Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Tamamen Mersin'e özgü bir tatlı olan kerebiç, özellikle Ramazan'da ve bayramlarda bolca tüketilir. İrmikten yoğrulan hamurun içine tercihe göre ceviz ya da Antep fıstığı konularak pişirilir. Daha çok kurabiyeyi andıran tatlıya karakteristik özelliğini veren ise çöven otundan yapılmış köpüğü andıran sosudur.
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Kerebi, irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen bir tatlı. Tabanına çöven kökünden elde edilen bir köpük yayılır. Tarifin püf noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması.
İlgili 39 soru bulundu
Kerebiç Tatlısı ve Hikayesi
Kerebiç tatlısı, Türk mutfağında özellikle bayramlarda tüketilen bir tatlıdır. İsmi, Farsça "göz" anlamına gelen "girift" kelimesinden türemiştir ve görüntüsü nedeniyle bu isim verilmiştir.
Fıstıklı Kerebiç (16 Adet) (1 kg.)
1 kg.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
BEYAZ KÖPÜĞÜN YAPILIŞI
Çöven kökünün bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve devamlı kaynatılmasından elde edilen beyaz köpük, başka bir kaba alınır. Şekerle karıştırılarak çırpılır ve böylece kerebicin beyaz köpüğü elde edilmiş olur.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
Ürünün Faydaları: Damağınızı şenlendirir. Sizleri Medeniyetler sofrasının lezzetiyle tanıştırır. Saklama Koşulları: Kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Cam kavanozda saklanması durumunda 1 ay boyunca tazeligini korur.
Kerebiç tatlısı sadece Mersin'de yapılan özel bir tatlı. İçinde fıstık var ve yapılma şekli oldukça ilginç. Bu tatlıyı kim icat etmiş ilk kim yapmış belli değil ancak Araplar'dan geldiği ve şekil değiştirdiği söyleniyor. Buyurun süper lezzetli kerebiç tatlısı...
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Bu tatlılardan biri olan ve Mersin yöresine ait olan kerebiç tatlısı, Türk mutfağının en değerli tatlılarından biridir ve pek çok insanın da beğenisini toplamaktadır. Her geçen gün daha çok tercih edilmeye başlayan ve kültürün önemli bir parçası olan kerebiç tatlısının tarihi de Mersin bölgelerinin mutfağına dayanır.
Kalıbınız yoksa şekerpare gibi de şekillendirebiliriz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıkmış tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti çektikten sonra servise hazır.
KEREBİÇ NASIL YAPILIR
Hassas durum kurabiyelerin kesinlikle kızarmış olmaması gerekiyor. Kreması ise çöven otu köklerinin bir gece suda bekletilmesinin ardından 5 saat süreyle kaynatılması sonucunda oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması ile köpük oluşturulur.
Kesilip dövülerek parçalanan çöven kökleri su ile kaynatılır ve şurup kıvamında çöven suyu denen özüt (ekstrakt) elde edilir. Çöven suyu süzülerek parçalarından arındırılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca makine ile karıştırılarak köpürtülür.
Kerebiç tatlısını özel kılan köpüğünü hazırlamak için ise çöven otu gerekiyor. Eğer çöven otu ile yapmak yerine daha pratik bir şekilde yapmak isterseniz krem şantiden yardım alabilirsiniz.
Köpük helva üretiminde, çöven ve şeker su içinde kaynatılıp, ağda haline getirildikten sonra eklenir. Çöven suyu, hafif sert kıvamda, yarı akışkan özelliğine sahip köpük helva üretilmesinde görev yapar.
Fıstıklı kerebicin kilosu 60 TL, cevizli fıstık ise 45 TL'den satılıyor. Uydacı, “Kerebiç Ramazan ayına özgü bir tatlıdır.
İstanbul'da Aksaray, Nişantaşı, Karaköy ve Suadiye'de, İzmir'de Alsancak, Göztepe ve Mavişehir'de ayrıca Gaziantep, Ankara ve Bursa'da Mabel mağazalarını bulabilirsiniz.
Tereyağ oda sıcaklığında olmalı ve toz fıstıkla tereyağ karıştırılarak, yarım saat bekletilip sonrasında yumurta ,sıvı yağ, şeker eklenip karıştırılarak diğer malzemeler eklenerek hamur yoğurulacak ve iç harcı hazırlanarak kerebiç kalıbında şekil verilerek 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri