Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Zedelenmelere dikkat ederek, şiş olan bölgelere soğuk uygulanması gerekmektedir. Yumuşak doku zedelenmesi nasıl geçer? Buz uygulaması, elastik bandajla kompresyon, elevasyon, rehabilitasyona çabuk başlama, dinlenmek, ağrı kesiciler ve sıcak uygulama gibi tedaviler ile yumuşak doku zedelenmelerini geçirebilirsiniz.
Hasarlı dokunun rejenerasyonu ●Bağ dokusunun depolanmasıyla skar oluşması. Hafif bir hasar sonrası hücrelerde iyileşme rejenerasyonla gerçekleşir. Rejenerasyon, hasar sonrası geriye kalan ve bölünme kapasitesini kaybetmemiş hücrelerin proliferasyonuyla ve dokunun, kök hücreler kullanılarak yenilenmesiyle gerçekleşir.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Yüksekte tutma, kompresyon, buz uygulaması ve istirahat gibi tedavi yöntemleri ile iyileşme gerçekleşir. Fakat bağların tamamen yırtılması durumunda onarımın cerrahi olarak gerçekleştirilmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Yara iyileşmesi, yaralanmış dokuyu normal durumuna getirmeye çalışan hücresel ve biyokimyasal fizyolojik bir cevaptır. Yaralar, doku kaybı olup olmamasına, oluş sebebine, enfekte olup olmamasına göre primer, sekonder veya tersiyer iyileşme süreçleri sonunda, skar bırakarak ya da bırakmadan iyileşirler.
Doku kayıplarında sadece deriyi içeren deri greftleri (deri yaması) veya deri ve deri altı dokuları içeren flepler kullanılabilir. Deri greftleri doku kaybının yerine ve şekline göre derinin tüm tabakalarını içerecek şekilde tam kat veya bir kısmını içerecek şekilde kısmi kalınlıkta alınarak kullanılabilir.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir. Uyuşukluk ve kasılma benzeri problemler yaşandığında ise sıcak kompres yapılması daha uygundur.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
Doku zedelenmesi, çeşitli zorlama ya da yaralanmalar sonucunda oluşan rahatsızlıklardan biridir. Bu sağlık sorunu; ağrı, şişlik ya da morarma belirtilerine sahip olup hafif şiddetteki yumuşak doku zedelenmesi evde tedavi edilebilir.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Yumuşak dokularda meydana gelen zedelenme ve travma durumuna doku bozulması denir. Vücutta bulunan yumuşak doku yapılarının darbe alması veya aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açmaktadır.
Kolajen organizmamız için gerekli olan bir moleküldür. Bunu, dokuların birbirine kaynaşması, esnekliği, nemlenmesi ve direncinin de bağlı olduğu bir tür yapıştırıcıya benzetebiliriz. Bu safhada epitelizasyon gelişir. Doku hasarı büyük doku kaybı ile beraberse yenilenme yara kenarlarından başlar.
Buz bölgeyi lokal olarak uyuşturur ve kan dolaşımını arttırır. Bu şekilde daha hızlı bir gelişme görülmektedir. Et ezilmesine ve morarmaya iyi gelen en çok tercih edilen bitkisel yöntem soğan ve zeytin dövülmesidir.
Sirkeyi ılık suyla karıştır ve karışımı yaralanan bölgeye sür. Sirke, cilt yüzeyinin kan akışını artırır ve moraran bölgenin daha çabuk iyileşmesini destekler. Taze maydanozu ezerek macun haline getirin ve 5 dakika kadar mor bölgede bekletin.
Öykü, fizik mauyene ile birlikte röntgen, ultrason, MRI ve BT tetkikleri yapılabilir. Özellikle kas içi kanama da USG ile hızlı değerlendirme sağlanırken MR ile detaylı tarama yapılabilir. Fakat kanamanın yeri ve miktarı açısından ayrıca eşlik edebilecek kemik doku yaralanmaları bazen BT ile araştırılabilir.
Bu yaralanmalar, sert doku içerisinde yer alan kemik kırılmaları gibi travmalardan veya iç organlar ile ilgili problemlerden farklı olarak sadece yumuşak dokuyu ilgilendiren travmaları ifade eder. Yumuşak doku zedelenmesi oluş mekanizmasına göre temel olarak 2 grupta incelenir.
Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır. Parmaklardan uyluk ortasına kadar alçıya alınır ve 5-6 gün sonra hasta yere bastırılmadan koltuk değneği ile yürütülür. Alçı 3-4 hafta kalmalıdır.
Suljel %3 nimesulid jel, Osteoartrit, romatoid artrit, tendonit, tenosinovit, bursit gibi yumuşak doku romatizmaları, burkulma, ezilme gibi yumuşak doku travmaları, ağrı, inflamasyon ve kas gerginliği ile karakterize kas iskelet sistem hastalıklarının semptomlarının giderilmesinde endikedir.
Darbe alan bölgeye, darbe gerçekleşir gerçekleşmez soğuk uygulama yapılarak morarması engellenebilir. Soğuk uygulama buz ile yapılır. Darbe alan bölgeye buz uygulaması direkt cildin üzerine yapılmamalıdır. Bu nedenle buzu bir buzdolabı poşedine veya kumaş parçasına sararak darbe alan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Darbe alan bölgeye, darbe gerçekleşir gerçekleşmez soğuk uygulama yapılarak morarması engellenebilir. Soğuk uygulama buz ile yapılır. Darbe alan bölgeye buz uygulaması direkt cildin üzerine yapılmamalıdır. Bu nedenle buzu bir buzdolabı poşedine veya kumaş parçasına sararak darbe alan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Doku kaybı genellikle bir kaç şekilde olur. Travma sonucu elde bazı dokular kesilmiş, ayrılmış ve yerinden kopmuş olabilir. Bunlara travmatik doku kaybı adı verilir. Tümör eksizyonu sonucu oluşan doku kayıpları cerrahi doku kaybı ve defektleri olarak isimlendirilir.
Doku bozukluğu, örsenti ya da lezyon organizmada genellikle hastalık veya travmadan dolayı tahrip olmuş anormal herhangi bir dokuya verilen genel isimdir. Avam dilinde "hasar" olarak da bilinir.
Genel olarak 3-5 gün sonra pansuman açılır ve düzenli pansumanlara devam edilir. Kişi de yara iyileşmesini geciktirecek şeker hastalığı, ilaç kullanımları,enfeksiyon gibi sorunlar yoksa greft 7-10 gün içinde alıcı sahaya tam olarak tutunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri