Kamulaştırmasız el atma davası, esas olarak taşınmazın maliki veya mirasçı- ları tarafından açılabilir57. Tapusuz taşınmaz üzerinde kazandırıcı zamanaşımı yoluyla mülkiyeti kazandığını ispat eden zilyet de bu davayı açabilmelidir.
Hukuki el atmalarda idareye hukuken el attığı yeri kamulaştırması için 5 yıllık süre tanınmıştır. Bu süre zarfında idare tarafından kamulaştırma işlemi yapılmadığı takdirde taşınmaz malikleri idari yargıda tazminat davası açabilecektir.
Kamulaştırmasız el atma, idarenin bir taşınmazı kamulaştırma hükümlerine uygun olmadan, bedelsiz bir şekilde kamu hizmetine özgülemesini ifade etmektedir. Kamulaştırmasız El Atma Davası Kime Karşı Açılır? Kamulaştırmasız el atma davası, taşınmaza hukuka aykırı bir şekilde el atan kamu kurumuna karşı açılmaktadır.
Maddesine göre yapılacak işlemlerde öncelikle uzlaşma usulünün uygulanması dava şartı olarak belirlenmiştir. Kamulaştırılmaksızın el atılan taşınmazların bedellerine ilişkin dava açılmadan önce uzlaşma usulünün uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde, davanın, dava şartı yokluğu nedeniyle reddine karar verilecektir.
Ancak kimi durumlarda, imar planında kağıt üzerinde yapılan değişiklikler idarece hayata geçirilmemesine rağmen, malikin taşınmaza ilişkin mülkiyet hakkı bir nevi gasp edilmektedir. Bu gibi durumlarda, taşınmaz malikinin kamulaştırmasız hukuki el atma davası açma hakkı olabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
Bu maddeye göre yapılacak işlemlerde öncelikle uzlaşma usulünün uygulanması dava şartıdır. ' Bu tarihler dışında belirtilen el atma durumunda ise idareye başvuru yapılmadan doğrudan dava açılabilecektir.
Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre, kamulaştırmasız el atılan yerin bedeli tespit edilirken, “taşınmazın el atma tarihindeki nitelikleri dikkate alınarak, bu yerin dava tarihindeki değeri” belirlenir. Taşınmaza değer biçilmesi için belirlenecek ilk şey taşınmazın cinsi ve nevidir.
DAVAMIZ KAMULAŞTIRMASIZ EL KOYMA HÜKÜMLERİNE DAYANILARAK TAŞINMAZ BEDELİNİN DAVALIDAN TAHSİLİ TALEBİNİ İÇEREN BELİRSİZ ALACAK DAVASIDIR.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Kamulaştırmasız el atma davası kamu kurumunun, kişi ve kişilere ait taşınmazlara fiilen veya hukuken el atmada bulunarak mülkiyet hakkının kullanılmasını engellemesi halinde taşınmazın kamulaştırma bedelinin ve el atma nedeniyle geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedelini talep edildiği dava türüdür.
Kamulaştırmasız El Koymadan Kaynaklanan Davalar Ne Kadar Sürer? Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar 1 ay olarak en kısa sürede tamamlanırken aynı zamanda 13 ay kadar da uzadığı durumlarda sürebilir.
Yargıtay içtihatlarında, doktrinde ve madde gerekçesinde de kabul edildi- ği üzere kamulaştırmasız el atmalar “haksız fiil” ni teliğinde bir eylemdir. Haksız fiil, doktrinde hukuka aykırı ola rak bir kimsenin şahsına veya mal varlığına zarar vermek ola rak tanımlanır.
İdarenin kamulaştırma yapmaksızın bir taşınmaza fiili olarak el atmasından dolayı idareye karşı; el atmanın önlenmesi davası, kamulaştırmasız el atma da- vası veya ecrimisil davası açılabilir.
Sorulmuş Sorular. Soru: 27:Kamulaştırmasız El Atma Bedeli Nasıl Hesaplanır? Cevap : Cevap27:Bedelin hesaplanması hususunda uzlaşmaya gidilirse, taşınmazın el konulma tarihindeki değeri dikkate alınır. Dava açılması halindeyse, fiilen el konulan taşınmazın dava tarihindeki değeri dikkate alınır.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Alacağın kesin ve belirlenebilir olduğu durumlarda belirsiz alacak davası açılamayacaktır. Bunun yanı sıra kısmi davanın da şartları söz konusu olmadığı durumlarda, tam eda davası gündeme gelir.
Kamulaştırma sürecinde zaman, emek ve maliyet açısından tasarruf sağlanabilmesi açısından, öncelikle uzlaşma usulünün denemesi yasal bir zorunluluktur.
Fakat Anayasa Mahkemesi'nin 30/06/2022 tarihli kararı ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun Geçici 16. Maddesi orantılılık ve hukuki güvenlik ilkesinin ihlal edilmesi sebebiyle iptal edilmiş olup, bundan böyle kamulaştırmasız el atma davalarında kararlar kesinleşmeden icra edilebilecektir.
Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.
Kararda özetle ''Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davaları kural olarak nispi karar ve ilam harcına tabi olmakla birlikte davanın reddine karar verilmesi hâlinde davacı maktu karar ve ilam harcından sorumlu olmaktadır.
KAMULAŞTIRMA BEDELİ NASIL TESPİT EDİLİR? Kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atma/kamulaştırmasız el koyma davalarında mahkeme tarafından gayrimenkulü değerlemeye yetkin kişilerden oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturulur. Mahkeme hakiminin başkanlığında bilirkişi heyeti kamulaştırmaya konu taşınmazda keşif yaparlar.
Kamulaştırma, dayanağını anayasadan alan idarenin taşınmaz mal edinme usulüdür. Ancak kamulaştırma idarenin keyfi bir uy- gulaması olmayıp bir idari işlem olması sebebiyle nihai amacı kamu yararı taşımalıdır.
Belediyenin organları Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve Belediye Baskanidir.5393 sayılı Belediye Kanunu madde 34ʼte belediye encümenin görevleri tek tek sayılmıştır. Buna göre kamulaştırma kararı almak ve uygulamak belediye encümenin görevi olarak sayılmıştır.
Yukarıda belirtildiği üzere ülkemizde kamulaştırmasız el atma davalarında hükmolunan tazminata dava tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar yasal faiz uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri