Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor. Ancak bu pas hiç sıkıntı değil,tavayı çok kolay bir temizlikle ilk günkü haline çevirebilirsiniz.
Peki ya paslanmış bir döküm tava ile karşılaşırsan? Paslanmış döküm tava nasıl temizlenir biliyor musun şefim? Burada da devreye kurtarıcı olarak tuz girer. Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin.
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
İnatçı, yapışmış yiyecekleri ısı farkı ile döküm tencere veya tavanızdan ayırabilmek için 3-5 dk su kaynatabilir ve sonrasında ürün soğuduktan sonra yıkama yapabilirsiniz. Daha sonrasında yumuşayan lekeleri el ile yıkarken deterjan ve sünger kullanarak temizlemeniz yeterli olacaktır.
Seasoning işlemi için; Dökün tava veya tencerenizi bulaşık süngeri ve deterjanıyla güzelce temizleyin ve bol su ile durulayın. Ardından kağıt havluyla çok bastırmadan kurulayın. Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın.
İlgili 21 soru bulundu
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
Bir defa kaplamasız döküm tavaları temizlerken deterjan vb kimyasallar kullanamazsınız. Bu tavalar gözenekli yapıya sahip olduklarından deterjan kullandığınızda, deterjan bu aralarda kalabilir ve buda pişirdiğiniz yemeklere geçebilir anlamına gelir. Bu nedenle sıcak su ve fırça dışından bişey kullanmamanız gerekir.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Bulaşık makinesinde yapısı gereği yıkanması uygun değildir. Yıkanması sonucunda kendi yapısında ki özellikleri kaybedebilir veya bulaşık makinesine zarar verebilir.
Döküm demir tencereler de pilav yapmak için mükemmel bir seçenek olabilir. Döküm demir tencereler, sıcaklığı çok iyi muhafaza ederler ve ısıyı eşit bir şekilde dağıtabilirler, bu da pilavın eşit şekilde pişmesini ve tanelerinin birbirine yapışmamasını sağlar.
İlk Kullanım: Tencere ilk kullanıma hazırlanırken, sıcak su ve hafif bir deterjan ile iyice yıkanmalı ve ardından temiz bir bezle kurulanmalıdır. Tencerenin iç yüzeyine ince bir tabaka sıvı yağ sürülmeli ve 180 dereceye ayarlı fırında 1 saat kadar ısıtılmalıdır.
Döküm Tencere ve Tavaların en büyük avantajı ısıyı muhafaza etmeleridir. Bu sayede yavaş pişen yemekleri daha az enerji tüketerek pişirmeniz bu döküm tencereler sayesinde mümkündür. Döküm tencere avantajlarından biri de az yağ ile oldukça leziz yemekler yapabilmeniz. Döküm tencereler yapışmaz yüzeye sahiptir.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Beyaz sirke kullanmayı deneyin. Bu tarz bir asetik asit çoğu evde kolayca bulunabilecek bir maddedir. Yapmanız gereken tek şey tüm paslı malzemeyi çözeltiye batırıp iyice durulamaktır. Pas temizlendikten sonra sonra bu malzemeleri durulamak önemlidir çünkü beyaz sirke metal yüzeylere zarar verebilir.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10. Çizilir diye korkmayın. Döküm tencere ve tavalar, hem hijyenik hem de kolay kolay çizilmeyen maddelerden üretilirler.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
Kanserojen ve zararlı başka hiç bir madde içermediğinden ötürü, sağlık açısından zarar oluşturmaz, fayda sağlar.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Döküm tava ısıyı uzun süre muhafaza eder bu sebeple tavanın ılımasını bekleyin ve ılık su kullanın. Bulaşık sabunu dökün ve biraz da ılık su ile ıslatın ardından tavayı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ise her zamanki gibi temizleyebilirsiniz. Tavayı suyla duruladıktan sonra iyice kurulamalısınız.
Diğer tüm kaplama yöntemleriyle karşılaştırıldığında pişirme sırasında kullanılan %100 sağlıklı tek kaplamadır. Kullanılan malzeme sayesinde emaye kaplama demir döküm tavalar leke tutmaz, çizilmez ve yıpranmaz. Antibakteriyeldir.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri