Döküm sırasında kalıp kumu taneciklerinin genleşmesi ve oluşan basma gerilmeleri sonucu kalıp yüzeyinde Şekil 4'de görülen türde çatlama ve dökülmeler ortaya çıkabilir. Bu kusuru gidermek için,kum esaslı kalıp malzemelerinin genleşme özelliklerinin uygun olması çok önemlidir[1].
Döküm çok erken açılırsa ve kum damlama sıcaklığı çok yüksek olursa, kum temizleme sırasında darbe ve sıkışma sonucu döküm çatlar.
Kokil kalıba alüminyum dökümde en çok rastlanan döküm hatalarını gaz boşlukları, sıçramalar, sıcak yırtılmalar, pislikler, koparma ve sürüklenmeler, sıvı alüminyumun kuma işlemesi, kaçıklık ve çarpılma olarak sıralayabiliriz.
Yaygın döküm metalleri alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımlarıdır. Bu yöntemde kullanılan diğer malzemeler arasında kalay, çinko ve kurşun alaşımları ile grafit kalıplara dökülen demir ve çelik yer alır. Kokil kalıplar, dökümde birden fazla defa kullanılabilir ancak aşınmadan dolayı sınırlı bir ömre sahiptir.
Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Evet, alüminyum döküm işlemi yapılarak alüminyum döküm parçalar üretilebilir. Alüminyum döküm, alüminyum alaşımlarının eritilmesi ve uygun kalıplara dökülmesi yoluyla gerçekleştirilir. Bu işlem, alüminyum parçaların seri üretimi için sıklıkla kullanılır ve farklı şekil, boyut ve kalınlıklarda parçalar elde edilebilir.
Alüminyum döküm; alüminyum metalinin ergitilerek sıvı hale getirildikten sonra, bozulabilir ya da daimi kalıplarının kullanılarak çeşitli form ve şekillerdeki alüminyum parçaların üretilebildiği bir süreçtir.
Döküm tava, yüksek ısıya dayanıklı sıvı demirin özel kalıplara dökülerek soğutulup katılaşmasıyla üretilen sağlam ve dayanıklı bir mutfak eşyasıdır. Bu tür tavalar, ısıyı eşit şekilde dağıtan ve uzun süre sıcaklığı muhafaza eden yapısı sayesinde hem evlerde hem de profesyonel mutfaklarda sıklıkla tercih edilir.
Dökme demirlerin kaynağı içeriğindeki yüksek karbon, metalurjik mikroyapıları ve düşük süneklik gibi metalurjik özellikleri sebebiyle çok problemlidir. Kaynak işlemi eesnasında karbon kaynak metaline ve ısıdan etkilenen bölgeye yayılarak sertliği ve kırılganlığı arttırır.
Döküm tava özellikleri itibariyle diğer pişirme grubu ürünlerinden ayrılır. Döküm tava farkını diğer ürünlere göre daha ağır bir yapıda olmasıyla ortaya koyar. Kullanılan materyal gereği ağır olan bu tavalar dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla oldukça uzun bir süre boyunca muhafaza edilebilir.
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür.
Katılaşması tamamlanmış, ancak hala sıcak olması nedeniyle yeterli dayanıma sahip olmayan döküm parçalar kalıp içinde soğurlarken büzülme serbestçe gerçekleşemez, yani iç gerilmeler ortaya çıkar ise, kritik kesitlerde sıcak yırtılmalar oluşur. Yırtılma yüzeyi pürüzlü ve oksitlenmiş bir görünümdedir.
Dökme demirin özelliği kırılgan olması, daha fazla sönmesi ve titreşim ve sesleri emmesidir. Erimiş bir formda, dökme demir, çeşitli makinelerin bileşenlerinden, dökme demir veya dövme demir mobilyalar veya kapılar gibi karmaşık şekillere kadar her türlü dökümü yapmak için yeterlidir.
Türkiye'de üretilen LAVA ürünlerini dünya kullanıyor! ISO9001 standartlarındaki üretim tesislerinde dünyanın en yüksek kaliteli döküm demiri, Elektroforez emaye kaplama teknolojisiyle bir arada işleniyor. Tamamı Türkiye'de üretilen Lava ürünlerini dünya kullanıyor!
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Döküm çelikler iki geniş kategoriye ayrılabilir – karbon çelik döküm ve alaşımlı çelik döküm. Dövme çelikler gibi, karbon çelikler de karbon içeriklerine göre sınıflandırılabilir. Düşük karbonlu döküm çeliği (% 0.2 karbon) nispeten yumuşaktır ve kolayca ısıl işlem görmez.
Döküm demir tavalar, bu yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında genellikle çatlar ve hasar görür. Bu da tavaların kullanım ömrünü kısaltır ve performansını olumsuz yönde etkiler. Döküm demir tavaların bakımı ve temizliği için en iyi yöntem, su ve yumuşak bir fırça kullanmaktır.
Döküm demir tencereler de pilav yapmak için mükemmel bir seçenek olabilir. Döküm demir tencereler, sıcaklığı çok iyi muhafaza ederler ve ısıyı eşit bir şekilde dağıtabilirler, bu da pilavın eşit şekilde pişmesini ve tanelerinin birbirine yapışmamasını sağlar.
Döküm Tencerede Asidik Yemekler Pişirilir Mi? 'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir.
Kullanılan malzeme sayesinde emaye kaplama demir döküm tavalar leke tutmaz, çizilmez ve yıpranmaz.
Alüminyum döküm alaşımları hafiftir ve karmaşık parça geometrileri ve ince duvarlar için yüksek boyutsal stabiliteye sahiptir. Alüminyum, yüksek korozyon direnci ve mekanik özelliklerin yanı sıra yüksek termal ve elektrik iletkenliğine karşı dayanıklıdır ve bu da onu döküm için iyi bir alaşım yapar.
Alüminyum enjeksiyon döküm üretiminde kullanılan alüminyum, dökümü zor fakat dayanımı yüksek ve hafif bir malzeme olması sebebiyle daha çok tercih edilen bir üründür. Aynı zamanda kolay şekillendirilebilir olması, yüksek iletkenliğe sahip olması, geri dönüştürebilir olması nedeni ile tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri