Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur.
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.
İlgili 32 soru bulundu
Döküm proseslerinde en çok bilinen ve kullanılan kum SiO2 bileşimindedir. Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir. Dolayısıyla boyut toleranslarında hesaba katılma gerekliliği vardır.
Karmaşık ve sofistike geometrilere sahip modern döküm parçaları üretmek için hassas kalıplama işlemlerine ihtiyaç vardır, hammadde olarak kumun önemli rol oynadığı yer de burasıdır. Döküm parçanın nihai şeklini veren kalıpları yapmak için kum kullanılır.
KROMİT KUMU
“Kromitin yüksek özgül ağırlığı ve yüksek termal iletkenliği, belirgin bir soğutma etkisi sağlar. Kromit kumu parlak siyah bir görünüme sahiptir. Kromit genellikle çelik dökümde soğutma sağlamak için kullanılır.
Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi, parçanın bir bütünü halini alır. Oyuk içine dolan malzeme soğuduktan sonra kumdan çıkarılır. Yapılan işlem ile dökümü yapılan malzemenin orijinal tasarımı elde edilmiş olur.
Zirkon Kumu :
Zirkon kumu (ZrSiO4) ise silis kumuna göre 2 kat daha yüksek yoğunluğa (özgül ağırlığa) ve yüksek ısıl iletkenliğe sahiptir. Zirkon kumunu önemli kılan en yüksek parametrede budur.
Kum tanecikleri kayaçların rüzgâr ya da su gibi bir dış etkiyle aşınması sonucu oluşur. Boyutları genellikle 0,05 milimetre ile 2 milimetre arasında değişir. Kum taneciklerinin rengi ve boyutları oluştukları kayacın yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır.
Kum kalıba döküm yöntemi, sıvı metalin kalıba dökümü (boşaltılması), katılaşma için bekleme ve döküm parçasını çıkarmak için kalıbın bozulması adımlarını içerir. Kalıp yapımında kum taneleri, su ve bağlayıcı kil ile karıştırılarak kullanılır. Tipik bir kum-kil-su karışımı %90 kum, %3 su ve %7 kilden ibarettir.
İçerisinde boşluklar bulunan ve özel olarak hazırlanan kalıba, çeşitli metallerin eritilerek dökülmesi ve bu işlem sonucunda ürün elde edilmesini sağlayan yönteme döküm adı verilmektedir. Döküm, en kesi üretim yöntemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.
Döküm Demir Talaşı: Özellikleri ve Piyasa
Döküm demir talaşı genellikle çelik talaşından daha pahalıya satılır. Bu materyal öncelikli olarak dökümhanelerde, çelikhanelerde veya kimya tesislerinde kullanılır. Bu nedenle döküm demir talaşı diğer hurda materyallerden ayrı olarak toplanır, saklanır ve satılır.
Döküm tanım olarak ergimiş sıvı metalin veya alaşımın üretilmek istenen parçanın kalıbına bir boşluktan dökülerek sıvı metalin katılaşmasıyla parça elde etme yöntemine döküm denir.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Çizilmeye karşı en dayanıklı malzemelerden biri olan granit, aynı zamanda pişirim araçları için en sağlıklı materyal olarak kabul edilir. Bu nedenle granit modellerin kullanımı yaygındır ve en sevilen döküm tava çeşitlerinden biridir. Döküm wok tava modelleri de sıklıkla tercih edilir.
İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Döküm, model kullanılarak elde edilen kalıp boşluğuna ergitilen metalin dökülmesi, dökülen metalin katılaşması ve oda sıcaklığına kadar soğuması ve döküm parçasının kalıptan çıkartılması işlemlerini içeren bir imalat yöntemidir.
Döküm, içerisinde boşluklar bulunan kalıba metallerin eritilerek dökülmesiyle parça elde edilmesini sağlayan üretim yöntemidir. En eski üretim yöntemlerinden biridir. Talaşlı imalat ve soğuk şekillendirme gibi üretim yöntemleri ile üretilemeyecek karmaşık geometrili parçaların üretimi, döküm yöntemiyle yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri