Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
Hekimin hastayı reddetme hakkı:
Hasta hakları yönetmeliğine göre hastanın tedavi olacağı hekimi seçme hakkı vardır. Hekimlerinde bazı koşullar gerçekleştiği taktirde kendisine gelen hastayı kabul etmeme hakkı vardır. Ancak bu hakkı hastanın hekimi seçme hakkı gibi geniş anlamda değerlendirmemek gerekir.
“Tabip ve diş tabibi, âcil yardım, resmî veya insani vazifenin ifası halleri hariç olmak üzere, meslekî veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir.” Tüzüğün 19. Maddesi uyarınca da; “Tabip ve diş tabibi meslekî veya şahsi sebeplerle, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir.
Bu durumlarda müdahale zorunludur. Ancak; Hekim ya da diş hekimi acil yardım , resmi ya da insani görevin yerine getirilmesi hariç olmak üzere mesleki ve kişisel sebeplerle hastaya bakmayabilir (Tıbbi Deontoloji Tüzüğü 18. madde).
EĞER sağlık çalışanı bir kamu görevlisiyse, acil bir durumsa hiçbir şekilde hekimin reddetme hakkı ve yetkisi yoktur. Mutlaka bakmak zorundadır. Hastanın veya yakının kendisine bir şiddet kullanması halinde mevzuatımız doktora çekilme hakkı veriyor. Bu durum bile acil durumlarda söz konusu değil.
İlgili 45 soru bulundu
İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine Şikayet
Ayrıca yukarıdaki başlıkta ifade edilen hasta hakları birimlerine sahip olmayan özel muayenehaneler, 112 Acil Servisleri ve diğer sağlık birimleri bakımından da hasta hakkı ihlali şikayetlerinin il ve ilçe sağlık müdürlüklerine yapılması mümkündür.
Madde 25- Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
Ötanazide kişi öldürülmesini hekimden talep etmektedir,üçüncü kişi konumunda olan hekimin ise böyle bir hakkı ya da yetkisi yoktur.Böyle bir talebi kabul eden hekim sorumluluktan kurtulamaz. Sonuç olarak; kişinin tedaviyi reddetmesi hak,hekimin buna uyması ise yükümlülüktür.
Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, tehdit, hakaret, yaralama, bağırma ve aşağılama doktora uygulanan şiddetlere birer örnektir. Türk Ceza Kanunumuzun 86. maddesi kasten yaralama suçuna ilişkin düzenlemeleri içermektedir.
Hastanın kararı ve davranışı ne yönde olursa olsun, buna saygı gösterilir. Sonuçları kendileriyle ilgili kalmak koşuluyla, insanların yanlış yapma özgürlükleri de vardır. Yanlış tercih durumunda, hastaya kızılmaz, bağırıp çağırılmaz.
Yasal Temsilci: Vasiyet altındakiler için vasi, reşit olmayanlar için anne – baba, bunların bulunmadığı durumlarda 1. derece kanuni mirasçılar, (1.sırada eş, 2.sırada anne baba, 3.sırada 18 yaşını geçmiş çocuklar, 4.sırada kardeş, 5.sırada atanmış vasi, 6.sırada atanmış yasal temsilci) yer alır.
Hastanın önerilen tedaviyi reddetme hakkı vardır. Hastanın tedaviyi reddi halinde doğacak olası sonuçlar, hekim tarafından anlatılır ve anlaşıldığına dair yazılı bir belge alınır. Hastanın tedaviyi belgeli olarak reddetmesi halinde kurumumuz ile ilişiği kesilir.
Gizlilik Hakkı başlıklı 8. ilke “a. Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu, tedavisi ve kişiye özel diğer tüm bilgiler ölümden sonra bile gizli ola- rak korunmalıdır. İstisna olarak hasta yakınlarının kendileri ilgili sağlık risklerini öğrenmeleri açısından bu bilgilere ulaşabilme hakkı olabilir. b.
- Hasta, sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı olarak isteyebilir. - Her türlü tıbbi müdahalelerde, hastanın rızası alınmalı ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanmalıdır. - Hasta, kendiyle ilgili her türlü girişimden haberdar olmalıdır. - Tedaviyi reddedebilir ve durdurabilir.
Hekim hasta iletişiminde; hekimin hastasına karşı ilgili olması, hastasına sabır göstermesi, güler yüzlü ve hoşgörülü olması, hastalara karşı saygılı olması, her hastaya hekimin eşit davranması, hekimin hastanın güvenini kazanması, hekimin hastayla yardım edici nitelikte bir iletişim kurması hekimlere tavsiye edilen ...
Tıbbi malpraktis (hekim hatası) kavramı, yerleşik Yargıtay ve Danıştay kararlarında şu şekilde açıklanmaktadır: Tıp biliminin standartlarına ve tecrübelere göre gerekli olan özenin bulunmadığı ve bu nedenle de olaya uygun gözükmeyen her türlü hekim müdahalesi uygulama hatası (malpraktis) olarak anlaşılmaktadır.
Hasta-hekim ya da hasta-sağlık çalışanı arasındaki tartışmalar, hastayla yeterince ilgilenilmemesi, hastaya sağlık durumu hakkında bilgi verilmemesi gibi hekim ve diğer sağlık personelinden kaynaklı nedenlerden dolayı hasta tedaviyi reddedebilir.
Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.
Bunların dışında, hak ihlallerinin, ayıplı hizmet olarak nitelendirilebildiği durumlarda hasta için belki de en etkili yol, hastanın, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan doğan seçimlik hakları ile tazminat talepleri bakımından, tüketici hakem heyetine ve/veya tüketici mahkemelerine başvuru haklarıdır.
Kişilerin travmalarını açmaları ve paylaşmaları konusunda ısrar etmemeleri gerektiği anlatılmalıdır. Hasta yakınları tepkisiz hastaya yaklaşım konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalarının onları anlayabilme olasılığı olduğu anlatılmalı, hastayla konuşmaları ve dokunmaları için cesaretlendirilmelidir.
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri