüzdanlarını mutlaka yanlarında bulundurmalıdır. Normal poliklinik muayenesi için hastanemizden randevu alınması gerekmektedir. Randevular telefon ve internet üzerinden alınabilmektedir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Acil Vakalar Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu? Hayır, Acil Vakalar Sağlık Sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Ancak beklenmedik kaza ve hastalıklarda tıbbi tedavi masraflarınız için güvence sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri