Dökme demirin özelliği kırılgan olması, daha fazla sönmesi ve titreşim ve sesleri emmesidir. Erimiş bir formda, dökme demir, çeşitli makinelerin bileşenlerinden, dökme demir veya dövme demir mobilyalar veya kapılar gibi karmaşık şekillere kadar her türlü dökümü yapmak için yeterlidir.
Yüksek ısı dayanımları, darbe ve yük altında çalışabilme kabiliyetleri sayesinde sanayide çeşitli amaçlarla kullanım alanı elde etmişlerdir. Örneğin ham dökme demir yiyeceklerin pişirilmesinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle kızartma, sote yapmak için çok uygundur.
Dökme demirlerin kaynağı içeriğindeki yüksek karbon, metalurjik mikroyapıları ve düşük süneklik gibi metalurjik özellikleri sebebiyle çok problemlidir. Kaynak işlemi eesnasında karbon kaynak metaline ve ısıdan etkilenen bölgeye yayılarak sertliği ve kırılganlığı arttırır.
Ham demir, sert bir yüzeye düştüğünde kolaylıkla kırılabilir. Çelikte ise karbon oranı %1.8-2.1 arasında değişmektedir. Bir demir ve karbon alaşımının çelik olarak kabul edilebilmesi için, içeriğindeki karbonun en çok %2.1 olması gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Dökme demirle karşılaştırıldığında, çelik gerginlikte üstündür ve paslanmaz. İnşaat malzemeleri olarak dökme demir ve çelik kullanılır ve binalar için yapılarda kullanılır. Çelik kiriş, kapı vb. Yapmak için kullanılır.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Döküm sırasında kalıp kumu taneciklerinin genleşmesi ve oluşan basma gerilmeleri sonucu kalıp yüzeyinde Şekil 4'de görülen türde çatlama ve dökülmeler ortaya çıkabilir. Bu kusuru gidermek için,kum esaslı kalıp malzemelerinin genleşme özelliklerinin uygun olması çok önemlidir[1].
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Döküm tava özellikleri itibariyle diğer pişirme grubu ürünlerinden ayrılır. Döküm tava farkını diğer ürünlere göre daha ağır bir yapıda olmasıyla ortaya koyar. Kullanılan materyal gereği ağır olan bu tavalar dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla oldukça uzun bir süre boyunca muhafaza edilebilir.
Şekil A' da Etriye ve Çiroz imalatında kullanmış olduğunuz "Etriye kolu" inşaat demirini oluk içerisinde sıkıştırmaktadır. Uygulanan kuvveti yaymak yerine sadece inşaat demirinin noktasal bir bölgesine iletmektedir. Oluklarda bulunan keskin köşeler gözle görülmeyen kılcal çatlamalara veya kırılmalara neden olmaktadır.
Kullanılan malzeme sayesinde emaye kaplama demir döküm tavalar leke tutmaz, çizilmez ve yıpranmaz.
Dökme demirler; sertlik, iyi talaşlı işlenebilirlik, mükemmel basmaya dayanma, aşınmaya mukavemet ve katılık (eğilmezlik) dahil, özellik değişkenliğine sahip olup metallerin en ucuzudurlar.
Çelik, sağlam ve güçlüdür ve evlerin, gök sıyırıcıların, gemilerin veya silahların inşa yapıları veya diğer projeler için kullanılan yapılar için yapılmıştır. Metaller sünektir, dövülebilirdir ve takı, güzel eşyalar ve cerrahi implantlar yapmak için kullanılır.
Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
Döküm operatörü demir, bakır, krom, alüminyum gibi maddeleri metal eşyaların yapımı için hazırlayan ve kalıplara dökerek kullanılabilir hale getiren kişiye denir.
Döküm parçaların kesme operasyonlarında metal kesme diskleriyle kullanıldığı taktirde alüminyum oksit aşındırıcılar çabuk körelir ve kesme işlemi gerçekleşmez. Karbosan döküm kesme diskleri, pirinç, bronz, bakır, plastik, alüminyum gibi demir içermeyen malzemelerin kesim işlemleri için idealdir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Lama demir ise, silme demir ile benzer özelliklere sahip olan bir demir çeşididir. Piyasada bulunan en sağlam, dayanıklılığı uzun olan demir çeşitlerinden biridir.
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri